Afbeelding
een divers pakket

2023, we beginnen er samen aan.

team

2023, we beginnen er samen aan.

Wie weet waar we naartoe gaan in 2023? Na zo'n bewogen jaar durft niemand iets te voorspellen. Wel is zeker dat wij blijven kiezen voor ons eigen verhaal van een voedende landbouw. Biodynamische landbouw op mensenmaat, gedragen door mensen met passie voor boerenlandbouw, voor een warme klantenkring.

2023 zal een vernieuwingen met zich mee brengen voor het werk op ons veld en voor onze energie. We maken een grote stap vooruit in mechanisatie met een plantmachine en een wiedmachine.
Daarnaast bekijken we de opties voor zonnepanelen of een windmolen, om ook onze energie duurzamer en goedkoper te maken.

Ontdek onze plannen voor 2023 hier: www.kollebloem.be/2023

Deze vernieuwingen moeten onze boerderij robuuster maken om uitdagende tijden aan te kunnen. Net zoals met onze vijver zullen we extra financiering moeten zoeken om dit allemaal mogelijk te maken. Wie ons daarin nu al wil steunen kan dat doen met aandelen in onze coöperatieve via: https://cooperatie.kollebloem.be/

Behalve materiële vernieuwingen hebben we ook telkens weer nood aan nieuwe perspectieven die moed geven voor de toekomst. In De Standaard op 27/12 verscheen een prachtig opiniestuk van Bavo Verwimp. Bavo is landbouweconoom, maar vooral bioboer die als oudste zoon de boerderij van mijn oudste nonkel verderzet. Hij vraagt in het stuk meer aandacht voor de mens in de landbouw, ipv alleen de stoffelijke analyse. Hij schrijft: "Mochten we de boeren beter begrijpen, dan kwam de oplossing voor veel met landbouw gelieerde milieuproblemen vanzelf dichterbij." Dit lezen geeft hoop.

Het maakt ons dankbaar dat we weten voor wie we het allemaal doen. Want daardoor kunnen wij ons verhaal kwijt aan jullie en dat is zo veel waard. Jullie, onze warme kring van klanten, coöperanten en sympathisanten zijn de sterkste basis voor vertrouwen in de toekomst.

Tot slot van deze lange nieuwjaarsbrief nog een stukje uit de Boerenpsalm van Felix Timmermans, de auteur die de boerenziel van boer Wortel in woorden kon vatten.

"Nieuwjaar is al voorbij, en dan snuffelt ge al naar de lente. (...) Ik verheug mij op het goed weer, want ik wil zijn als de uitkoom, jeugdig, blij en welgemoed, alsof ik van her begin, en dan zullen wij nog eens kunnen toonen wie en wat de Wortel is! "

koeien

Nieuws