Afbeelding
slider bioschuurke

't Bioschuurke

't Bioschuurke

In onze winkel kan je fruit en confituur van ‘t Bioschuurke kopen. In dit winkelnieuwtje laten we jullie kennismaken met deze producent.

Het fruitbedrijf is gelegen in het mooie Oetingen. Hier teelt Bioboer Danny Billens sinds 1990 verschillende soorten appelen, peren, kersen, abrikozen, pruimen, nachiperen, kweeperen,… op biologische wijze.

Danny werd één van de biopioniers.
Nu 30 jaar laten doet hij dit nog altijd met volle overgave!”

Waarom kiezen zij voor bio?

Een beetje geschiedenis.

Toen Danny eind jaren 80 de bakkerij omruilde voor het fruitbedrijf van zijn ouders, had hij geen flauw benul wat hem allemaal te wachten stond. Tot hij begon met het sproeien van chemische middelen en meteen wist dat hij het op deze manier niet wou/kon verder zetten.

Afbeelding
danny billens

Dus begon zijn zoektocht naar een ‘andere’ manier van telen. Deze zoektocht was eind jaren 80 niet vanzelfsprekend. Maar wie zoekt die vindt! Hij kwam uiteindelijk in Nederland terecht waar ze toen al een stapje verder stonden.

Uiteindelijk werd hij één van de pioniers in het telen van bio-fruit en kregen zij in 1990 hun biolabel

Ze dragen al meer dan 30 jaar het  het gecertificeerde biologische label van een erkende en onafhankelijke controleorganisatie. Makkelijk te herkennen aan het Europees biolabel.

Nieuwe generatie

Ondertussen is ook de nieuwe generatie al flink aan zet. In het verwerkings-atelier van ‘t Bioschuurken maakt Marlies, de dochter van Danny Billens, verschillende soorten confituren, compotes, gesteriliseerde producten en siropen.

Haar confituren zijn heerlijk en de appelmoes wordt nog steeds ambachtelijk gemaakt met de hulp van de hele familie. Te koop in onze hoevewinkel en webshop.

marlies billens bioschuurke

Onze producenten

hinkelspel

Hinkelspel

Samenvatting

We laten jullie kennismaken met de kaasmakerij het Hinkelspel. ‘Give real cheese a chance’ lezen we op de website. Dat maakt ons nieuwgierig: wat is voor het Hinkelspel échte kaas?

hannes en betse

De Daalkouter

Samenvatting

Misschien hebben sommigen onder jullie het goede nieuws al gehoord: vanaf deze maand bieden wij in onze winkel kakelverse eitjes aan van biologische kippen die zowaar op Herzeelse gronden rondscharrelen!

Mieke Lateir (foto Astrid Agemans)

Mieke Lateir

Samenvatting

Heel graag zetten we Mieke Lateir dit keer in de kijker. Ze is misschien geen echte ‘producent’, maar speelt wel een belangrijke rol in het Biodynamische traject dat De Kollebloem aflegt.

de zonnekouter arne

De Zonnekouter

Samenvatting

Toen de dieren nog spraken, verwoestte orkaan Daria (155km/u!) het dak van de boer-loze boerderij, waar nu de Zonnekouter in leeft. In 2001 trotseerden An en Walter de enorme uitdaging om de ruïne nieuw leven in te blazen.

ourobouros

Ourobouros

Samenvatting

Klanten die nieuwsgierig zijn naar de herkomst van de groenten in onze winkel, hebben zeker al Ourobouros en De Zonnekouter  op de labels zien staan. Wist je dat De Kollebloem zijn krachten verenigt met deze 2 boerderijen, in de coöperatieve De Vroente?