Beste klanten,

Deze week hebben we met de kinderen op het boerenveld pompoenen geoogst.

Een prachtig zicht, zo’n veld vol met die dieporanje gekleurde pompoenen. En al helemaal indrukwekkend om ze allemaal verzameld te zien in de houten bakken, die de kinderen met veel plezier vulden.

Met pompoenen kan je heel wat gerechten klaarmaken. Vorige week konden we al eens proeven van een heerlijke pompoensoep, uit de tuintjes van de kinderen.

Maar je kunt er ook taarten mee maken, verwerken in stamppot en ovenschotels, je kan er zelfs frietjes van maken.

Blijkbaar lust niet iedereen deze groente, want sommige mensen zetten hem liever aan de voordeur. Misschien een gift voor de buren, maar waarschijnlijk omdat het zo’n mooie vrucht is.

Het is een zeer oud gewas, dat al duizenden jaren verbouwd werd in Zuid-en Midden-Amerika. Pas in de 16e eeuw zou de pompoen in Europa geïntroduceerd zijn.

Er zijn mensen die hun pompoenen om ter grootst kweken. Het wereldrecord voor de grootste pompoen is nu 923 kilogram.
Gelukkig voor de boeren (en de klanten van de groentewinkel), zijn het de kleinere soorten die zo lekker zijn!

Groeten

Pieter Bert

P.S. naar aanleiding van de Panorama – uitzending over biologische voeding en de voedingsindustrie in de supermarkten, hadden we hier zeer boeiende gesprekken tijdens de middagpauze.

U ook?

Stef Mintiens doet zijn verhaal hieromtrent, te lezen op www.herbatheek –aanmelden voor de nieuwsbrief en je kan dit verhaal uitgebreid lezen. Een aanrader!

Praktisch info ivm de pakketten:

Vakanties of wijzigingen?

Voor vrijdag ochtend doorgeven, anders wordt je pakket geleverd en aangerekend. Wij moeten vrijdag onze planning maken en bestellingen doorgeven aan collega's en willen zoveel mogelijk overschot vermijden.

Wil je ons bellen/mailen?

Dan zijn we op woensdag en donderdag het best bereikbaar, de hele dag. Als we niet direct opnemen, spreek gerust iets in in het antwoordapparaat.

email --> pakketten@kollebloem.be

telefoon --> 054 34 36 82

DEZE WEEK IN JULLIE PAKKET

Klein pakket: radijs, veldsla, warmoes van de Kollebloem, rode kool van de Zonnekouter, witloof en wortelpeterselie van Vanderhauwert
Tussen pakket: andijvie, veldsla, warmoes, radijs en paprika van de Kollebloem, rode kool van de Zonnekouter, witloof en wortelpeterselie van Vanderhauwert
Groot pakket: andijvie, veldsla, warmoes en radijs van de Kollebloem, rode kool en waswortel van de Zonnekouter, witloof en wortelpeterselie van Vanderhauwert
Borstvoedingspakket: andijvie, veldsla, warmoes, radijs en paprika van de Kollebloem, waswortel van de Zonnekouter, witloof en wortelpeterselie van Vanderhauwert
Gemengd pakket: appel en peren Danny Billens, veldsla en radijs van de Kollebloem, witloof van Vanderhauwert
Fruitpakket: appels en peren Danny Billens, banaan en druiven blauw Biofresh
Aardappelpakket: 7 oktober , 4 november, 2 december 2014, 13 januari 2015

Aankondigingen

Voedende tafels : vrijdag 24 oktober om 18.30 uur ipv 31 oktober, er zijn nog 2 plaatsen vrij

Neem je gezondheid in eigen handen,’ geschreven door Stef Mintiens, - HERBATHEEK Gent – 
Op zaterdag 25 oktober 11 uur boek presentatie, handtekenen en een workshop 
Het boek ligt te koop in onze boerderijwinkel, met succes!

Zaterdag 11 oktober oogstdag op de boerderij, iedereen die wil kan samen met de boeren de oogst binnenhalen, een belangrijk moment van dank voor alles wat de zomer ons geschonken heeft.

Zondag 19 oktober : toekomst zaaien ! meer info volgt later

Receptjes

Wortelpeterselie

Er is peterselie waarvan je naast het blad ook de dikke witte wortel kan eten. Dit is wortelpeterselie.
Die aromatische wortel past heerlijk in soep en kan gestoofd of rauw geraspt worden.

Rode kool (basisrecept uit het Vegetarisch kookboek Velt)

1 rode kool, 1 kg zoete appels, 1 ui, 3 eetl krenten of rozijnen, 2 eelt olijfolie, 1 – 2 eetl frambozenazijn, 1 k.l. kaneelpoeder, - 1 laurierblad – muskaatnoot of foelie, (eventueel) 2 kruidnagels, peper en zout, (indien gewenst een lepeltje esdoornstroop of rietsuiker)

Maak de groenten schoon. Snipper de ui en snij de kool fijn. Verwarm de olie en fruit de ui. Voeg de kool, laurier (met kruidnagels in geprikt), azijn, en ca. 2 dl water toe en laat gedurende 20 ‘ stoven. Schil en snij intussen de appels. Voeg vervolgens de appels en krenten of rozijnen toe en laat het geheel nog eens 20’ stoven. Voeg kaneel, muskaatnoot, peper en zout (en indien gewenst nog wat zoetstof) toe, verwijder de laurier met kruidnagels en roer de kool nog eens goed door.

Tip 1: de azijn, dient behalve als smaakaccent om de kleur van de rode kool te behouden.
Tip 2: je kan in dit recept de azijn weglaten als je voor zure appels kiest.

Warmoes: groene rijstsalade (uit het vegetarisch kookboek van Velt)
2 koppen volle rijst, 150 gr warmoesbladeren -150 g Manouri (witte schapenkaas of andere) 1 eetl olijfolie – roomvinaigrette 2 eetl peterselie - kruidenzout

Kook de rijst gaar volgens het basisrecept. Gebruik van de warmoes enkel de bladeren en bewaar de stengels voor een ander gerecht. Snipper de ui, verhit de olijfolie, fruit ui, voeg na 1 ‘ de warmoes bij de ui. Voeg een bodempje water toe en laat zachtjes stoven. (4’). Laat de warmoes uitlekken. Hak de warmoes vervolgens fijn. Meng peterselie, warmoes en rijst. Roer de vinaigrette erdoor. Kruid bij indien nodig. Serveer lauw of koud en verbrokkel de kaas over de salade.

Variatie: warmoes kan je ook vervangen later door spinazie of brandneteltoppen.