Afbeelding
wortel met rups

Een inspirerende reis

Een inspirerende reis

Beste klanten,

vorige week was ik op de internationale conferentie voor biodynamische boeren in Dornach, Zwitserland. Na 2 jaar online edities gingen we weer met een mooie groep Belgen naar de échte conferentie in het prachtige Goetheanum gebouw.

Het was een terugblik op 99 jaar biodynamische landbouw. In 1924 gaf Rudolf Steiner zijn voordrachten aan een groep bezorgde boeren. Boeren die het opdrijven van de landbouwproductie met argusogen aanschouwden. Zij hadden al uit de ervaring van hun ouders geleerd dat je de aarde niet kan 'dwingen' tot meer productie. De problemen die we nu zien in de industriële landbouw zijn slechts een uitloper van wat meer dan 100 jaar geleden begon.

Wat we nu kennen als het boek "Vruchtbare landbouw op biologisch-dynamische grondslag" was 99 jaar geleden een reeks van voordrachten. Steiner had een goede analyse gemaakt van de toestand en hij kwam op het juiste moment. De boeren uit die tijd wisten dat er iets mis was. Bij Rudolf Steiner vonden ze de aanknopingspunten om hun boerderij weer op een gezonde manier uit te baten, als het ware te genezen.

Naast een 'analyse' van milieu en maatschappij, verbond Steiner dit ook met het persoonlijke. Je zou kunnen zeggen dat men zich ook meer dan 100 jaar geleden al vragen stelde over de combinatie werk en privé. Vragen over de zin van het werk en een groeiende vervreemding van de natuur werd men ook al gewaar voor 1924. In het verhaal dat Steiner werd dit samen gebracht in een verhaal van aarde, mens en kosmos.

Dat maakt het werk van Steiner zo sterk. Het is een verbinding tussen landbouw, mens en al het zichtbare en onzichtbare wat daar rond gebeurt. Die verbinding ontwikkelen we ook op de boerderij. In ons dagelijks werk, maar ook door de landbouwcursus van Steiner samen te lezen met lesgever Koen Dhoore.

Met hernieuwde moed beginnen we op de boerderij aan ons werk. Samen met jou en voor jou, die dit leest en deel bent van onze warme klantenkring.
Omwille van de grote uitdagingen zijn we op zoek naar extra kapitaal. Je kan ons steunen met een aandeel, maar ook met het delen van onze oproep. Je vindt alles via www.kollebloem.be/2023.

Hartelijke groet,

Ruben Segers

 

Nieuws