Afbeelding
bloemen

Kollebloem Magazine Zomer

Onze grootste uitdaging ooit

Beste Lezer,

voor u ligt het derde Kollebloem magazine, waarmee we je graag deelgenoot maken van ons verhaal.

Zoals gebruikelijk vind je een uitgepuurde selectie van Akkerweetjes en de mooiste social media posts. Zo krijg je in het kort een beeld van de hoofdrolspelers en thema’s in het Kollebloem verhaal van  de laatste maanden. We vertellen over een van onze dichtste collega’s Karel van Vroente boerderij Ourobouros en laten je kennismaken met onze favoriete kaasmaker Het Hinkelspel.

Maar we doken ook even onder in de vele boeiende publicaties die verschijnen over biodynamische landbouw. Zo hebben we een artikel over de biodynamische werkagenda, voor veel boeren en hobbytuinders een houvast tijdens het landbouwjaar. Bij de internationale publicaties vonden we een bevragend artikel over ‘kweekvlees’, kritisch bekeken door de voedingsdeskundige van het Goetheanum, Jasmin Peschke. Wat betekent labovlees voor de voedingskwaliteit? En is het werkelijk zo’n belangrijk middel in de strijd tegen klimaatopwarming?

Dit magazine had eigenlijk in december moeten uitkomen. Maar daar stak de Europese politiek een stokje voor. Of liever gezegd, de lobbycampagne van Bayer en consorten die rücksichtslos de Genetisch Gewijzigde Organismen in de Europese natuur willen loslaten. Gewaarschuwd door onze Duitse DEMETER collega’s sloten we ons aan bij het verzet tegen nieuwe wetgeving die GGO’s onder de noemer NGT’s moeten toelaten in de EU. De tijd (en veel meer) die we anders vrijmaken voor deze publicatie ging op aan deze politieke strijd. Met gedeeltelijk succes, maar het zette ons ook aan het denken, zo kan je lezen in het arikel: Is biodynamische landbouw politiek?

Alsof dat allemaal nog niet genoeg was, staan we vandaag ook nog eens voor een van onze grootste uitdagingen tot nu toe. We starten met een crowdfunding camagne voor de aankoop van de boerderijgebouwen. We willen 300.000 euro financieren voor 1 oktober, met (vrienden)aandelen en winwin-leningen. Daarmee kunnen we de gebouwen die nu nog eigendom zijn van Leen en Antoine aankopen met de coöperatieve. Zo verankeren we ook het vastgoed als laatste stap in de visie van een vrije dorpsboerderij, met bijna 100% vrijgekochte grond.

Op die manier is De Kollebloem verzekerd van een duurzame toekomst en kunnen ook Leen en Antoine rust vinden in de wetenschap dat hun levenswerk verder gezet wordt. Voor onze klanten, sympathisanten, aandeelhouders en schenkers is dit de beste verzekering dat De Kollebloem kan blijven ontwikkelen. (H)eerlijk voedsel voor nu en in de toekomst, aan een eerlijke prijs, met de kracht van voedende landbouw.

Ruben Segers

magazine zomer 2024

Abonneren?

Lid worden van Papaver vzw

  • Je kan je abonneren door lid te worden van onze vzw Papaver.
  • Deze vzw heeft als doelstelling de ontwikkeling van biodynamische landbouw te versterken.
  • Lidmaatschap kost € 5 euro per maand.

 

Mail je adres gegevens naar magazine@kollebloem.be en ontvang de volgende nummers in je brievenbus.

Aandeelhouder van De Kollebloem?

Abonnee van de pakketten?

  • Bestel het magazine gratis in onze webshop.
  • We geven het mee met je eerstvolgende levering.
Afbeelding
foto rups

Nieuws

huis

Vriendenaandeel

Samenvatting

Investeer mee in De Kollebloem. We lanceren een crowdfunding voor de aankoop van de gebouwen van De Kollebloem.

We zoeken nog € 300.000 via fiscaal interessante vriendenaandelen, vóór 31/10/2024.