Afbeelding
koken

Welkom in onze hoevewinkel

Groenten, fruit, brood, zuivel en droogwaren

Afbeelding
courgettebloem

Welkom in onze hoevewinkel

Groenten, fruit, brood, zuivel en droogwaren

Afbeelding
aubergineschijven

Welkom in onze hoevewinkel

Groenten, fruit, brood, zuivel en droogwaren

winkel

ONZE WINKEL

Groenten en veel meer...
  • Biodynamische groenten en fruit
  • Kazen van het Hinkelspel, De Volle Maan, De Schapenboerderij
  • Brood:
    • Dinsdag: Feelkeshof
    • Zaterdag: De Trog
  • Ruim assortiment droogwaren, sappen, bieren en wijnen, ...
  • Cadeaumanden op bestelling
  • Betalen kan contactloos met bancontact of payconiq.

 

Check onze maandelijkse winkelnieuwtjes.

Winkelnieuws

December = Feestmaand

Liefste klant,

De winter staat voor de deur en het wordt voelbaar kouder.
Tijd voor warme sokken, haardvuurwarmte of om jezelf met een goed boek  comfortabel in een zetel te nestelen.
Maar ook vooral een tijd om aan pakjes te denken voor je dierbaren met Kerst
of om hartverwarmende wensen op mooie kaarten neer te pennen
op de ouderwetse manier.
In dit krantje vind je alvast wat inspiratie om er een superfijne
decembermaand van te maken.

 

feestmaand

Producent in de kijker

We gingen langs bij
geitenboerderij “De Volle Maan” te Sint-Lievens-Houtem.

Een afslag van de drukke N42, brengt ons meteen in vakantiestemming. Een kronkelweg langs velden leidt ons naar de boerderij van Bart en Kathelijne. Het is een gezellige en mooie plek die niet alleen voelt als een vakantieplek met thuisgevoel, maar ook echt een vakantieplek is. Het is namelijk buiten privé-thuis-plek, boerderij, bedrijf en winkel, ook een B&B.
De geitjes begroeten ons al mekkerend en doorheen de ruiten zien we meteen een deel van de familie aan het werk in de kaasmakerij. De Volle Maan draait op pakweg een 10-tal personen, bijna allemaal familieleden die vast in dienst zijn. Jakob, hun zoon is bvb de trekker van het heerlijk ijsje dat we te plekke kochten (terwijl de dochter ons bediende) en opsmikkelden terwijl we wachtende waren op Bart die ons te woord ging staan.

Dat hier gewerkt wordt is meteen duidelijk. Kathelijne passeert druk in de weer en van zodra we de winkel uit zijn, wordt er meteen weer achter de schermen naarstig verder gewerkt. Bart beaamt het ook meteen, met dieren is het 7 dagen op 7 werken en het langste dat ze op verlof kunnen is slechts 4 aaneensluitende dagen per jaar.

De boerderij is ook echt het levenswerk van Bart en Kathelijne. Ze startten dit volledig van nul! Beiden studeerden landbouw, maar het is Kathelijne die het meest ervaring had met geiten en de verwerking van de melk.
Bart had destijds minder ervaring, maar heeft wel altijd iets met landbouw willen doen.
In de periode na afstuderen, was er een moment van weinig werkgelegenheid en zodus besloten ze beiden een eigen bedrijf te starten.
Ze kochten de boerderij die een voormalige bierhandel was, maar moesten alle land rondom moeizaam zelf bijeen sprokkelen gedurende volgende jaren.


Van een start met 18 geiten groeide het bedrijf naar een goeie 500 geiten op heden.
Groei is desondanks nooit een streefdoel geweest, maar om rendabel te kunnen zijn waren er nu eenmaal meer dan 18 geiten nodig. Op moeilijke momenten in het verleden, werden er ook grond-aardbeien geteeld als aanvullend inkomen en sinds 2005 is er de B&B als extra inkomst. Het blijft echter steeds zoeken naar evenwicht bij bedreigingen zoals mond-en-klauwzeer, dioxinecrisis, corona, ... en alle wetgeving die daarbij komt kijken.

Maar Bart wil positief blijven. Voor de toekomst ziet hij het beeld van interne groei.
Zo willen ze als bedrijf nog meer dan nu al het geval is zelfvoorzienende maken op zo veel mogelijk verschillende domeinen. Op vlak van CO2 reductie  zitten ze eigenlijk al goed en de prachtige omgeving is daar meteen getuige van. Bomen, hagen, akkerland, ... spelen hier een belangrijke rol in.
Gepassioneerd door natuur en milieu in combinatie met een enorme belezenheid schudt Bart het ene na het andere verhaal uit zijn mouw. Je voelt hoe dit hele verhaal nauw aan zijn hart ligt. Bij droefheid van feiten die gebeuren in het nadeel van de natuur en het milieu wil hij dan ook niet machteloos toekijken, maar zoekt hij steeds naar oplossingen die wél binnen zijn bereik liggen. Een enorme biodiversiteit vloeit er uit voort; een 200-tal boerenzwaluwen huizen er, een kerkuil, torenvalk en steenuil.. en dat is slechts een fractie van wat er leeft en beweegt!
Verder kweken ze het grootste deel van het voedsel van de geiten zelf, wordt water opgeslaan en hergebruikt op de velden, wekken ze eigen energie op en zorgen 3 zonnecollectoren nu reeds voor een reductie van 50% aan gasverbruik voor zowel het bedrijf als privé.
Het streefdoel is dat de input/ output uiteindelijk volledig op 0 komen.

Maar dit alles is uiteraard slechts de kers op de taart.
Want waar het vooral om draait is blije geitjes die een voortreffelijk product afleveren. En BIO en RAUWE melk zijn hier 2 stokpaardjes (of stokgeitjes?)!

Het is de Bio en rauwe melk die de kenmerkende eigen smaak geven! Door zoveel mogelijk niet te pasteuriseren komt de eigen smaak die samenhangt én kenmerkend voor het bedrijf is veel sterker naar boven. De geitensoort, het gebied, … vele factoren spelen een rol! Pasteuriseren zorgt namelijk voor een smaakvervlakking.

En dit proef je meteen!
Nieuwsgierig naar deze mooie plek?

Sint-Lievens-Houtem is niet zo heel ver voor een winkelbezoekje in combinatie met een mooie winterwandeling en anders kan je ook genieten van er eventjes tussenuit zijn in de B&B daar ter plekke.

Zoekt u het liever wat dichter?
Wij verkopen ook een deel van hun heerlijke assortiment in de koeltoog van onze winkel!
En speciaal voor de feestdagen geven we de mogelijkheid om hun verse aperitiefhapjes voor de feestdagen te bestellen in onze winkel. Ook ijs en ijs-pralines zullen eenmalig op bestelling verkrijgbaar zijn.

Meer info in onze winkel!

de volle maan