Beste klanten,

Vorige week gingen Antoine en ik er een week tussenuit, naar ons vertrouwde plekje in De Haan, waar het zo goed vertoeven is. Rust, zon, zee…tijd om naar binnen te gaan en uit te rusten.

We deden dit het voorbije jaar al meerdere keren. Het blijft voor ons beiden een bijzondere oefening om los te laten. Voor de thuisblijvers is het een experimenteren met zelfstandig ondernemen op de boerderij en stap voor stap het roer in eigen handen te nemen.
Wij leren dit te vertrouwen en we zien dat het goed is! We merken dat ze dat kunnen zonder ons.
Hoe meer we weggaan, hoe beter we het allemaal loopt.
Antoine en ik zijn erg dankbaar voor de manier waarop onze jonge mensen voor alles zorg dragen. 
Een beetje ontroerd kijken we toe, hoe hard ze achter de schermen hun best doen om alles naar onze wensen in orde te maken.
Dikke merci Kollebloemen, We zullen het allemaal aan de Sint vertellen. Wie weet….?
(Leen en Antoine)

Rammenas

Wij zijn deze week begonnen met de rammenas of ‘zwarte radijs’ te oogsten in al het beginnende koude winterweer. Rammenas vond ik als kind altijd al een speciale groente vanwege die vreemde vorm en zwarte kleur. We kregen het thuis voorgeschoteld omdat deze uit onze moestuin kwam, maar ik zag het amper liggen in de kruidenierszaken of warenhuizen. Toch is het een inheemse groente en ik heb rammenas met de jaren meer leren appreciëren eenmaal ik meer wist over de bereidingswijzen en de medicinale functies ervan.

De rammenas, of winterradijs, is met de radijs nauw verweven aangezien zij van dezelfde plantensoort zijn. In het oude Egypte werd al rammenas gekweekt. Piramidebouwers aten recepten met zwarte radijs en rauwe knoflook om geest en lichaam te stimuleren. Uit de zaden werd dan olie gemaakt. Zowel in Egypte als in het oude Griekenland was de hoestdempende en slijmoplossende werking van zwarte radijs reeds gekend. In Europa was rammenas vanaf de 15e eeuw een veel gegeten plant vanwege de galdrijvende werking. 
Rammenas bevat vele werkzame stoffen, en samen met de vele zwavelverbindingen zorgt het voor een ontgiftend effect op de lever. Daarnaast bevordert rammenas het leegmaken van de galblaas. Het is een versterkend middel voor de gal omdat het de spieren rond de galwegen beter doet werken. Het is ook een ontspannend middel voor de gal en voorkomt galstenen.
Bovendien is rammenas een maagversterkend middel: de spieren van de darmen worden aangesterkt waardoor het spijsvertering bevorderend werkt. Het heeft een bijzonder positieve werking op verschillende aandoeningen die met spijsvertering te maken hebben zoals gebrekkige eetlust, zwakke maagfunctie, winderigheid, spijsverteringsmoeilijkheden, constipatie, … .

De zwarte radijs is ook een ontstekingswerende groente: het is antibacterieel en slijmoplossend waardoor het geschikt is bij bronchiale aandoeningen, hoest, slijmen, verkoudheid, keelpijn en aandoeningen van de urinewegen en nierziekten. 
En uitwendig is rammenas toepasbaar doordat het een natuurlijk ontsmettingsmiddel is. Het kan gebruikt worden bij zonnebrand, beperkte brandwonden, luieruitslag en haaruitval… . 
Bij een zuiveringskuur is de rammenas dus niet te missen! 
Rauw vind ik rammenas heerlijk, in salades of in broodbeleg. Je kunt rammenas ook meekoken in een stoofpotje, of apart stoven in vetstof samen met een teentje look. Maar er zijn uiteraard nog veel meer dingen mee te doen. 
Tips: rammenas verkleurt snel bij de bereiding, met een snufje zout of wat citroen kun je dit tegengaan. Eet ook niet te veel rammenas in één maaltijd. Een grote dosis kan de maag prikkelen en irriteren.

Geniet ervan!

