Afbeelding
plantgoed lente

Akkerweetje 22 maart

There's a crow moon coming in where you keep looking out
It is the hollow month of march now sweeping in
Let's watch phenomenons arise out of the darkness now
Within the light she is my storming heroine

The Wild Hunt - Tallest Man On Earth

 

De volle maan was daar en de lente ontluikt uit de duisternis van de winter. Misschien bezingt de Tallest Man in zijn liedje de godin Demeter, de godin van de vruchtbaarheid en groei, van het graan en de landbouw, de godin van de oercyclus dood-groei-leven.

In de Griekse mythologie is Demeter de vierde echtgenote én zus van Zeus. Samen hebben ze een dochter, Persephone. Demeter is een toegewijde moeder. Wanneer, op een dag, Persephone narcissen plukt in een weide, scheurt de aarde open en grijpt Hades*, de god van de onderwereld, haar en verdwijnt in de diepte. De toegewijde Demeter snelt haar dochter te hulp, maar komt te laat. In verdriet en wanhoop zwerft ze de aarde rond op zoek naar haar dochter. In die tijd leert ze volkeren de geheimen van het zaaien en ploegen. Zo wordt ze de godin van de agrarische samenleving.

Helios, de alziende zonnegod, vertelt Demeter dat haar dochter in de onderwereld van Hades gevangen zit. Het intense verdriet van Demeter om de onbereikbaarheid van haar dochter heeft grote gevolgen voor het mensenvolk. Er heerst hongersnood, want er groeit niets meer en er wordt niets meer geboren. Zeus grijpt in en vraag Hades om zijn dochter te bevrijden. Hades stemt toe en Persephone mag de onderwereld verlaten, maar moet elk jaar enkele maanden terugkeren naar het schimmenrijk.

Wanneer Persephone elk jaar terugkeert naar de onderwereld zorgt het verdriet van Demeter voor een periode van stilstand in de groei, de winter. Wanneer, in het voorjaar, Persephone bij haar moeder is zorgt dit samenzijn voor wind en zonneschijn, want Demeter is gelukkig. Persephone breekt uit de aardse onderwereld en brengt een weeldigere groei aan planten met zich mee. Kalveren en lammeren worden geboren. Vogels zingen en mensen zijn goed geluimd. En zo wordt Demeter de godin van de oercyclus. Vele etmalen later gaf ze haar naam aan het keurslabel voor biodynamische landbouw. Een keurslabel dat De Kollebloem met veel fierheid draagt.

En voor de boer? Diens snoet bruint, plant en zaait in de aarde en scherpt de schoffels aan voor de storm van het volgende seizoen. Zij of hij hoopt op een rijke oogst, op juist dé éxacte hoeveelheid regen.
En, op een krachtig lichaam en geest om al dit werk te dragen. We dromen groots.  

Oh hell, I guess I know I will go under to
But just for now I let the spring and storm return

Groeten Evelyn

*Die een 'boontje heeft voor', 'een oogske op' Persephone.
Bron: Smaakmakend lente ’98, auteur Machteld Hub, via www.stichtingdemeter.nl/godin-demeter