Afbeelding
magazine slider

Kollebloem Magazine Zomer

Van het zonneleen tot Land-In-Zicht

Beste klanten,

Wist je dat De Kollebloem boert op "Vrije Grond"?

Lang geleden, toen An en Walter nog op zoek waren naar hun boerderij die later De Zonnekouter zou worden, botsten zij op het probleem van elke hedendaagse boer. Hoe kom ik aan grond? Maar ook het idee: "Eigenlijk wil ik geen grondeigenaar zijn.". Velen kennen de woorden van Chief Seattle: "U moet uw kinderen leren dat de grond onder hun voeten de aarde van onze grootvaders is. Leer ze eerbied voor de aarde, vertel uw kinderen dat de aarde vervuld is van de levens van onze ouders: dat de aarde onze moeder is."

Grond is in veel niet-westerse culturen de kern van spiritualiteit. Landbouw geeft in die gemeenschappen vorm aan de relaties tussen mensen, natuur en de geestelijke wereld. Ook bij ons was het zegenen van het land vroeger een belangrijk deel van het boerenjaar. Vandaag worden landbouw en grond technisch en economisch benaderd, helemaal los getrokken uit hun oude verbanden. Dit maakt grond onbetaalbaar voor boerinnen en boeren.

Ooit bestond er zoiets als het 'zonneleen', abdijen en kloosters waren daarmee voor eeuwig verzekerd van hun gronden. Immers, enkel God was de leenheer, de grond was "geleend van de zon". Maar in deze tijd moeten we andere oplossingen verzinnen. Zo ontstond Land-In-Zicht. Het idee was eenvoudig, we kopen de grond nog 1 keer en brengen hem onder in een stichting die de grond bewaart en nooit meer verkoopt. Maar wie zou zo'n irrationeel plan steunen?

Met veel onzekerheid organiseerden de oprichters een crowdfunding avant la lettre. Op korte tijd kwamen particulieren met tienduizenden euro's om dit initiatief te steunen, nog voor er sprake was van sociale media. Enkele jaren later werden ook op De Kollebloem meerdere stukken grond op deze manier vrijgekocht. Nu zit bijna alle grond waarop we boeren in Stichting Land-In-Zicht.

In dit magazine vind je meer achtergrond over vrije grond in een artikel van Koen Dhoore. We vertaalden ook een artikel van Julia Wright van Coventry University: ‘Boeren Met De Onzichtbare Kant Van De Natuur’. Binnen dit geheel van grond, mens en spiritualiteit past ook het verhaal van Mieke Lateir (Bingenheimer) over de kwaliteit van biodynamische zaden, waarin de stroom van verleden naar toekomst intact blijft.

Het lijkt soms alsof we slechts met enkelen open staan voor deze gedachten. Nochtans steunden honderden mensen de vrijkoop van grond op onze boerderijen. En telkens als wij het hebben over biodynamische landbouw, komen er nieuwsgierige vragen over ‘de maan en de sterren’. Het toont aan dat veel meer mensen op zoek zijn naar een diepere relatie met landbouw dan we vermoeden.

Dit verhaal mogen we wat meer vertellen. Dat kan mede dankzij heel wat van jullie, onze klanten en sympathisanten.

Hartelijke groet,

Ruben

magazine 2023 2

Abonneren?

Lid worden van Papaver vzw

  • Je kan je abonneren door lid te worden van onze vzw Papaver.
  • Deze vzw heeft als doelstelling de ontwikkeling van biodynamische landbouw te versterken.
  • Lidmaatschap kost € 5 euro per maand.

 

Mail je adres gegevens naar magazine@kollebloem.be en ontvang de volgende nummers in je brievenbus.

Aandeelhouder van De Kollebloem?

Abonnee van de pakketten?

  • Bestel het magazine gratis in onze webshop.
  • We geven het mee met je eerstvolgende levering.

  

DOWNLOAD

De vorige editie van het magazine kan je hier downloaden:

s

Nieuws

huis

Vriendenaandeel

Samenvatting

Investeer mee in De Kollebloem. We lanceren een crowdfunding voor de aankoop van de gebouwen van De Kollebloem.

We zoeken nog € 300.000 via fiscaal interessante vriendenaandelen, vóór 31/10/2024.