“In onze visie is de toekomst van de landbouw en onze voedselvoorziening een gemeenschapsvraagstuk. Wij willen geen economie die verdeelt en heerst, maar een economie die juist heelt en verbindt. De boeren bewerken het land in opdracht en met mandaat van de gemeenschap en de gemeenschap leeft daarvan, financiert mee en deelt mee in de risico’s en in de voordelen die ontstaan dankzij de samenwerking. 
Zo ontstaat en groeit verbinding, continuïteit, betrouwbaarheid, voedselkwaliteit die betaalbaar is terwijl de producenten een eerlijke prijs krijgen.”

(uit een interview met Koos Bakker – oprichter van biologische levensmiddelen)

Antoine las dit stukje gisteren voor bij ‘Toekomst zaaien’ waar een vijftigtal aanwezigen zeer geboeid zaten te luisteren, hij was er zelf ook door geraakt. 
Na de verhalen vorige week over voedselverspilling , omdat Europa de meest absurde esthetische regels oplegt voor tomaten, sla, boontjes…omdat de supermarkten strengere normen opleggen. En omdat Europese tussenhandelaren bestellingen van de ene op de andere dag kunnen annuleren. 
Wij beseffen dan nog eens duizend keer meer waarmee we bezig zijn en waarom we het doen. Gelukkig tellen wij 220 bewuste klanten aan wie we wekelijks kunnen leveren wat Moeder Aarde ons hier komt schenken, wat onze boeren met veel liefde telen en waar het gaat om kwaliteit, inhoud, smaak, levende en gezonde voeding. Hier is nog begrip voor de natuurlijke groei van producten. Scheve, kromme, een beetje misvormde groenten, het kan en het is noodzakelijk dat mensen zich hiervan bewust worden en dat deze groenten een eerlijke prijs verdienen. 
En dat wij geen voedselafval produceren!
De Biodynamische inzichten staan op het punt door te breken in de maatschappij, soms is daarvoor wat tegenwicht nodig, als wij maar positief blijven geloven en vertrouwen dat het goed is!

Ook het verhaal van Koen gisteren raakte ons allen. Als Koen vertelt kan je een muisje horen lopen, gewoon omdat het zo recht vanuit zijn hart komt, met liefde en respect voor biologisch – dynamische landbouw. Ook Hilde vertelde zeer interessante dingen over voedsel - intoleranties! 
Na een korte muzikale oefening voor het ‘zaadlied’ trokken al die jonge en oudere zielen naar het land, met allemaal een rood petje op. We konden er geen van allen genoeg van krijgen, dat plezier in ‘t samen zaaien op één lange rij voelt wonderlijk!
Toekomst zaaien is een activiteit waar we allemaal blij van worden. 
En dat alles onder een stralende zon! Zondag 19 oktober!
De foto’s komen later, maar voor wie er deze keer niet kon bijzijn, noteer al zeker volgend jaar zondag 18 oktober in jullie agenda. Wij als Kollebloemen en zoveel enthousiastelingen delen met hart en ziel de overtuiging dat ‘toekomst zaaien’ energetisch héél sterk werkt en noodzakelijk is!

Een blije, dankbare Leen

Deze week zitten er nogmaals pompoenen in jullie pakket. Het is niet erg als jullie deze niet onmiddellijk kunnen verwerken. Wij hebben hier niet de nodige ruimte om dit alles goed te blijven bewaren, daarom rekenen we ook een beetje op jullie om samen met ons, de pompoenen een goed bewaarplekje te geven in de keuken, of ergens waar het niet te warm is, ongeveer 5 - 7 graden maar belangrijkste is, geen vorst.

DEZE WEEK IN JULLIE PAKKET

Klein pakket: ajuin Noë, Chinese kool, pompoen, prei van de Kollebloem, kropsla en waswortel van de Zonnekouter
Tussen pakket: ajuin Noë, Chinese kool, pompoen, prei van de Kollebloem, kropsla en waswortel van de Zonnekouter, Romanesco van Ourobouros
Groot pakket: ajuin Noë, Chinese kool, bloemkool, pompoen, prei van de Kollebloem, roodlof en waswortel van de Zonnekouter, 
Borstvoedingspakket: bataviasla, bloemkool, boontjes en pompoen van de Kollebloem, kervel, roodlof en waswortel van de Zonnekouter
Gemengd pakket: appel en peren van Billens, bloemkool en prei van de Kollebloem, waswortel van de Zonnekouter,
Fruitpakket: appel en peren van Billens, kiwi en sinaas via Biofresh
Aardappelpakket: 4 november, 2 december 2014, 13 januari 2015

ACTIVITEITEN

Voedende tafels : vrijdag 24 oktober om 18.30 uur ipv 31 oktober, volzet! 
Volgende data : vrijdag 5 december 2014 
Vrijdag 9 januari – 6 februari - 6 maart – 3 april – 8 mei – 5 juni 2015

Neem je gezondheid in eigen handen, door Stef Mintiens, - HERBATHEEK Gent – Op zaterdag 25 oktober 11 uur op de boerderij, boek presentatie handtekenen en een workshop, niet te missen!
Graag inschrijven indien mogelijk zodat we zicht hebben op het aantal deelnemers

Receptjes

gemengde salade met warme pompoen, oesterzwammen en pecorino (uit kookboek velt)
150 gr gemengde salade: roodlof, krulandijvie en raket of rucola, 20 g pompoenpitten – 400 g zoete pompoen, 250 gr oesterzwammen, 50 g pecorino – 2 eetl olijfolie – snuifje tijm, versgemalen peper, zout, 
Voor de saus: 2 eetl notenolie, 2 eetl mayonaise – 1 eetl citroensap en peper
Rooster de pompoenpitten gedurende enkele tellen in een droge pan, op een zacht vuur, tot ze lichtjes opbollen en laat ze vervolgens afkoelen. Maak het sausje door de notenolie en de mayonaise goed te mengen en op smaak te brengen met citroensap en versgemalen peper. Maak dan de groenten schoon, en zorgt dat de sla en de kruiden goed gedroogd zijn. Schik nu eerst op de 4 borden een slabed van de gemengde sla en de kruiden. Snij vervolgens de pompoen in dikke lucifers en de oesterzwammen in reepjes. Verwarm een eetlepel olie en bak de pompoen snel goudbruin en gaar. Haal de pompoen uit de pan en hou ze warm. Verwarm opnieuw een weinig olie en bak de oesterzwammen op een hoog vuur. Breng op smaak met tijm, peper en zout. Schenk nu een lepeltje saus over de salade en verdeel de pompoen en de oesterzwammen over de 4 borden. Schaad of rasp de pecorino over de warme groenten, garneer met de pompoenpitten en dien op!

Chinese kool met worteltjes
½ Chinese kool, 4 wortelen, 2 uien, 1 tot 2 dl sojaroom of haverroom, 50 gr gemalen kaas, 1 eetl olijfolie, snuifje marjolein ½ k.l. rozemarijn en snuifje tijm
Snipper de ui. Snij de wortelen in plakjes, snij de kool in dunne reepjes. Verwarm de olijfolie en fruit de ui. Voeg de groenten, de kruiden en een bodempje water toe. Stoof alle groenten samen gaar. Schenk de sojaroom of haverroom er op het laatst bij. Bestrooi met kaas als je dat wenst.