Afbeelding
plantgoed lente

Akkerweetje 15 maart

 
Beste klanten,

onze winkeliers interviewden onlangs onze Vroente collega Arne van De Zonnekouter. Lees hier hun verhaal.

Toen de dieren nog spraken, verwoestte orkaan Daria (155km/u!) het dak van de boer-loze boerderij, waar nu de Zonnekouter in leeft. In 2001 trotseerden An en Walter de enorme uitdaging om de ruïne nieuw leven in te blazen. Met Antoine (van ‘De Kollebloem’ ) als goede vriend en een rugzak vol ervaring (opgedaan in de Wassende Maan) gingen ze aan de slag.
Ze richtten samen vzw Land-In-Zicht op en kochten hiermee 4ha Zonnekouterland vrij. Hun eerste gewassen, prei en radijs, werden aan niemand anders dan onze eigen Kollebloem afgeleverd. Na enkele jaren hadden ze al hun eigen groentepakketten en winkeltje uitgebouwd. Goed geboerd, zoals ze zeggen!

Ook de samenwerking met de Vroente kwam toen op gang. Na 14 jaar richtten ze samen met 3 jonge boeren en boerinnen de Zonnekoutercoöperatie op; gelukkig maar, want in 2016 moesten ze met verdriet afscheid nemen van Walter.
Het nalatenschap van Walter blijft natuurlijk voortleven. Al zijn kennis, wijsheid en ervaring heeft hij doorgegeven aan een nieuwe generatie jonge boeren. En één van die boeren was Arne.
We interviewden Arne tussen de rukwinden van ons eigentijdse storm-trio Dudley, Eunice en Franklin. Deze keer maakte de wind geen kans tegen de sterke levende kern in de nu bruisende boerderij. Oef. De kracht van samenwerking heeft gezegevierd.

Arne had als kind reeds interesse in bio-landbouw. Als klant van de Wassende Maan groeide die interesse verder en dieper tot bio-dynamische landbouw.
Al snel werd het hem duidelijk dat traditioneel onderwijs om boer te worden niet voldeed. Dit vulde hij aan met de opleiding in de Warmonderhof stichting te Dronten [NL]. Zijn eerste kennismaking met de Zonnekouter was als seizoensarbeider. Gevolgd door een periode als koeienmelker in de Alpen. Tot het lot hem terug riep.

Wat begon als een infomoment in de Zonnekouter eindigde als vennoot van de coöperatie. Daarbovenop is zijn favoriete groente Prei, wat een match. Spruitjes mogen ook wel bij zijn favorietjes.
Ondertussen telt de Zonnekouter 17 ha grond over hoofdzakelijk 3 plaatsen verspreid, met een kudde van een 15-tal koeien en daarnaast 3 varkens en wat kippen. Sinds vorig jaar bracht een samenwerking met ‘De Nomaderij’ ook 40 melkgeiten en een kaasmakerij met zich mee. Zo komen de toekomstplannen van Arne om koeien te gaan melken, heel dichtbij. De Zonnekouter is altijd een gemengd bedrijf geweest en streeft ernaar dat ook te blijven. Dit is te belangrijk voor de kringloop van een boerderij in evenwicht.

Meer portretten van collega-producenten? Je vindt ze op: www.kollebloem.be/hoevewinkel