Afbeelding
koken

Welkom in onze hoevewinkel

Groenten, fruit, brood, zuivel en droogwaren

Afbeelding
courgettebloem

Welkom in onze hoevewinkel

Groenten, fruit, brood, zuivel en droogwaren

Afbeelding
aubergineschijven

Welkom in onze hoevewinkel

Groenten, fruit, brood, zuivel en droogwaren

winkel buiten

BIO HOEVEWINKEL

Groenten en veel meer...
 • Biodynamische groenten en fruit
 • Kazen van het Hinkelspel, De Volle Maan, De Schapenboerderij
 • Brood:
  • Dinsdag: Feelkeshof
  • Zaterdag: De Trog
 • Ruim assortiment droogwaren, sappen, bieren en wijnen, ...
 • Cadeaumanden op bestelling
 • Betalen kan contactloos met bancontact of payconiq.

 

Check onze maandelijkse winkelnieuwtjes.

Winkelnieuws

NOVEMBER = HERFSTHAPJES

Lieve klanten,

We steken de enge boemannen weer in de kast en genieten van het extra uurtje licht.   
We nemen een moment om het heden te waarderen door even naar het verleden te gluren. Afscheid te nemen van verdriet en het te vervangen met hoop.

Hoop doet leven, dat weten de boeren als geen ander. We vergeven wat voorbij is en geven onze aandacht terug aan de zielen rondom ons.

Jullie winkelteam.

---

Download hier het winkelnieuwtje van november 2022:

 

winkelnieuwtje

Ontmoet Annelien, onze nieuwe collega!

Ik ben een net afgestudeerde textielontwerp studente. In mijn werk breng ik een nostalgie voor het oude ‘romantische’ boerenleven naar boven. Al jaren lang verdiep ik mij in de Vlaamse boerenromans. Het is dan ook de oude vierkantshoeve van mijn overgrootouders die als grootste inspiratiebron dient voor al mijn werken.

De vierkantshoeve kwam in 1907 in onze familie terecht. Vier generaties zijn er grootgebracht, ik als eerste generatie niet. Toen mijn beide overgrootouders in 2003 overleden zijn, wordt de boerderij niet leeggehaald. Het verleden niet kunnen achterlaten is een familietrek. Nog dagelijks gaat mijn grootmoeder op bezoek. Het huis en de schuren worden nog steeds ingezet als stockage plaats voor de grote hoeveelheden groenten en fruit waar mijn grootmoeder nog dagelijks mee bezig is. Haar aardappelen worden nog steeds opgeslagen in de patattenkelder, waar de aardappelen van haar vader en die van haar grootvader, opgeborgen werden.

De boerderij is in verval en staat tussen de witte dozen te wachten op zijn afbraak. Toch wordt deze plaats, hoe versleten deze ook mag zijn, nog door de hele familie gekoesterd.

Door mijn werken heen ga ik op zoek naar het leven op de boerderij en sporen van mijn  voorouders. Het op zoek gaan naar materialen die een verhaal vertellen, materialen die ons terug nemen naar een bepaalde puurheid in het leven. Zo verf ik garen met grondstoffen uit het huis en de boomgaarden er rond. Deze gekleurde garen worden dan ingezet voor het maken van weefsels met patronen afkomstig uit het huis.

Voor mijn masterproject creëerde ik een weefsel waar ik het hooi, afkomstig van de hooizolder heb ingezet als draad. Hooi voor mij staat voor nieuw leven. Het is een belangrijke voedingsbron in het boerderijleven, maar het heeft voor mij ook iets sacraal. Jezus lag ook in een bakske vol met stro en ik stel me de ontelbare hoeveelheid kinderen voor die in der tijd verwekt zijn geweest op hooi of de hooizolder.

winkelier annelien

Ook het weven is een ambacht die in het boerenleven een belangrijke rol speelde. Zo werd er in de koude wintermaanden ingezet op weven zodat men toch aan inkomsten kon geraken. Het hele gezin werd ingezet bij het vervaardigen van textiel. Er werd thuis linnen gemaakt of schapen gekweekt. De kinderen en de vrouw werden ingezet bij het bewerken van de vezels, daarna werd die door de vrouw des huizes gesponnen en daarna geweven. Dit meestal door de man. Later in de industriële revolutie blijft het weven op boerderijen bestaan maar het is niet de boer die de textiel verkoopt en zijn prijsbepaling doet, hij is in dienst van een baas die hem een loon uitschrijft.

De Kollebloem is een heel inspirerende plaats, een voedingsbron voor mij als kunstenaar maar even goed voor mij als mens.

Producent in de kijker

hinkelspel logo

Het Hinkelspel

‘Give real cheese a chance’ lezen we op de website. Dat maakt ons nieuwsgierig: wat is voor het Hinkelspel échte kaas?

We gaan op bezoek bij de kaasmakerij in Sleidinge en ontmoeten Floris, de man die zich vol overgave ontfermt over verkoop en productie, en die graag tijd maakt voor ons om zijn passie en expertise te delen.
Dus: wat is voor het Hinkelspel échte kaas?

Rauwe en biologische melk

Of anders gezegd: liefde voor een rijke smaak die enkel op een natuurvriendelijke manier kan ontstaan. Dit is de basiswaarde van nu en toen, bij de start van de kaasmakerij in de jaren ‘80. Zoals Floris het mooi verwoordt: “Over de kwaliteit van de kaas is er nooit discussie”.

