Beste klanten,

voor het akkerweetje van deze week zijn we (Manuel en Ruben) onze inspiratie gaan zoeken tijdens een wandeling over het veld.
We vertrekken aan het kleurige bloemenveld van Raymond. Al wandelend passeren we de tunnels. Daar biedt de herfst heel wat opruimwerk maar ook nog het laatste plantwerk. Tomatenplanten, aubergines en paprikaplanten werden net opgeruimd. Typische herfstteelten veldsla en landkers zijn net geplant.

Naast de tunnels liggen de bedden waar in de zonnige maanden juli en augustus onze tuinbonen stonden. Die werden na de laatste oogst in gefreesd. Ondertussen schieten heel wat planten opnieuw op. Die zijn ongeschikt om tuinbonen van te oogsten, maar de toppen zijn wel een lekkernij. Ondertussen zijn onze tuinboontoppen een graag gezien product in de Gentse restaurants die bij ons bestellen.

Wat verder komen we bij het pompoenenveld waar al bijna alle pompoenen geoogst werden, mede dankzij de helpende handen van de gemeenteschool Herzele. Zij werden vorige week trouwens gelauwerd als meest duurzame school van de provincie Oost-Vlaanderen. We zijn trots dat we daar ons steentje aan mochten bijdragen.

Zoals de pompoenen nu al allemaal geoogst zijn, is eigenlijk alles een beetje vroeger. De kolen zien er al bijvoorbeeld al heel goed uit. De eerste savooien komen vandaag in jullie pakket.

Naast de pompoenen ligt het veld met onze prei en het stuk waarop we binnenkort gaan Toekomst Zaaien (17/10). Daar helemaal achter ligt onze composthoop te wachten. Binnenkort wordt de compost gemengd met de mest, om dan een winter lang verder te 'werken'. Na winter bevat die al het nodige om onze grond te voeden voor het volgende teeltseizoen. 
Steken we het wegje over, dan komen we op een perceel dat dit jaar mocht rusten en genieten van een grasklaverkuur. Na de grasklaver komt hier een gewas dat veel voeding kan gebruiken, zoals de aardappelen en de prei.

Na het laatste hutje steken we weide van onze buurman over om eens te kijken op het perceel  van de knolselder. Daar gaan we volgende week zaterdag 11 oktober samen met de klanten oogsten. De knolselder ziet er goed uit, maar heeft wel wat last van roest op de bladeren. De pastinaak is dit jaar echter veel beter gelukt dan vorig jaar. Er staat alleszins genoeg knolselder om samen te oogsten, dus kom gerust allemaal meedoen. Wel graag een seintje opleen@kollebloem.be.

We zijn nu helemaal rond op ons veld. Alleen helemaal achteraan zien we nog een laatste 'kollebloem' staan. Een dappere klaproos die zich nog niet gewonnen wil geven voor de herfst die nu ook zichtbaar en voelbaar haar intrede doet.

Tot volgende week,

Manuel en Ruben

DEZE WEEK IN JULLIE PAKKET

Klein pakket: andijvie, pompoen oranje, savooi, veldsla van de Kollebloem, waswortel van de Zonnekouter, ajuin van Carlos Noë
Tussen pakket: andijvie, aubergines, pompoen oranje, savooi, tomaat, veldsla van de Kollebloem, waswortel van de Zonnekouter, ajuin van Carlos Noë
Groot pakket: andijvie, aubergines, pompoen oranje, savooi, tomaat, veldsla van de Kollebloem, waswortel van de Zonnekouter, ajuin van Carlos Noë
Borstvoedingspakket: andijvie, Chinese kool, pompoen oranje, puntpaprika, tomaat, veldsla van de Kollebloem, waswortel van de Zonnekouter, 
Gemengd pakket: andijvie, savooikool en pompoen oranje van de Kollebloem, appels van Billens en druiven wit via Biofresh
Fruitpakket: appels Zari en peren Doyenne van Danny Billens, druiven wit en kiwi via Biofresh
Aardappelpakket: 7 oktober , 4 november, 2 december 2014, 13 januari 2015

