Afbeelding
slider zaaddoos papaver

Akkerweetje 13 juli 2021: Pokemon tussen de bloemen

Beste mensen,

Het is nat, zeer nat. Dat heeft zo zijn gevolgen op het veld. De zandlemige akkers zijn ondertussen eerder moerassig, plantgoed gaat later in de grond dan gehoopt en oogsten zien er soms wat anders uit dan verwacht. Het onkruid groeit weelderig hoog en laat zich niet zo makkelijk schoffelen.
Er wordt hard gewerkt om dit onkruid de kop te smoren en de gewassen de nodige ruimte te bieden.
Toch, zien we er ook de voordelen van in. Door de koude en natte zomer komt de coloradokeverplaag niet echt op gang. De aardappelen en aubergine lijken dit jaar gespaard van onze exotische vrienden. Verder staan de tunnels er net en proper bij - bij regenweer schuilen we gewapend met de schoffels in de serres. Dat heeft ook zijn voordelen.  

Qua fauna is dit een zeer interessante periode. Tussen de schermbloemigen, zoals wortel, pastinaak en venkel, vinden we hier en daar een pokemon-achtige rups: de koninginnenpage. We kregen het genoegen om er al ééntje te zien verpoppen. de komende dagen verwachten we deze prachtige vlinder. Verder is de sabelsprinkhaan goed vertegenwoordigd, naast honderden andere insecten waar ik de naam nog niet van ken. dat komt wel.

Wat mag je van de velden weldra verwachten? Dat zijn onze chioggia en rode bieten, verschillende slasoorten die we opnieuw hebben ingezaaid, alsook de eerste vruchtgewassen. De eerste tomaten en aubergine krijgen kleur. We deden een smaaktest en deze was uitstekend. De paprika's volgen snel. Ook de eerste aardappelen zullen in een aantal weken gerooid worden.  

Wat mag je later verwachten? De 1e lading prei ging de grond in. Het pompoenenveld zal binnenkort dichtgroeien. De knolselder kreeg zijn 2e schoffelbeurt en de mais krijgt al een aardige lengte. Dat betekent dat we ook in de herfst een aardig mondje kunnen eten.

Maar voor nu: laat uw pakket ook deze week vooral smaken.

Groetjes van op het veld,

Evelyn

Nieuws