Beste klanten,

het digitale akkerweetje komt een dag te laat, maar wel in een nieuwe vorm. Geen bijlage meer die vergeten kan worden, gewoon rechtstreeks in jullie mailbox.

Ik moest nog een en ander instellen, maar alles werkt nu en vanaf volgende week komt het akkerweetje weer gewoon op maandag in jullie mailbox.

Lees je het liever op de website? Een klik op het logo bovenaan brengt je naar www.kollebloem.be/akkerweetje

Heb je het akkerweetje liever niet digitaal, dan kan je onderaan klikken op de link "uitschrijven".

Nog even voor de handigheid:

Vragen ivm de pakketten?

Jullie kunnen mailen naar pakketten@kollebloem.be Je mag dan woensdag of donderdag een antwoord verwachten.
Willen jullie liever bellen? Dan ook liefst op woensdag of donderdag, dan ben ik paraat aan de telefoon (054 34 36 82). Voor écht dringende dingen kan je natuurlijk ook op andere weekdagen bellen.

Vakantiemeldingen?

Op vrijdag ochtend worden hier de bestellingen afgesloten. Dat betekent dat wij voor vrijdagochtend moeten weten hoeveel groentjes, fruit, brood en aardappelen we moeten oogsten of bestellen bij de collega's. We zijn graag soepel in ons contact met jullie, maar we willen ook graag overschotten beperken.
Gelieve dus voor vrijdag ochtend jullie vakantiemeldingen door te geven. Vakantiemeldingen die we na vrijdagochtend ontvangen kunnen we dus niet meer verwerken en dan wordt jullie pakket geleverd en aangerekend.

veel lees- en proefplezier,

groetjes,

Ruben

Akkerweetje

Een rilling van in mijn staartbeentje tot aan mijn hals… De eerste schooldag… Ik leef 20 jaar later nog steeds mee met de schoolgangers…Toen daalde triestheid op me af, mijn maag kondigde het mopperend aan. Gedaan met het avontuur. En wat was er om naar uit te kijken? Enkele nieuwe pennen of kaftpapier voor school… geen troost voor mij. Gelukkig blijft het nu bij “meeleven” en hoef ik niet naar de schoolbanken. Op de Kollebloem blijft het een avontuur. Vaak is september nog een schitterende maand wat het weer betreft. De zonsondergangen zijn mooier dan in de midzomer. Op die wijde groentevelden kan je lang genieten van dit zicht. Er beginnen ook noten te vallen en er zijn lekkere appels en peren. De boeren blijven ijverig bezig op het land.

Maar het betekent ook de aankomst van de pompoen! POMPOEN! Zo veel mee te doen! De meest bekende zijn groene pompoenen, Franse pompoenen, Butternuts en Hokkaido pompoenen. Ook patisson en courgette horen tot dezelfde familie, de kalebas familie. Pompoen kent zijn oorsprong in Midden-Amerika en de Spanjaarden importeerden deze in de 16de eeuw in Europa. In België kennen we vooral de Franse pompoen. Dat zijn die hele dikke die in ieders tuin groeien. Je kan ze zien groeien, zo snel groeien ze, je kan ze uithollen en er kaarsen insteken met Halloween. Deze pompoen is zo imposant dat zelfs Assepoester ermee vervoerd werd naar het paleis. Maar hij is bijzonder smaakloos. Zelfs soep van deze reus is flets.

Op de Kollebloem wordt het grootste gedeelte van het pompoenenveld ingenomen door de Hokkaido pompoen. Dit is mijn favoriete veld. Het lijkt wel op een vijver vol met lotusbloemen. De bladeren van de pompoen zijn zo groot en horizontaal gericht naar de zon. De oranje hokkaido’s liggen ver onder deze bladeren, in de schaduw op de grond. De Hokkaido zaden werden in 1957 meegebracht door Georges Ohsawa vanuit Japan. Hokkaido is het meest-Noordelijke van de 4 grote eilanden van Japan. Op Hokkaido kan je nog het meest de authentieke cultuur van Japan voelen. Hokkaido ligt naast Rusland, heeft krachtige vulkanen en platte kuststroken in elke richting. Een speciaal eilandje! De Hokkaido pompoen is die kleine oranje pompoen, die geen lobben heeft, maar veel kracht. De smaak is verrukkelijk en niet te vergelijken met de Franse pompoen.

Deze zoete pompoen is een belangrijke plaats gaan innemen in de natuurvoeding vooral dankzij de uitzonderlijk rijke voedingswaarde met een opvallend evenwicht van verschillende bestanddelen.

