Afbeelding
slider ruben

Kollebloem Magazine Zomer

Het verhaal groeit

Tussen de soep en de patatten wordt er hard gewerkt op de boerderij. Je zou denken, dan laten ze mij gerust. Maar dan stellen ze een vraag en moet ik diep nadenken. Zo vroeg één van de stagiairs van de middelbare Steinerschool onlangs waarom ik boer ben geworden. Tja.

Lekker buiten werken, handen in de aarde, gezonde lucht. En daarvoor heb ik dan 5 jaar universiteit gedaan, Culturele Antropologie. En dat diploma op zak gaan we bio groentjes telen. Logisch toch?

Leen en Antoine vertelden waarschijnlijk ook altijd dat ze boer.in werden om op het land te kunnen werken. Met hun handen in de aarde wroeten, gezonde voeding telen en vermarkten, een edel beroep uitoefenen.

Maar van bij het begin wisten ze waarschijnlijk wel dat dat niet het enige was. Van bij het begin waren er nonkels en tantes, vrienden en klanten of de eerste stagiairs van bio opleiding Landwijzer. Nonkel André en tante Marie-Thérèse (uitgesproken: Marietrijs) kwamen uit Schaarbeek om mee te werken op de boerderij. Brussel was toen nog echt ver, maar ze kwamen graag.

Het waren echter niet alleen de helpende handen. Het was ook luisteren naar elkaars verhalen, samen eten, samen koffie drinken. Zo was het ook toen de eerste wied-dagen werden georganiseerd of oogstdagen of Toekomst Zaaien. Het ging niet om het extra werk dat werd verzet. Na een tijdje wist Antoine het wel: “Hoe je het ook draait of keert, boeren doe je niet alleen.”.

Boeren doe je niet alleen. Nadat een internationale delegatie onze boerderij bezocht eind 2024, werd het idee opgepikt. Het werd voor 2025 zelfs het jaarthema van de wereldwijde biodynamische beweging. Een van die bezoekers was de Argentijn Juan Martin Richter, die zich in dit magazine afvraagt waarom biodynamische landbouw mensen over de hele wereld inspireert. Antoinette en Ruben mochten op de biodynamische conferentie in Dornach gaan uitleggen wat dit betekent voor hen. Hun bijdrage kan je hier nalezen. Ook het bodemleven boert mee met ons. We vertaalden een artikel over hoe het leven in de bodem, via bacteriën, onze voedingskwaliteit en vertering beïnvloeden. Dat en veel meer kan je lezen in dit vierde Kollebloem magazine.

Vorig jaar konden we dankzij de mensen rond ons de boerderij aankopen. Een droom die in vervulling ging, maar ook een noodzakelijke stap voor de toekomst van onze boerderij. De ontwikkeling van de boerderij gaat steeds verder. Vanuit onze ervaring met het regenjaar 2024 kwam het GROEIPROJECT. Met investeringen in mechanisatie, serres en waterbeheer creëerden we een toekomstplan om de boerderij leefbaar en klimaatrobuust te maken. Wil je mee investeren en ondertussen genieten van het fiscaal voordeel? Lees dan zeker de oproep voor aandelen, achteraan dit magazine.

Boeren doen wij niet alleen. We zijn dankbaar voor jou als lezer. Want het gaat ons dus niet om de groenten alleen. We hebben zoveel verhalen te vertellen. Via dit magazine vinden die hun weg tot bij jou. Dat verhaal, zou het dat zijn, wat ons verbindt?

Hartelijke groet,

Ruben Segers.

cover

Abonneren?

Lid worden van Papaver vzw

  • Je kan je abonneren door lid te worden van onze vzw Papaver.
  • Deze vzw heeft als doelstelling de ontwikkeling van biodynamische landbouw te versterken.
  • Lidmaatschap kost € 5 euro per maand.

 

Mail je adres gegevens naar magazine@kollebloem.be en ontvang de volgende nummers in je brievenbus.

Aandeelhouder van De Kollebloem?

Abonnee van de pakketten?

  • Bestel het magazine gratis in onze webshop.
  • We geven het mee met je eerstvolgende levering.

De vorige editie van het magazine kan je hier downloaden:

cover magazine 3

 

 

Nieuws

aroma

Ontmoeting met het aroma

Samenvatting

Neem een lekker stuk chocolade en leg het in je mond terwijl je je neus dicht knijpt. Je zal geen chocolade proeven. Je zal enkel zoet proeven. Alleen als je je neus opent laat het chocolade aroma zich plotseling proeven. Wat is aroma en hoe ontstaat het?