Respect voor de ambacht

Of anders gezegd: liefde voor kennis, geschiedenis, vakmanschap. Bij paterskazen zoals Pas de Rouge gebruikt de kaasmaker een bacterie die vroeger in de rijpingskelders van de abdijen aanwezig was. Door de kazen te wassen met zout water houden ze andere schimmels in bedwang én versterken ze de werking van de roodbacterie. Die breekt de eiwitten en vetten af en geeft de kazen een roodachtig uiterlijk.   

Geduld

Het Hinkelspel laat de jonge kaas minimum 6 weken rijpen, in plaats van 2 weken zoals dit de gewoonte is in de industrie. Een groot verschil met grote gevolgen: er is meer plaats, onderhoud, tijd en geld nodig. Bovendien krimpt de kaas, dus minder volume om te verkopen. Maar het resultaat is het geduld waard: smaak en kwaliteit gaan boven alles.

hinkelspel productie

Het productieproces

Zo ziet een dag in de kaasmakerij eruit, een proces dat drie keer per dag wordt uitgevoerd:

 1. melk opwarmen
 2. stremsel toevoegen
 3. wrongel snijden
 4. wrongel persen: de schimmelkazen worden niet geperst, integendeel er worden extra gaten ingeprikt om de schimmel zuurstof te geven en te laten groeien.

 

Daarnaast zijn er drie eeuwenoude basistechnieken die ambachtelijk worden toegepast:

 1. fermenteren: de kaasmaker voegt tot -50C diepgevroren melkzuurbacterie toe en zo wordt de kaas na 1 jaar rijpen lactosearm.
 2. uitdrogen: zo verdwijnen de bacteriën die niet kunnen overleven zonder water.
 3. pekelen: ofwel met zout water ofwel handmatig met droog zout voor schimmelkazen

ester met bleu hinkelspel

Wat maakt de kaas van het Hinkelspel uniek?

Transparante samenwerking met de melkboer.

Geen melk, geen kaas. Geen uitstekende melk, geen uitstekende kaas. Vandaar dat het Hinkelspel bereid is om een correcte prijs en premie te betalen aan de melkboeren die ze vertrouwen en aan hun kwaliteitscriteria voldoen.

Deze vertrouwensrelatie is essentieel om te waken over de kwaliteit van de bodem en de voeding van de dieren, over de gezondheid en leefomstandigheden van de dieren, over de hygiënische omstandigheden bij het melken… De controle over elke stap in het proces is essentieel om de voedingswaarde van de rauwe melk te behouden.

Democratische structuur.

1 aandeelhouder = 1 stem ongeacht het aantal aandelen de vennoot heeft gekocht. Zo zijn er momenteel ongeveer 70 vennoten, waarvan 60 stille en 10 werkende. De 10 werkende vennoten vormen samen het dagelijks bestuur en komen om de 2 weken samen om praktische zaken te beslissen.

De andere overlegmomenten zijn de Raad van bestuur die drie keer per jaar wordt georganiseerd om de beleidsvragen op te volgen, en de algemene vergadering die één keer per jaar plaatsvindt om alle aandeelhouders op de hoogte te brengen van het reilen en zeilen van de CVBA.

Het Hinkelspel werkt ook met vaste werknemers. Omdat die vraag door de jaren heen is ontstaan: het aandeelhouderschap wordt aangeboden maar het gebeurt dat de werknemer de verantwoordelijkheid van een vennoot niet wenst te dragen.

En natuurlijk: heerlijke kaas.

De top favorieten waar het Hinkelspel het meest trots op is….. (hoor: tromgeroffel):

 • Pas de Rouge: de wrongel wordt zacht afgewerkt. Van op de korst laten ze de roodbacterie op de kaas inwerken.
 • Cabriolait: de geitenkaas met een gewassen korst is een bijzondere combinatie. Ze maken de kaas op dezelfde manier als Pas de Rouge. Door de geitenmelk is de textuur van de kaas iets fijner, en minder vettig.
 • Pas de Bleu: na het handmatig zouten voegen ze de schimmel Penicillium roqueforti toe: ze prikken met lange naalden in de kaas waardoor de schimmel zich tot in het hart kan ontwikkelen. Zo krijgt de kaas zijn blauwe kleur en specifieke pittigheid.

Dit alles laten we jullie graag proeven in onze winkel.

Onze producenten

hannes en betse

De Daalkouter

Samenvatting

Misschien hebben sommigen onder jullie het goede nieuws al gehoord: vanaf deze maand bieden wij in onze winkel kakelverse eitjes aan van biologische kippen die zowaar op Herzeelse gronden rondscharrelen!

Mieke Lateir (foto Astrid Agemans)

Mieke Lateir

Samenvatting

Heel graag zetten we Mieke Lateir dit keer in de kijker. Ze is misschien geen echte ‘producent’, maar speelt wel een belangrijke rol in het Biodynamische traject dat De Kollebloem aflegt.

de zonnekouter arne

De Zonnekouter

Samenvatting

Toen de dieren nog spraken, verwoestte orkaan Daria (155km/u!) het dak van de boer-loze boerderij, waar nu de Zonnekouter in leeft. In 2001 trotseerden An en Walter de enorme uitdaging om de ruïne nieuw leven in te blazen.

ourobouros

Ourobouros

Samenvatting

Klanten die nieuwsgierig zijn naar de herkomst van de groenten in onze winkel, hebben zeker al Ourobouros en De Zonnekouter  op de labels zien staan. Wist je dat De Kollebloem zijn krachten verenigt met deze 2 boerderijen, in de coöperatieve De Vroente?