Afbeelding
toekomst zaaien

Toekomst Zaaien

22 oktober 2022

Toekomst Zaaien

Over heel de wereld nodigen boeren klanten en sympathisanten uit om samen te komen zaaien in oktober. Toekomst zaaien vraagt aandacht voor de kwaliteit van zaden en de vrijheid om zaden te gebruiken en verder te veredelen.  

Wij zaaien spelt en laten je graag proeven van de oogst van vorig jaar.

Een warme oproep om mee te zaaien en te laten zien dat vrij en kwaliteitsvol zaaigoed belangrijk is.

Wanneer?

  • zaterdag 22 oktober van 14u - 16u

 

Waar?

  • De Kollebloem: Doornstraat 30 - 9550 Sint-Lievens-Esse

 

Inschrijven

 

toekomst zaaien

Sinds 2013

Het evenement Toekomst Zaaien maakt deel uit van de internationale beweging ‘Sowing the Future’. Het is intussen uitgegroeid tot een internationale beweging in meer dan 14 verschillende landen. Overal in de wereld – van Europa tot de Verenigde Staten en Zuid-Korea –  komen duizenden burgers en boeren in en rondom de maand oktober bijeen om wintergraan te zaaien.

Het idee is in 2006 bedacht door Ueli Hurter en Peter Kunz. Deze Zwitserse biodynamische boer en zaadveredelaar wilden met dit initiatief consumenten betrekken bij de ‘kiem’ van hun voedsel. Zij willen hiermee aangeven dat het zaad waaruit ons voedsel ontstaat, van ons allemaal is. Gelijktijdig wilden ze biologische en biodynamische landbouw en voeding voor het voetlicht brengen en de noodklok luiden voor de monopolisering van de internationale zaadhandel. Het resultaat van vele generaties populatieveredeling door boeren wordt breed uitgestrooid daar waar het thuishoort: op de boerenbodem die ons allen voedt.

Sinds 2013 brachten Landwijzer en BioForum Vlaanderen de internationale actie Toekomst Zaaien naar Vlaanderen.
Avenirsem, een Zwitserse organisatie, verzamelt alle info en foto's over Toekomst Zaaien wereldwijd: www.avenirsem.ch
De Nederlandse Toekomst Zaaien heeft ook een eigen website: www.toekomstzaaien.nl

Zaadvaste rassen

Eeuwenlang was het veredelen en kweken van zaden een vanzelfsprekende bezigheid van boeren. Tot voor kort was er daardoor een grote diversiteit aan lokale en regionale gewassen. Inmiddels hebben een handvol grote multinationals ruim de helft van de zaadmarkt in handen. Op nieuwe rassen vragen zij patenten aan. Het patenteren van zaadgoed is een zorgelijke ontwikkeling. Enerzijds omdat boeren niet meer zelf hun zaden kunnen en mogen telen, anderzijds omdat de diversiteit aan gewassen daardoor afneemt.

De meeste zaadhuizen selecteren amper nog op zaadvaste rassen, dat zijn rassen die op de klassieke manier van veredeling ontstaan, door kruisen en selecteren. Alleen zaadvaste rassen zijn geschikt om zelf zaad van te telen. De voortplantingscyclus kan eindeloos worden voortgezet, van generatie op generatie. Dit principe is hét gemeenschappelijk erfgoed van de landbouwsector. Daartegenover heb je hybridisatie, een veredelingstechniek die zaadgoed (F1-hybriden) levert waarvan je zelf geen zaden kan oogsten. Voor bioboeren zijn robuuste soorten broodnodig, omdat ze weinig of geen pesticiden gebruiken om plagen en ziekten te bestrijden.

toekomst zaaien

Nieuws