Afbeelding
slider evelien

Akkerweetje 15 februari

Beste klanten,

vrijdag waren we met onze boeren en stagiairs in Wortel voor de biodynamische winterconferentie.

Vanuit heel Vlaanderen kwamen een dertigtal biodynamische boeren en boerinnen afgezakt naar dorpsgemeenschap Widar. Een zorggemeenschap waar mensen met en zonder beperking samen wonen en werken. Hun inspiratie vinden ze in de antroposofie en daarbij hoort uiteraard biodynamische landbouw. Zij produceren zelf groenten, koeien, melk en graan waarvan een groot deel verwerkt wordt tot brood, confituur, kaas tot zelfs geweven theedoeken uit hun eigen weverij. Ik kan mij geen betere locatie voor deze conferentie indenken.

Het thema dit jaar was voedingskwaliteit en levenskwaliteit. Denk je bij een conferentie aan een beamer of powerpoint? Dat is 2 keer mis. We begonnen met een licht humoristische inleiding op gitaar. Daarna een inspirerende voordracht vanuit de landbouwcursus van Rudolf Steiner, onze gemeenschappelijke inspiratiebron. Wat was het lang geleden dat ik nog eens iemand ‘in het echt’ zag en hoorde spreken. Jan Borghs, oud-directeur van Widar, bracht de achterliggende theorie van biodynamische landbouw welsprekend tot leven met ‘echte’ bordtekeningen. De landbouwcursus is een ‘oud’ boek, binnenkort 100 jaar, maar biedt ons nog steeds inspiratie om de landbouw te herdenken in harmonie met natuur, mens en kosmos. Voor mij persoonlijk biedt het een taal om de landbouw terug te ‘vermenselijken’, weg van industrie of pure chemie en terug naar de productie en verzorging van voeding die de mens werkelijk voedt.

Na de middag (en het heerlijke eten uit de keuken van Widar) kwamen we met een goed gevulde maag terug met onze voeten in de aarde. Ik begeleidde samen met Arne van De Zonnekouter een workshop rond kwaliteit van primaire productie. Daarbij was er bijzondere aandacht voor de levenskwaliteit van de boer(in) zelf. Zonder goed verzorgde boer en boerinnen, gaan goed verzorgde producten. Manuel en Evelyn volgden een boeiende workshop rond verwerking en fermentatie. Het verband tussen chemie, smaak, levenskrachten en bewaring werd door verwerker Luc haarfijn uitgelegd.

Moe maar voldaan keerden wij terug huiswaarts. Toch bleef er ook een stukje Kollebloem achter. Onze ‘Expo Voeten In De Aarde’ met groentetekeningen is in deze periode te bezichtigen op Widar. Een bezoekje waard, perfect te combineren met een prachtige fiets- of wandeluitstap door dit bijzondere landschap, sinds enkele jaren erkend als UNESCO werelderfgoed. Onze expo is te zien in Widar-café Den Bayerd (open op woensdag, vrijdag en zondag): https://widar.be/den-bayerd/openingsuren/.

Laat het jullie smaken,

Ruben.