Het is niet zomaar dat wij ons zo fit voelen na het eten van een stevige pompoensoep of ander pompoengerecht. Er zijn ook therapeutische en preventieve waarden die de pompoen ons schenkt. Onder andere in Japan worden verrassende resultaten bereikt bij de behandeling van diverse ziekten, onder meer diabetes. De zaden worden ook gebruikt in de bestrijding van darmparasieten.

De Hokkaido pompoen kan met schil en al gegeten worden, even wassen en pitten eruit en kan zo in blokjes gesneden of geraspt gebruikt worden. Een stoofpotje met seitan is zeker 1 van mijn favorieten. Zeezout toevoegen tijdens het stoven en de smaak komt er zo uit! Pompoensoep van Hokkaido’s en je gasten zullen vragen naar het geheim van je gerecht. Pompoen is ook zeer geliefd bij kinderen, net omdat hij zo zoet is! De Hokkaido’s liggen hier zachtjes te groeien onder de mooie bladeren in het veld, en vanaf deze week kan je ze al vinden in onze Kollebloemwinkel!

Veel zoets!

Lieselot

DEZE WEEK IN JULLIE PAKKET

Klein pakket: radijs, rode biet, sla en spitskool, warmoes van de Kollebloem, tomaten van de Zonnekouter

Tussen pakket: pompoen, courgetten, rode biet, sla, spitskool, suikermaïs, en warmoes van de Kollebloem, tomaten van de Zonnekouter
Groot pakket: pompoen, courgetten, rode biet, sla, suikermaïs, warmoes en witte kool van de Kollebloem, tomaten van de Zonnekouter,
Borstvoedingspakket: broccoli, pompoen, radijs, rode biet, sla, suikermaïs, warmoes van de Kollebloem, tomaten van de Zonnekouter
Gemengd pakket: appel Lena van Danny Billens, blauwe bosbes De Bezigaard, Patisson, radijs en warmoes van de Kollebloem
Fruitpakket: appel Lena en peren van Danny Billens, bananen BIofresh, blauwe bosbes De Bezigaard 
Aardappelpakket: 9 september

Aankondigingen

Neem je gezondheid in eigen handen,’ geschreven door Stef Mintiens, - HERBATHEEK Gent – 

Op zaterdag 25 oktober 11 uur boek presentatie, handtekenen en een workshop 
Het boek ligt te koop in onze boerderijwinkel, met succes!

Zaterdag 11 oktober: oogstdag op de boerderij, iedereen die wil kan samen met de boeren de oogst binnenhalen, een belangrijk moment van dank voor alles wat de zomer ons geschonken heeft.

Zondag 19 oktober : toekomst zaaien ! meer info volgt later

Ik krijg verrassend mooie berichten van mensen die de driedaagse met Peter van de Zonnekeuken volgden vorige week. Een kort citaatje: “Dit zijn geen kooklessen meer maar evenzeer levenslessen.  De  dankbaarheid en het respect waarmee met voeding en de bereiding ervan omgegaan wordt was een wake-up call.  Het (terug) ontwaken van iets wat alweer een tijdje lag te sluimeren.’ N. 
In ons volgende tijdschrift lezen jullie meer hierover!

Receptjes

Zoete maïskolven met gomasio (Stef Mintiens)

Zoete maïskolven kun je gemakkelijk stomen (20 minuten) ,maar ook door aan beide uiteinden een vork te prikken en de kolf zo op te hangen in een kookpot boven kokend water, (met het deksel op de pot). Na het stomen rijkelijk insmeren met boter, en overstrooien met gomasio.

Spitskoolsalade met komijnzaad, ras el hanout (of milde curry) en karnemelk (de Zonnekeuken – Heinz Grill))

Wij snijden de spitskool doormidden en verwijderen de middelste harde nerf. We snijden de kool dan in fijne middellange slierten. We fruiten op zacht vuur wat komijnzaad en olijfolie, en voegen dan de koolslierten toe samen met de ras el hanout en wat zeezout. Onder regelmatig roeren laten we de kool zacht worden. We kunnen ook ietwat water toevoegen indien nodig om de kool zacht te laten worden. Wanneer de kool beetgaar, doen we deze in de kom, laten dit kort even staan en overgieten dit net voor het serveren met een weinig karnemelk. We brengen dit op smaak indien nodig met wat zeezout, en kunnen deze kool bereiding op middelwarme temperatuur serveren.