Yana-Cheyenne

Jammer voor onze kleine pakketten, er was een misverstand over de inhoud van het pakket. Yana ging ervan uit dat iedereen rammenas zou krijgen deze week. Speciaal voor jullie dan maar een receptje voor groenlof en spruiten. Maar niet verloren, deze informatie over rammenas is heel belangrijk voor iedereen!

DEZE WEEK IN JULLIE PAKKET

Klein pakket: groenlof, pompoen, prei van de Kollebloem, spruiten van de Zonnekouter en witloof van Vanderhauwert
Tussen pakket: groenlof, pompoen, prei en rammenas van de Kollebloem, spruiten van de Zonnekouter en witloof van Venderhauwert
Groot pakket: Chinese kool, groenlof, pompoen, prei en rammenas van de Kollebloem, spruiten van de Zonnekouter en witloof van Venderhauwert
Borstvoedingspakket: groenlof, pompoen, knolvenkel en rammenas en veldsla van de Kollebloem, wortelen van de Zonnekouter en witloof van Venderhauwert
Gemengd pakket : appels van Billens, celementine via Biofresh, knolvenkel van de Kollebloem, spruiten van de Zonnekouter en witloof van Vanderhauwert
Fruitpakket: appels en peren van Billens, banaan, citroen en clementine via Biofresh
Aardappelpakket: 13 januari 2015

AANKONDIGINGEN

Voedende tafels : eerst volgende : vrijdag 5 december 2014 om 19 uur 
Vrijdag 9 januari - 6 maart – 3 april – 5 juni 2015

Kooklessen met Peter van de Zonnekeuken: 
Donderdag 12 - 26 februari – 5 – 26 maart – 23 april - 7 – 18 mei – 18 juni 2015, 
telkens van 19 – 22 uur
inschrijven via Vorming Plus Vlaamse Ardennen: code 15011HE vanaf vandaag mogelijk

Kollebloem DANSFEEST : 7 Maart in de Wattenfabriek in Herzele

Receptjes

Spruitjessoep (uit van Eigen Erf – Maria Van Boxtel)
Spruitjes worden meestal gekookt en met peper en muskaatnoot gegeten, probeer eens een spruitjessoep
Smelt de boter en een scheutje olijfolie in een soeppan. Hak de knoflook en gember fijn en laat samen met kurkuma even bruisen in de boter. Vierendeel de spruiten en voeg ze toe aan het mengsel. Laat ze enkele minuten smoren en voeg dan de bouillon toe. Breng alles aan de kook en laat 10 minuten garen.
Pureer de soep met een staafmixer. Proef of er nog zout of peper bij moet.

Groenlofsalade met peren, walnoot en blauwe kaas
Maak een dressing van balsamicoazijn, olijfolie, grove mosterd, honing, peper en zout
Was het groenlof, droog of slinger het blad en snij in fijne reepjes. Schil de peren en snij ze in plakjes of stukjes. Snij de kaas in blokjes. Meng de ingrediënten, hou nog wat noten en peer apart voor de garnering. Serveer de dressing ernaast en laat een ieder deze naar smaak zelf toevoegen.

Groenlofstampot
Schil de aardappelen en snij ze in stukken. Kook ze in gezouten water gaar. Was het groenlof, en snij het in fijne reepjes. Stamp de aardappelen met wat melk en versgemalen peper tot een smeuïge massa en roer het groenlof erdoor. Roer enkele kaasblokjes erdoor heen of serveer met gebakken verse braadworst.

Rammenassoep met cashewcrème (de Zonnekeuken)
Neem enkele rammenassen, schil ze en snij ze in middelgrote stukken. Breng 1 L water aan de kook en voeg de rammenasblokjes, wat zeezout en gemalen korianderzaad en wat gemalen venkelzaad toe. 
We laten dit koken op een zacht vuur en met open deksel tot de rammenas voldoende zacht is. Mixen alles fijn.
We zetten het vuur af en voegen dan wat haverroom toe alsook 4 eetlepels witte cashewnotenpasta. We brengen de soep dan volledig op smaak door nog wat vers gemalen nootmuskaat toe te voegen, alsook eventueel nog wat zeezout.
We werken af met wat fijn gehakte peterselie of geroosterde amandelnoten.