Afbeelding
gras

Bodemvoedselweb

Akkerweetje 21 juni

Beste mensen,

We zijn ondertussen juni voorbij het midden (niet te geloven!) en het seizoen begint te draaien op volle toeren. Salades, kolen, andere bladgroentes en kruiden hebben we al in overvloed. Binnenkort kunnen we daar onze vruchtgewassen aan toevoegen. De eerste die we weldra mogen verwelkomen zullen de courgettes zijn. Daarna in sneltempo gevolgd door tomaten, groot en klein, aubergines en paprika's. Persoonlijk kijk ik erg uit naar die vruchtgewassen. 1. Omdat ze erg lekker zijn. 2. Omdat ik als beginnende boer merk dat dit wel één van mijn favoriete teelten zijn. Het zorgen voor de plant die op zijn beurt lekkere vruchten geeft vind ik iets fascinerend.

'Zorgen voor de plant begint bij zorgen voor de bodem'. Deze zin hoorde ik al vaker en klinkt me wel logisch in de oren. Gevoelsmatig besef ik dat kunstmest en chemische bestrijding ongezond zijn voor de bodem. Maar waarom exact? En hoe doe je dat eigenlijk 'zorgen voor de bodem'? Onze stagiaire Remy van de Tuinbouwschool Tectura in Melle leende me hierover een enorm interessant boek:
"het bodemvoedselweb. Alle kleine beestjes helpen".

Dit boek werd geschreven door 2 hobbytuiniers, die zich voor hun liefde voor de de moestuin gingen verdiepen in de microbiologie en hier een enorm interessant basiswerk voor tuiniers. Het eerste deel van het boek verdiept zich in de chemische samenstelling van de bodem en hoe deze precies werkt voor de plant. Voor mij was dit nieuwe kennis en zeer verdiepend.

De bodem wordt vaak voorgesteld in chemische termen, als een geheel van anorganische en organische stoffen (humus) die de voor de plantengroei noodzakelijke elementen binden en afgeven. In werkelijkheid is de bodem voor een belangrijk deel een levend geheel, een complex systeem van een (zeer) groot aantal soorten organismen die elkaar in een dynamisch evenwicht houden. Dat evenwicht is uiteindelijk een zaak van ‘eten en gegeten worden’, niet anders dan het bovengronds voedselweb, de kern van ieder ecosysteem. Vandaar: het bodemvoedselweb.

De vruchtbaarheid van de bodem wordt voor een groot deel bepaald door de werking van dit bodemvoedselweb. Voor een productieve land- en tuinbouw gaat het erom die werking te optimaliseren op een manier die het bodemvoedselweb ook op langere termijn gezond houdt en dat proberen we... en hopelijk mag je dat smaken in de groenten die je in je pakket vindt.

Laat het smaken,

Evelyn