AANKONDIGINGEN

Voedende tafels : vrijdag 24 oktober om 18.30 uur ipv 31 oktober, er zijn nog 2 plaatsen vrij

Neem je gezondheid in eigen handen,’ geschreven door Stef Mintiens, - HERBATHEEK Gent – 
Op zaterdag 25 oktober 11 uur boek presentatie, handtekenen en een workshop 
Het boek ligt te koop in onze boerderijwinkel, met succes!

Zaterdag 11 oktober oogstdag op de boerderij, iedereen die wil kan samen met de boeren de oogst binnenhalen, een belangrijk moment van dank voor alles wat de zomer ons geschonken heeft.

Zondag 19 oktober : toekomst zaaien! We gaan samen met 3 andere Vlaamse en tientallen Europese bedrijven biologische bakgranen inzaaien. Consumenten van heel Europa doen mee, dus we hopen dat we ook zoveel mogelijk klanten mogen verwachten. Volgende week komt er meer info over in ons akkerweetje, maar voorlopig kan je al terecht op www.toekomstzaaien.be 

Receptjes

Groenteloempiaatjes – zuivelvrij – glutenvrij – tarwe vrij – eivrij en notenvrij (uitkoken voor kids met allergieën)

1 grote wortel – 2 schoongemaakte bleekselderrij – 150 g Chinese kool – 2 tl vissaus – 2 theelepels rijststroop – 2 eetl citroensap – 18 vierkante rijstvellen 17 cm – 18 verse muntblaadjes
Schraap de wortel en rasp hem grof, hak de bleekselder fijn. Snij de kool in fijne reepjes. Roer de wortel, de selderij, de kool, de vissaus, de stroop en het citroensap in een kleine kom door elkaar.
Leg de rijstvel in een kom met warm water om het zacht te maken. Haal het vel voorzichtig uit het water en leg het op een met een theedoek bedekte plank – met één van de punten naar u toe. Schep 1 afgestreken eetlepel van de groentevulling horizontaal in het midden. Leg daarop 1 blaadje munt. Vouw de dichtstbijzijnde punt over de vulling en rol het vel op. Vouw daarbij de zijkanten naar binnen als het vel één keer om de vulling is gerold. Doe hetzelfde met de rest van de vellen, de groentevulling en de blaadjes munt.
Bereidingstijd 35 minuten, voor 18 loempia’s

Chinese kool is voor de borstvoedingspakketten, is gemakkelijk rauw te verwerken in een slaatje, met kruidenolie, en andere rauwe groentjes

Gevulde savooibladeren met pompoensaus

8 savooibladeren, 120 g tempébacon – 200 g champignons – 1 teentje look – 1 ui – 2 eetl olijfolie – peper en zout
Voor de saus : 150 g oranje Hokkaido - pompoen – ongeveer 2 dl melk – 1 teentje look – zout en peper
Maak de groenten schoon. Snij de tempé in reepjes, de champignons in dunne plakjes en snipper de ui, verwarm de olijfolie en bak ui, geperste look, tempé en champignons. Breng op smaak met peper en weinig zout. Blancheer de koolbladeren (4 – 5’) en spreid ze uit op een plank. Snij langs de achterkant van de savooibladeren de dikke bladnerven weg. Vul de savooibladeren met het champignonmengsel en vouw ze zorgvuldig dicht. Plaats de savooipakjes in een ingeoliede ondiepe ovenschaal en hou ze warm in de oven (150 °)

Maak de pompoensaus: snij de geschilde pompoen in stukjes en stoom ze gaar. Doe de gare pompoen met de melk in een maatbeker en pureer goed fijn. Laat deze saus goed verwarmen en breng op smaak met geperste look. Zout en peper. Leg op elk bordje twee savooipakjes en schep er een lepel saus over.