Afbeelding
plantgoed lente

Akkerweetje 22 maart

Hoi,

Het leven gaat snel op De Kollebloem. Het zonnige weer geeft alles een groeispurt en ikzelf ben ondertussen al een half jaar stagiair. Het moment voor een terug- en vooruitblik want wie weet wat brengt april met zijn grillen?

Mijn stage past in de opleiding biologische en biodynamische landbouw van Landwijzer vzw, de broedplaats voor nieuwe biologische boeren. Via een leertraject van 2,5 jaar kom je tot een strak bedrijfsplan voor een eigen bioboerderij of leer je de nodige vaardigheden om op een boerderij aan de slag te gaan.  Zelf ben ik eerstejaars en combineer de wekelijkse lesdag met een halftijdse job en één of twee stagedagen op het veld of in de stal. De boerderij heeft een brede waaier aan activiteiten met de sfeervolle winkel, het hoevetoerisme, de kraakverse groentepakketten, de granen, het vee, bloemen enz… Ze allemaal beheersen op één jaar is onmogelijk daarom spits ik me toe op: de vee- en groenteteelt en de bio-dynamische aspecten die beiden met elkaar en met de kosmos verbindt.  

Toch start alles bij de zorg voor een vruchtbaar bodemleven, de selectie van het zaad- en plantgoed en de verzorging van de planten. Kennis en vooral werk waarmee ik me steeds meer verbind, gestimuleerd door boer Manu, boerin Evelyn en medestagiaire Julie. Het geeft mezelf energie om connectie met de planten te maken en ze te ondersteunen waar nodig. Landbouw is onmogelijk zonder afnemers van de oogst. De rijke mix aan afzetkanalen op de Kollebloem geeft me de kans om eigen dromen af te toetsen aan de realiteit.

Het runnen van een boerderij is een evenwichtsoefening, het in de lucht houden van een serie aan bordjes en inspelen op een veranderende omgeving. Het brengt je met de voeten op de grond en is altijd boeiend. Voorlopig blijf ik dan ook dromen van een eigen project vanuit m’n Gentse stadstuintje. Er zijn wel nog wat hordes te nemen, ondertussen geniet ik van de weg, het landschap en gezelschap en zie waar het me brengt. Vol vertrouwen.

Dieter, stagiair Landwijzer