Afbeelding
hannes en betse

De Daalkouter

De Daalkouter

Misschien hebben sommigen onder jullie het goede nieuws al gehoord: vanaf deze maand bieden wij in onze winkel kakelverse eitjes aan van biologische kippen die zowaar op Herzeelse gronden rondscharrelen! En neen, het is niét op Kollebloem-grond… In dit winkelnieuwtje laten we jullie graag kennismaken met de collega-boeren van de Daalkouter.

Langs de ietwat eentonige baan die van Herzele naar Sint-Lievens-Houtem leidt, springt ons opeens een verrassend pareltje in het oog. Het is De Daalkouter, een (zelfpluk) fruitboerderij die “uit de grond gestampt” werd door Hannes en Betse. Een jong, ondernemend, sympathiek koppel met een prachtige droom, die zich beetje bij beetje aan het verwezenlijken is. Hannes en Betse komen uit het Gentse en waren (aspirerende) boeren zonder grond. Na o.a. de opleiding Biodynamische landbouw bij Landwijzer en werkervaring bij verschillende biologische telers, kregen ze de kans om 2 hectare akkerland te pachten. Zo‘n kans laat je niet schieten, ook al brengt dat een verhuis vanuit Gent met zich mee. Intussen zijn ze al toe aan hun derde seizoen op de Daalkouter. En elk jaar worden ze een beetje groter. Wat begon als uitsluitend frambozen, breidde zich uit tot ook aardbeien, verschillende soorten bessen, appels, peren, pruimen, bloemen, en nu dus ook eieren.

De Daalkouter is een biologisch bedrijf maar je kan gerust zeggen dat ze een stapje verder (of dieper) gaan dan de vereisten om het biologisch keurmerk te krijgen. Dat merk je in hun visie, hun woorden en hun daden. Elke keuze die ze maken is heel bewust, met het oog op het groter geheel: de boerderij die ingebed is in de omgeving, waar landbouw en natuur nauw verbonden zijn, en in balans.

Zo houden ze bijvoorbeeld ook bijen op de Daalkouter. Niet om honing te oogsten (hoewel dit in de toekomst wel een fijn extraatje zou kunnen zijn) maar uit zorg en liefde voor de bijenpopulatie, omdat ze een cruciale rol spelen in het ecosysteem. En vandaar ook de keuze om eitjes te gaan produceren. Fruit en eieren lijkt misschien op het eerste zicht een vreemde combinatie, maar dat is het helemaal niet. Kippen zijn zeer nuttige helpers: ze ruimen onkruid en ongedierte op en bemesten de bodem. Ook hier staat het welzijn van het dier zelf centraal: om zoveel mogelijk tegemoet te komen aan het natuurlijk gedrag van kippen, werkt de Daalkouter met een mobiele stal die wekelijks verplaatst wordt. Zo krijgen de kippen elke week een nieuw vers en gevarieerd aanbod gras, kruiden en insecten. Leuk weetje: in een vorig leven was deze stal ooit een caravan; nu huisvest het 75 kippen!

Het staat vast dat de kipjes onder de zorgzame hoede van Hannes en Betse welgezind en welgevoed zijn. En dat proef je aan de eitjes. Laat het smaken!

Hannes en betse
 

Onze producenten

hinkelspel

Hinkelspel

Samenvatting

We laten jullie kennismaken met de kaasmakerij het Hinkelspel. ‘Give real cheese a chance’ lezen we op de website. Dat maakt ons nieuwgierig: wat is voor het Hinkelspel échte kaas?

hannes en betse

De Daalkouter

Samenvatting

Misschien hebben sommigen onder jullie het goede nieuws al gehoord: vanaf deze maand bieden wij in onze winkel kakelverse eitjes aan van biologische kippen die zowaar op Herzeelse gronden rondscharrelen!

Mieke Lateir (foto Astrid Agemans)

Mieke Lateir

Samenvatting

Heel graag zetten we Mieke Lateir dit keer in de kijker. Ze is misschien geen echte ‘producent’, maar speelt wel een belangrijke rol in het Biodynamische traject dat De Kollebloem aflegt.

de zonnekouter arne

De Zonnekouter

Samenvatting

Toen de dieren nog spraken, verwoestte orkaan Daria (155km/u!) het dak van de boer-loze boerderij, waar nu de Zonnekouter in leeft. In 2001 trotseerden An en Walter de enorme uitdaging om de ruïne nieuw leven in te blazen.

ourobouros

Ourobouros

Samenvatting

Klanten die nieuwsgierig zijn naar de herkomst van de groenten in onze winkel, hebben zeker al Ourobouros en De Zonnekouter  op de labels zien staan. Wist je dat De Kollebloem zijn krachten verenigt met deze 2 boerderijen, in de coöperatieve De Vroente?