Afbeelding
vijver klaar

Het klimaat en de seizoenen

Het klimaat en de seizoenen

Beste klanten,

Een Akkerweetje van Wouter, zorggast op de boerderij die ons wekelijks komt helpen in de bloemen en de keuken.
Een man van veel weetjes en verhalen...

Als je veel buiten bent en werkt, en zeker in de landbouw, ga je je ook meer gaan gedragen met de seizoenen mee. Ik spreek hier wel over Europa en de Westerse wereld. En zeker als het klimaat bepalend is voor je productie, lees de landbouw, doe je dat. Lente start op 21 maart, 3 maanden later, 21 juni is de zomer daar. Sint Jans vuren met de langste dag 21 juni. 21 september de herfst, en 21 januari de winter met de koude, en vooral donkere wintermaanden. Dit was eeuwenlang een zekerheid als een blok.

De start van de buitenactiviteiten komt maar goed op gang in de lente, vermindert in de herfst, en komt quasi tot stilstand met de winter. Voor de boerenstiel de ideale rustperiode, en de ideale gelegenheid om uit te rusten en te bezinnen, en ideeën uit de broeden die moeten leiden tot een nog vreugdevoller jaar (“Uit de zaden van de herfst, worden in de lente dromen gezaaid). Altijd hetzelfde, met kleine variaties in het weer weliswaar. Als je het zo leest, veel te veel regelmaat, misschien zelfs wat eentonig, om niet te zeggen wat saai. Maar is niet elkeen wat op zoek naar dat beetje zekerheid? Weet jij niet graag waar je vannacht gaat slapen, wat je gaat eten?

De klimaatsverandering heeft in die zin nog een grotere impact op de landbouw als op enige andere sector. De ene plant kan er sowieso beter tegen als de andere, maar onregelmatigheden en extremen, lange droogte en hevige regenval, zijn nooit niet goed. Alles wordt door elkaar geschud. Om een geleerd man te citeren: “ We kennen de beginmeet, maar we weten bij God niet waar we gaan eindigen”. Om eens serieus over na te denken! Maar goed, tot zover het negatieve. Het positieve is dan weer dat we die impact kunnen milderen, mits enige goede wil, en zelf een vergaarbekken voor regenwater graven is al een heel goed begin. En de Kollebloem is al heel goed bezig. Nu maar wachten op de regen!

Terug op de seizoenen. Ik heb een serieuze hekel aan de winter, kouder worden en korten van de dagen. En de ironie van het lot wil dat ik op 24 september, de dag na de start van de astronomische herfst, en de tijd dat de dagen al goed korten, mijn verjaardag vier.


Wouter

Nieuws