Afbeelding
zonnekouter arne

De Zonnekouter

De Zonnekouter

Toen de dieren nog spraken, verwoestte orkaan Daria (155km/u!) het dak van de boer-loze boerderij, waar nu de Zonnekouter in leeft. In 2001 trotseerden An en Walter de enorme uitdaging om de ruïne nieuw leven in te blazen. Met Antoine (van ‘De Kollebloem’ ) als goede vriend en een rugzak vol ervaring (opgedaan in de Wassende Maan) gingen ze aan de slag.

Ze richtten samen vzw Land-In-Zicht op en kochten hiermee 4ha Zonnekouterland vrij. Hun eerste gewassen, prei en radijs, werden aan niemand anders dan onze eigen Kollebloem afgeleverd. Na enkele jaren hadden ze al hun eigen groentepakketten en winkeltje uitgebouwd. Goed geboerd, zoals ze zeggen!

Ook de samenwerking met de Vroente kwam toen op gang. Na 14 jaar richtten ze samen met 3 jonge boeren en boerinnen de Zonnekoutercoöperatie op; gelukkig maar, want in 2016 moesten ze met verdriet afscheid nemen van Walter.
Het nalatenschap van Walter blijft natuurlijk voortleven. Al zijn kennis, wijsheid en ervaring heeft hij doorgegeven aan een nieuwe generatie jonge boeren. En één van die boeren was Arne.
We interviewden Arne tussen de rukwinden van ons eigentijdse storm-trio Dudley, Eunice en Franklin. Deze keer maakte de wind geen kans tegen de sterke levende kern in de nu bruisende boerderij. Oef. De kracht van samenwerking heeft gezegevierd.

Arne had als kind reeds interesse in bio-landbouw. Als klant van de Wassende Maan groeide die interesse verder en dieper tot bio-dynamische landbouw.
Al snel werd het hem duidelijk dat traditioneel onderwijs om boer te worden niet voldeed. Dit vulde hij aan met de opleiding in de Warmonderhof stichting te Dronten [NL]. Zijn eerste kennismaking met de Zonnekouter was als seizoensarbeider. Gevolgd door een periode als koeienmelker in de Alpen. Tot het lot hem terug riep.

Wat begon als een infomoment in de Zonnekouter eindigde als vennoot van de coöperatie. Daarbovenop is zijn favoriete groente Prei, wat een match. Spruitjes mogen ook wel bij zijn favorietjes.

Ondertussen telt de Zonnekouter 17 ha grond over hoofdzakelijk 3 plaatsen verspreid, met een kudde van een 15-tal koeien en daarnaast 3 varkens en wat kippen. Sinds vorig jaar bracht een samenwerking met ‘De Nomaderij’ ook 40 melkgeiten en een kaasmakerij met zich mee. Zo komen de toekomstplannen van Arne om koeien te gaan melken, heel dichtbij. De Zonnekouter is altijd een gemengd bedrijf geweest en streeft ernaar dat ook te blijven. Dit is te belangrijk voor de kringloop van een boerderij in evenwicht.

zonnekouter arne

Arne hecht veel belang aan alle relaties; natuur, consumenten, collega-boeren, korte keten, … Dankzij de aandeelhouders kunnen ze het risico nemen en de tijd investeren om te werken aan bodemopbouw, koolstof opslaan in de bodem. Waar de courante landbouw die net uitput. Dankzij de consumenten kunnen ze kweken wat de aarde en wij nodig hebben: veel variatie.

Dankzij de collega-boeren, krijgen hun klanten een ruimer aanbod, meer stabiliteit en de kans op specialiteiten. Elk type grond geeft andere mogelijkheden. Zanderige grond voor gewassen met een korte groei en wat meer onderhoudseisen, zware grond geeft dan weer bescherming tegen lange droogte. Lichte grond voor als het dan weer te nat is. Enzovoort.

Dankzij de korte keten komt alles terug op zijn plaats. Niemand centraal, elke schakel essentieel.

Onze producenten

hinkelspel

Hinkelspel

Samenvatting

We laten jullie kennismaken met de kaasmakerij het Hinkelspel. ‘Give real cheese a chance’ lezen we op de website. Dat maakt ons nieuwgierig: wat is voor het Hinkelspel échte kaas?

hannes en betse

De Daalkouter

Samenvatting

Misschien hebben sommigen onder jullie het goede nieuws al gehoord: vanaf deze maand bieden wij in onze winkel kakelverse eitjes aan van biologische kippen die zowaar op Herzeelse gronden rondscharrelen!

Mieke Lateir (foto Astrid Agemans)

Mieke Lateir

Samenvatting

Heel graag zetten we Mieke Lateir dit keer in de kijker. Ze is misschien geen echte ‘producent’, maar speelt wel een belangrijke rol in het Biodynamische traject dat De Kollebloem aflegt.

de zonnekouter arne

De Zonnekouter

Samenvatting

Toen de dieren nog spraken, verwoestte orkaan Daria (155km/u!) het dak van de boer-loze boerderij, waar nu de Zonnekouter in leeft. In 2001 trotseerden An en Walter de enorme uitdaging om de ruïne nieuw leven in te blazen.

ourobouros

Ourobouros

Samenvatting

Klanten die nieuwsgierig zijn naar de herkomst van de groenten in onze winkel, hebben zeker al Ourobouros en De Zonnekouter  op de labels zien staan. Wist je dat De Kollebloem zijn krachten verenigt met deze 2 boerderijen, in de coöperatieve De Vroente?