Als je iets of wat groene vingers hebt en je zoekt informatie op over de bodem komt Kalium heel veel terug. Maar wat weten we er eigenlijk van? Vaak vind je ook de term potassium terug om te duiden op Kalium
Eerst en vooral dit. Volgens de geraadpleegde bronnen zou de naam Kalium van het Arabisch komen, al-qali. Men spreekt hier soms wel van potassium. Waarom die naam. De stof werd oorspronkelijk verkregen door hout met een vloeistof te mengen, en dit dan tot as te verhitten in een pot. Dus potassium. Niet erg creatief vind ik, maar goed

Het is een heel reactief mineraal en daarom nooit vrij in de natuur te vinden, wel in zouten. Ik heb persoonlijk een tekort aan zouten/kalium mogen ondervinden, en het is niet echt voor herhaling vatbaar. Het heeft trouwens tot 1807 geduurd eer iemand uit Engeland het mineraal kon isoleren door elektrolyse en zo zout heeft kunnen scheiden van ons kostbaar mineraal kalium.

Maar wat betreft planten. Het is naast stikstof en fosfor één van de essentiële micromineralen die de plant nodig heeft. Kalium gaat vooral instaan voor de waterhuishouding in de cel, het transport van water, maar ook de stevigheid van je plant hangt ervan af. Het gaat de vorming van de wortels en de knollen bevorderen (dus zinnens aardappel of ajuin te planten, je weet wat te doen). Maar niet alleen onder de grond speelt het er rol, ook gaat het de vorming van vruchten bevorderen. Met dat hij de waterhuishouding regelt gaat het mineraal ook de gevoeligheid van droogte en vorst temperen. Bovenop het feit dat de plant veel weerbaarder is tegen schimmelziekten. En zijn grotere weerbaarheid in de grond speelt ook mee na de oogst, het bevordert de smaak en houdbaarheid.

Bij een te weinig kalium komen er dus gekleurde plekken op 't blad, samen met minder grote bloemen. Sowieso is er dan minder knol- en wortelvorming en is hij gevoeliger voor weersomstandigheden. En met de voorspellingen over de komende klimaatsverandering kan er wel eens heel wat kalium nodig zijn.
En wat hij bij de planten doet, zoiets doet hij ook in ons lichaam. Om maar te zeggen, serieus gezond dus.

Waar kan je de stof nu in vinden. In groenten zit het vooral in tomaten, aardappels, ook pinda's, linzen, bananen, zwarte bessen en olijven. Voor de rest, in iets dat bij zowat alle Belgen thuis terug te vinden is, namelijk koffie en koffiegruis. Dus eer je een koffiefilter achteloos in de vuilbak kiepert, denk twee keer na, je kijkt misschien naar het nieuwe zwarte goud. Urineer af en toe eens in de tuin, en dan voorzie je de bodem ook van een serieuze dosis kalium (in urine zitten trouwens zowat alle essentiële stoffen voor de plant). Deftig? Nee, maar wel verdomd efficiënt. Je kan natuurlijk ook af en toe de stal uitmesten zo je beesten hebt. In hout zit het natuurlijk ook (potassium, weet je nog?) En als je je echt niet kan houden, in de tuinwinkel bij de meststoffen vind je genoeg.

Dus nogmaals, eer je de volgende keer een koffiefilter (met gruis) achteloos wegwerpt, denk twee keer na. Het zwarte goud?

Wouter Braeckman

DEZE WEEK IN JULLIE PAKKET

Klein pakket: boontjes, knolvenkel, kropsla en suikermaïs van de Kollebloem, kropsla en waswortel van de Zonnekouter
Tussen pakket: bataviasla, kersttomaat, knolvenkel, paprika, patisson, suikermaïs, tomaten van de Kollebloem, waswortel van de Zonnekouter
Groot pakket: bataviasla, boontjes , knolvenkel, patisson, suikermaïs, tomaten van de Kollebloem, waswortel van de Zonnekouter
Borstvoedingspakket: boontjes, knolvenkel, komkommer, patisson, suikermaïs, tomaten van de Kollebloem, kropsla en waswortel van de Zonnekouter
Gemengd pakket: framboos van Daniel Vandevoorde, knolvenkel en suikermaïs van de Kollebloem, kropsla van de Zonnekouter, en rode trosbes van de Bezigaard
Fruitpakket: appel Zari en peren Conference van Danny Billens, framboos van Daniël Vazndevoorde en rode trosbes van De Bezigaard
Aardappelpakket: 9 september

Aankondigingen

Neem je gezondheid in eigen handen,’ geschreven door Stef Mintiens, - HERBATHEEK Gent – 

Op zaterdag 25 oktober 11 uur boek presentatie, handtekenen en een workshop 
Het boek ligt te koop in onze boerderijwinkel, met succes!

Zaterdag 11 oktober oogstdag op de boerderij

iedereen die wil kan samen met de boeren de oogst binnenhalen, een belangrijk moment van dank voor alles wat de zomer ons geschonken heeft.

Zondag 19 oktober : toekomst zaaien ! meer info volgt later

Jullie lezen deze week het Akkerweetje geschreven door Wouter. Hij is sinds ongeveer een goed jaar op de Kollebloem, 1 dag per week in zorg. Sinds vorig jaar wordt er wekelijks op onze vergadering afgesproken wie zich geroepen voelt om een nieuwsbrief te schrijven. Op deze manier horen jullie het verhaal van elkeen die hier werkt, en leren jullie onze gemeenschap ook beter kennen.

Receptjes

Gekookte suikermaïs met oosterse dressing (Avalon)

Voor de Oosterse dressing: ½ tl knoflook geperst, ½ tl gembersap, van geraspte gember, 1 tl rijststroop, 1 el rijstazijn, 1 eetl sojasaus, 1 el citroensap, 2 tl geroosterde sesamolie, 2 el saffloer – of olijfolie
Kook de verse maïs een half uur in een kookpan met gesloten deksel. Maak ondertussen de dressing door alle ingrediënten daarvoor goed te mengen. Dien de maïs warm op en besprenkel met de dressing. 
Tip: dit is ook zeer lekker als je er kort geblancheerde sojascheuten bij serveert.

Zomerpompoen of patisson

De courgette is slechts een van de vele soorten ‘zachte’ of zomerpompoenen. Andere zijn de flespompoen, de ronde pompen en de platte pompoen of patisson. Een jonge patisson heeft boterachtig, stevig vruchtvlees en is roomwit van kleur.
Stoom ze in hun geheel 8-10 minuten gaar en zacht. Kook grotere exemplaren een paar minuten voor. Schep het vruchtvlees eruit, vervang het door een vulling en bak de pompoenen in de oven. Een vulling van vers broodkruim, veel gehakte verse kruiden, (basilicum, peterselie,, oregano) en parmezaanse kaas is heerlijk.