Afbeelding
koken

Welkom in onze hoevewinkel

Groenten, fruit, brood, zuivel en droogwaren

Afbeelding
courgettebloem

Welkom in onze hoevewinkel

Groenten, fruit, brood, zuivel en droogwaren

Afbeelding
aubergineschijven

Welkom in onze hoevewinkel

Groenten, fruit, brood, zuivel en droogwaren

winkel

ONZE WINKEL

Groenten en veel meer...
 • Biodynamische groenten en fruit
 • Kazen van het Hinkelspel, De Volle Maan, De Schapenboerderij
 • Brood:
  • Dinsdag: Feelkeshof
  • Donderdag: De Trog
  • Zaterdag: De Trog
 • Ruim assortiment droogwaren, sappen, bieren en wijnen, ...
 • Cadeaumanden op bestelling
 • Betalen kan contactloos met bancontact of payconiq.

 

Check onze maandelijkse winkelnieuwtjes.

Afbeelding
slider winkel buiten

VACATURE

WINKEL VERANTWOORDELIJKE

MEER INFO

Winkelnieuws

JULI = ZOMERVAKANTIE

Liefste klanten,
Juli, de maand waarop de lengte van de dagen verminderen, en al de rest vermeerdert. Een maand van overvloed, waar veel plannen uitkomen, geproefd en beproefd worden. Het oogsten van de lente-inspanningen. De wedloop naar licht en warmte van alle laatbloeiers, waar soms de laatsten toch de eersten zullen zijn. Wat een groeikracht!
Bomen worden zwaarder en dragen voor ons al dat gewicht
tot we mogen genieten van hun rijpe fruit.
De eerste vruchtgewassen pronken met hun jaarlijkse kunstwerken.

Wat een maand.
Om even bij stil te staan, hoe mooi het hier nu is in ons vruchtbaar klimaat.

 

zomer

 

aubergines

WELKOM VRUCHTGEWASSEN

De nachtschade in onze serre herstelt onze dagverlangens naar zomerse gerechten.
Aubergine, die zijn eigen kleur heeft kunnen winnen. Tomaten in alle vormen en maten.
Paprika, die ons verleidt met haar ronde of puntige esthetiek. Courgette, groen gestreepte en zelfs gele vedetten. Kom je even afzonderen om ze te bewonderen. Ze zijn het waard.

WINKELIERS IN DE KIJKER

DANKA

Ondertussen al enkele maanden actief in de winkel is Danka. Zij versterkt ons team vanaf deze zomer nog meer. Als een bij in felle kleuren en leuke patronen, vliegt ze tussen vele velden van de Kollebloem. Je zal haar ijverig horen zoemen zowel als boerin en als winkelier.
“Wel, toen Maud me vroeg om een korte tekst neer te schrijven heb ik een oplossing bedacht: ik laat de boeken die mij inspireren aan het woord om te vertellen wie ik ben  En om niet een hele boekenkast op te sommen gebruik ik de letters van mijn voornaam als kapstok. Veel leesplezier en tot binnenkort in de winkel!
 

Dankbaar dat ik bij de Kollebloem kan werken op het veld én in de winkel!
Daniel Kahneman heeft me in de ban gehouden met zijn boek ‘Ons feilbare denken’.  
In het boek ‘Positive Discipline’ heb ik een verfrissende invalshoek ontdekt om grote en kleine conflictsituaties met kinderen op een constructieve manier aan te pakken. En dat brengt me ook bij ‘Geweldloze communicatie’ van Marshall Rosenberg die enkele praktische basisprincipes meegeeft om respectvol met elkaar in gesprek te gaan hoe gespannen de situatie ook lijkt.
En ten slotte, een ode aan vertrouwen in elkaar: ‘De meeste mensen deugen’ van Rutger Bergman; geweldig!
 

Afvalbeheer en materialen boeien mij. Het boek ‘Material Matters’ van Thomas Rau gaat hierover. De man maakt concepten als circulaire of diensteneconomie concreet.
Nieuwsgierig naar feiten, weetjes, anekdotes, grote en kleine levensvragen, het leven zoals het is. En dat brengt me bij de volgende boeken:  ‘Feitenkennis’ van Hans Rosling confronteert je met cijfers om armoede en ontwikkeling in de wereld objectief te proberen interpreteren.
In de ‘Zijderoutes’ van Peter Frankopan wandel je doorheen de geschiedenis van elk continent aan de hand van de economische hoogtepunten die er hebben plaatsgevonden door de tijd heen. En dit boek nog: ‘Sapiens’ van Yuval Noah Harari. Ongelooflijk hoe hij op zo een heldere en beknopte manier de evolutie van de mens door de eeuwen heen weet neer te schrijven.

Kondo Marie heeft me veel nuttige tips gegeven om met zorg, respect en wijsheid te leren omgaan met spullen, van kledij tot foto’s, en die allemaal netjes een plaats te geven in huis. Het boek heet ‘Opgeruimd’.  
Op een mooie zonnige zondag maak ik wel eens een kajaktocht in Gent of op zee.
Verder verwen ik mezelf graag regelmatig met een kleurrijk boeket bloemen!
Kris Verburgh heeft me heel wat wijzer gemaakt over gezonde voeding met zijn boek ‘De Voedselzandloper’. En van het boek ‘De kracht van het nu’ van Eckhart Tolle word ik gewoon stil en blij, een echte aanrader.

