
Ourobouros
Klanten die nieuwsgierig zijn naar de herkomst van de groenten in onze winkel, hebben zeker al Ourobouros en De Zonnekouter op de labels zien staan. Wist je dat De Kollebloem zijn krachten verenigt met deze 2 boerderijen, in de coöperatieve De Vroente? Hierin cultiveren we samen onze visie, ervaring, inspiratie én onze groenten. Deze maand laten we jullie graag kennismaken met Ourobouros in Zwalm.
Ourobouros ligt langs de baan die Dikkele, één van de mooiste dorpjes van Vlaanderen, verbindt met de N46. Het is een aangename rit doorheen een glooiend landschap, en het voelt een beetje als thuiskomen wanneer we onze bestemming bereiken. Misschien komt het door de bodem die zo heerlijk stevig en zwaar is, en Ourobouros tot een plaats maakt waar je goed kan aarden? Of heeft het iets te maken met de talrijke bomen en romantische boomgaarden? Hoe dan ook, het is een plek die je spontaan “in verbinding” brengt.
Ourobouros wordt gedragen door een kern van een 8-tal mensen en bestaat al sinds 2004. Karel, de oprichter, was in eerste instantie gericht op appelteelt, vanuit zijn voorliefde voor cider. Ook medicinale kruiden inspireerden hem, en hij bouwde heel wat ervaring hiermee op in een gespecialiseerde kwekerij. Na een aantal jaren veranderde de afzetmarkt en op een spontane manier raakte ook de teelt steeds meer gediversifieerd. Karel bekijkt planten immers in zijn totaliteit: welke onderdelen zijn nog allemaal eetbaar of bruikbaar, naast de welbekende klassiekers? Vandaar ook dat hij de Italiaanse keuken zo aantrekkelijk vindt. Hun assortiment courante groenten is wel dubbel zo groot als dat van de Belgische keuken, ze hebben een veel ruimer idee van wat groenten en fruit zijn. Daarnaast is Karel ook gefascineerd door Aziatische gewassen. Als je dus in onze winkel een exotisch klinkende groente ziet liggen (bijvoorbeeld “hontsai thai” of “catalogna”), dan kan je er vanop aan dat die met liefde geteeld werd bij Ourobouros.

Karel heeft een brede kennis over de oorsprong en geschiedenis van planten. Dit hangt samen met zijn passie voor zaadteelt en vermeerdering. Hij breng soms zelf zaden mee vanop reis, of krijgt dit via-via. Zo komt een aantal zaden van andere plaatsen in de wereld, gaande van Portugal tot Japan. Uiteraard zijn het niet alleen “speciallekes” die gekweekt worden op Ourobouros, en maken de meer traditionele groenten ook een groot deel uit van hun aanbod. Maar de zoektocht naar het uitzonderlijke en de goesting om te experimenteren, vanuit oprechte nieuwsgierigheid, vanuit passie, vanuit levenslust, is wel zeer kenmerkend. Dat zie je. En dat proef je.