Afbeelding
gras

Oogstfeesten

Oogstfeesten

Beste klanten,


We zijn ondertussen een hele eind de zomer voorbij. In onze streken betekent dat dat het graan rijp is om te oogsten. Over heel de wereld wordt de graanoogst gezien als een grootse gebeurtenis die feestelijk moet gevierd worden.

Zo ook in onze streken.  Vroeger had elke streek zijn eigen oogstfeesten om dit te vieren. In de streek van Aalst (waarvan ik oorspronkelijk ben) wordt deze traditie nog steevast gevierd met de Pikkeling in de Faluintjesstreek. Het graan wordt traditioneel binnengehaald en gepikkeld (het kaf en koren wordt van elkaar geslaan). Dit pikkelen gebeurd in een ritmische kadans, waarover het plaatselijk orkest zijn liederen speelt.

Met het laatste graan wordt een haan geknutseld die op het einde van de avond wordt kapotgepikkeld. Dit om de boze geesten die op het veld leven te verbannen.

Het feest wordt verder overgoten met zelf gebrouwen bier en versgebakken ovenkoeken met pensen en vlaai. De antieke tractors worden van stal gehaald en mogen pronken in een lange stoet. En de boeren nemen de boerinnen mee op zwier. De zomer in al haar overvloed wordt gevierd.

Op de Kollebloem zullen we het graan deze week ook binnenhalen. Dit lekkere meel en bloem zal je in de loop van het najaar kunnen bestellen.

Lieve groet,

Evelyn

Nieuws Pakketten