Aromalifestyle.nl is veel meer dan een boek! Je vindt er allerlei DIY ideeën, recepten voor schoonmaak- en verzorgingsproducten, en nog veel meer, een goudmijn!
En weer iets helemaal anders: in het boek ‘Zwarte Sinterklazen’ neemt Arnold-Jan Scheer je mee in de wereld van carnaval en feestrituelen over verschillende streken en landen heen.

JITSKE

jistke

Je moet met 4 zijn om te Wiezen, of het minder bekende Belotten! Geen onbekende speler, maar familie van onze eigenste Leen. Tijdens de zomermaanden wordt Jitske onze troef om te kunnen slagen.

“Hoi, ik ben Jitske. Graag bedien ik jullie tijdens mijn flexi job in de hoevewinkel van de Kollebloem, dat tevens ooit het huis van mijn meme Simonne was! Als hoofdberoep ben ik leerkracht in het Koninklijk atheneum van Zottegem. Daar voorzie ik de leerlingen van een gezonde dosis wetenschappen.
In mijn vrije tijd ben ik een creatieve en sportieve bezige bij. Mijn sportieve kant wordt voornamelijk ingevuld door paalfitness, mijn creatieve noden worden op vrij diverse manieren ingevuld (afhankelijk van waar ik op dat moment zin in heb). Thuis ontspan ik me graag met mijn twee katten, Tosha en Bubbles, aan mijn zijde.
Tot binnenkort!”

Producent in de kijker

De Daalkouter

Misschien hebben sommigen onder jullie het goede nieuws al gehoord: vanaf deze maand bieden wij in onze winkel kakelverse eitjes aan van biologische kippen die zowaar op Herzeelse gronden rondscharrelen! En neen, het is niét op Kollebloem-grond… In dit winkelnieuwtje laten we jullie graag kennismaken met de collega-boeren van de Daalkouter.

Langs de ietwat eentonige baan die van Herzele naar Sint-Lievens-Houtem leidt, springt ons opeens een verrassend pareltje in het oog. Het is De Daalkouter, een (zelfpluk) fruitboerderij die “uit de grond gestampt” werd door Hannes en Betse. Een jong, ondernemend, sympathiek koppel met een prachtige droom, die zich beetje bij beetje aan het verwezenlijken is. Hannes en Betse komen uit het Gentse en waren (aspirerende) boeren zonder grond. Na o.a. de opleiding Biodynamische landbouw bij Landwijzer en werkervaring bij verschillende biologische telers, kregen ze de kans om 2 hectare akkerland te pachten. Zo‘n kans laat je niet schieten, ook al brengt dat een verhuis vanuit Gent met zich mee. Intussen zijn ze al toe aan hun derde seizoen op de Daalkouter. En elk jaar worden ze een beetje groter. Wat begon als uitsluitend frambozen, breidde zich uit tot ook aardbeien, verschillende soorten bessen, appels, peren, pruimen, bloemen, en nu dus ook eieren.

De Daalkouter is een biologisch bedrijf maar je kan gerust zeggen dat ze een stapje verder (of dieper) gaan dan de vereisten om het biologisch keurmerk te krijgen. Dat merk je in hun visie, hun woorden en hun daden. Elke keuze die ze maken is heel bewust, met het oog op het groter geheel: de boerderij die ingebed is in de omgeving, waar landbouw en natuur nauw verbonden zijn, en in balans.

Zo houden ze bijvoorbeeld ook bijen op de Daalkouter. Niet om honing te oogsten (hoewel dit in de toekomst wel een fijn extraatje zou kunnen zijn) maar uit zorg en liefde voor de bijenpopulatie, omdat ze een cruciale rol spelen in het ecosysteem. En vandaar ook de keuze om eitjes te gaan produceren. Fruit en eieren lijkt misschien op het eerste zicht een vreemde combinatie, maar dat is het helemaal niet. Kippen zijn zeer nuttige helpers: ze ruimen onkruid en ongedierte op en bemesten de bodem. Ook hier staat het welzijn van het dier zelf centraal: om zoveel mogelijk tegemoet te komen aan het natuurlijk gedrag van kippen, werkt de Daalkouter met een mobiele stal die wekelijks verplaatst wordt. Zo krijgen de kippen elke week een nieuw vers en gevarieerd aanbod gras, kruiden en insecten. Leuk weetje: in een vorig leven was deze stal ooit een caravan; nu huisvest het 75 kippen!

Het staat vast dat de kipjes onder de zorgzame hoede van Hannes en Betse welgezind en welgevoed zijn. En dat proef je aan de eitjes. Laat het smaken!

Hannes en betse
 

Producenten in de kijker

Mieke Lateir (foto Astrid Agemans)

Mieke Lateir

Samenvatting

Heel graag zetten we Mieke Lateir dit keer in de kijker. Ze is misschien geen echte ‘producent’, maar speelt wel een belangrijke rol in het Biodynamische traject dat De Kollebloem aflegt.

de zonnekouter arne

De Zonnekouter

Samenvatting

Toen de dieren nog spraken, verwoestte orkaan Daria (155km/u!) het dak van de boer-loze boerderij, waar nu de Zonnekouter in leeft. In 2001 trotseerden An en Walter de enorme uitdaging om de ruïne nieuw leven in te blazen.

ourobouros

Ourobouros

Samenvatting

Klanten die nieuwsgierig zijn naar de herkomst van de groenten in onze winkel, hebben zeker al Ourobouros en De Zonnekouter  op de labels zien staan. Wist je dat De Kollebloem zijn krachten verenigt met deze 2 boerderijen, in de coöperatieve De Vroente?