Afbeelding
vijver klaar

Brrr herfst

Brrr herfst

Beste klanten,

brrr de herfst komt eraan. We kregen dit weekend al een voorproefje met buien en koudere temperaturen. Zelf zie ik dan in de verte al het winteruur aankomen en de donkere dagen en dan denk ik, brrrrr.

Na zo’n droge warme zomer is dat een plotse grote verandering. Voor de natuur, onze bodem ons drinkwater is het gelukkig wel een zeer goede zaak dat het regent. Ik las in de krant dat het net op tijd is beginnen regenen, vooraleer we echt in de problemen kwamen. En hoewel het nu lijkt alsof het heel veel regent, zien we aan de grond (en onze nieuwe vijver ;) ), dat het nog goed meevalt.

Om de pijn te verzachten van het omslaande weer organiseren wij telkens 2 activiteiten. De oogstdag van 1 oktober, waarbij we ons goed kunnen verwarmen aan de vele groenten en of aardappelen die we dan van het veld halen. Met ‘s middags een stevige warme lasagne om op te warmen. En op 22 oktober Toekomst Zaaien, waarbij we samen spelt inzaaien. Minder fysiek, maar telkens hartverwarmend omdat we weten dat in die periode in meerdere landen samen wordt gezaaid voor vrij en gezond zaaigoed. Voor ons als biodynamische boeren is het cruciaal dat we zeggenschap blijven hebben over de basis van onze teelten, het zaad.

Eeuwenlang was het veredelen en kweken van zaden een vanzelfsprekende bezigheid van boeren. Tot voor kort was er daardoor een grote diversiteit aan lokale en regionale gewassen. Inmiddels hebben een handvol grote multinationals ruim de helft van de zaadmarkt in handen. Op nieuwe rassen vragen zij patenten aan. Het patenteren van zaadgoed is een zorgelijke ontwikkeling. Enerzijds omdat boeren niet meer zelf hun zaden kunnen en mogen telen, anderzijds omdat de diversiteit aan gewassen daardoor afneemt.

De meeste zaadhuizen selecteren amper nog op zaadvaste rassen, dat zijn rassen die op de klassieke manier van veredeling ontstaan, door kruisen en selecteren. Alleen zaadvaste rassen zijn geschikt om zelf zaad van te telen. De voortplantingscyclus kan eindeloos worden voortgezet, van generatie op generatie. Dit principe is hét gemeenschappelijk erfgoed van de landbouwsector. Daartegenover heb je hybridisatie, een veredelingstechniek die zaadgoed (F1-hybriden) levert waarvan je zelf geen zaden kan oogsten. Voor bioboeren zijn robuuste soorten broodnodig, omdat ze weinig of geen pesticiden gebruiken om plagen en ziekten te bestrijden.

Dus bij deze een warme (!) oproep om mee te komen oogsten en zaaien, voor elkaar, voor De Kollebloem en om te laten zien dat biodynamische landbouw nodig is.

Ruben