LEVERING EINDEJAAR

Beste klanten,

wij leveren geen pakketten op 30 en 31 december. Daarom leveren wij zoals elk jaar een dubbel pakket in de week voordien. We houden dan extra rekening met bewaargroenten + een eindejaarsverrassing die wat langer bewaart.

Dat betekent dat ook de klanten met 14-daagse pakketten uitzonderlijk op 23/12 of 24/12 (week 52) een pakket krijgen ipv op 30/12 of 31/12 (week 1 van 2015).

Laatste levering 2014: 23/12/2014

- voor de wekelijkse klanten: dubbel pakket

- voor de 14-daagse klanten: uitzonderlijk een week vroeger

Alvast bedankt voor jullie begrip.

Het team van De Kollebloem

AKKERWEETJE

 

“De ware reiziger wandelt traag en zelfs dan staat hij nog regelmatig stil”

(Sidonie Colette)

De herfst is in het land, de wind waait door alles heen en de zon maakt plaats voor wolken. Tijd om de zon en het licht mee naar binnen te nemen. Op het veld zijn de laatste niet vorstbestendige groenten geoogst en naar binnen gebracht. Nu kan de bodem tot rust komen om zich tijdens de advent te openen voor de kosmos. De natuur neemt in deze tijd de kosmische krachten direct op. De hemel is dan volledig open. En terwijl de bodem dit alles ontvangt zijn wij, Kollebloemen, volop aan de voorbereiding van het komende seizoen aan het werken, evalueren wat het voorbije ons heeft gebracht en niet gebracht. Stilstaan bij wat er nog beter kan. Om van daaruit aan het nieuwe teeltplan te werken voor volgend seizoen. Ieder jaar opnieuw een uitdaging.

Vorige zaterdag, ben ik met geestesgenoten , op de Zonnekouter, aan de slag geweest om via energetische waarnemingen de verbinding te verstevigen tussen moeder aarde en de kosmos. Dit door het maken en lopen van een zevenpadig labyrint, het bewust voelen van de aarde- en kosmische uit- en instraling. Zo te trachten de natuur te helen, niet enkel een ziek systeem weer gezond maken, maar ook de gezonde toestand verder optimaliseren. Van minder goed naar goed naar beter. Dit is voor mij steeds opnieuw een boeiende ervaring, een dag vrij maken om te luisteren, te voelen en te ontvangen wat de kosmos en de aarde ons te vertellen heeft. Terug het voornemen maken om regelmatig op die manier op de Kollebloem over de akkers te wandelen en stil te staan bij wat er voelt en leeft en gevraagd wordt.

Hou jullie lekker warm, genietend van een tas lekkere gemberthee of een kom pompoensoep met gember, zo wordt ook de inwendige mens verwarmd.

Antoine

AANKONDIGINGEN

Zaterdag 10 januari: nieuwjaarsreceptie voor onze klanten tussen 10 – 14 uur welkom!

Voedende tafels : Vrijdag 9 januari - 13 maart – 3 april – 5 juni 2015 (tijdig inschrijven graag)

Kooklessen met Peter van de Zonnekeuken: 
Donderdag 12 - 26 februari – 5 – 26 maart – 23 april - 7 – 18 mei – 18 juni 2015, 
telkens van 19 – 22 uur
inschrijven via Vorming Plus Vlaamse Ardennen: code 15011HE sinds 1 december mogelijk

Kollebloem: Retro DANSFEEST : 7 Maart in de Wattenfabriek in Herzele

Yoga lessen:

Vanaf 14 januari starten we op woensdagavond, tweewekelijks met yoga lessen op de Kollebloem, 
er zijn nog enkele plaatsen vrij, van harte welkom!meer info leen@kollebloem.be

DEZE WEEK IN JULLIE PAKKET

Klein pakket: aardpeer, pastinaak, rode biet van de Kollebloem, Chinese kool en knolselder van Mouton, daikon van de Zonnekouter
Tussenpakket: aardpeer, pastinaak, rode biet en veldsla van de Kollebloem, Chinese kool en knolselder van Mouton, daikon van de Zonnekouter, schorseneren via Biofresh
Groot pakket: aardpeer, pastinaak, rode biet en lepelblad van de Kollebloem, Chinese kool en knolselder van Mouton, daikon van de Zonnekouter, , schorseneren via Biofresh
Borstvoedingspakket: bleekselder en courgetten via Biofresh, daikon en postelein van de Zonnekouter, knolselder van Mouton, lepelblad, pastinaak en rode biet van de Kollebloem
Gemengd pakket : 
appels en peren van Billens, Chinese kool en knolselder van Mouton, rode biet van de Kollebloem 
Fruitpakket: appels en peren van Billens, kiwi en sinaas via Biofresh
Aardappelpakket: 13 januari 2015

RECEPTJES

Kleurrijke salade met dobbelsteentjes en wortelslierten (de Zonnekeuken)
We wassen een groene bladsalade (postelein of lepelblad) zorgvuldig en laten ze goed uitlekken. We snijden de salade in slierten. Voegen een aantal kruiden toe, basilicum, tijm, ..). We schillen dan een derde tot de helft van een knolselder en snijden deze in staafjes en daarna in dobbelsteentjes. Deze dobbelsteentjes gaan we in de pan met gemalen rozemarijn en wat olijfolie aanstoven op een zacht vuurtje. Zo komt het warmte element in onze rauwkostsalade. Met een julienne snijder halen we nog enkele lange slierten van een rauwe wortel, of rode biet kan ook. We mengen dan de knolselderdobbelsteentjes alsook enkele wortelslierten of rode biet slierten onder deze salade. We werken de salade verder af met olijfolie –, une – azijn en appelazijn.

Warme salade van aardpeer en prei met notenaroma en lepelblad (velt kookboek)
350 g aardperen – 3 preien – 2-3 eetl notenolie – 25 g boter – 1 eetl gepelde amandelen – 1 eetl gehakt lepeblad , kruiden zout – enkele blaadjes lepelblad
Schrob de aardperen goed schoon en schil ze en snij ze in plakjes, gebruik enkel het wit van de prei, was het en snij het schuine stukken. Stoom beide groenten beetgaar (leg de prei onderin het stoommandje en de aardpeer er bovenop). Hak intussen de amandelen in dunne reepjes. Laat de boter op een zacht vuurtje smelten. Voeg de notenolie en de gehakte amandelen bij de boter en laat dit geheel op een laag pitje warm worden. Breng dit sausje verder op smaak met de heel fijn gehakte lepelbladsla en kruidenzout. Schik de warme groenten op de borden en schenk de saus erover. Serveer onmiddellijk en garneer met enkele takjes lepelblad.

Gestoofde aardpeer met hazelnootjes
12 aardperen – 1 kleine ui – 2 eetl hazelnoten – 1 eetl olijfolie
Schil de aardperen en snij ze bij zodat ze ongeveer dezelfde ronde vorm krijgen. Snipper de ui. Verwarm de olijfolie en fruit de ui. Voeg de aardpeer en een bodempje water toe en laat zachtjes gaar stoven. Hak de hazelnoten grof en voeg ze bij de gare aardpeer. (er mag geen water meer overblijven).

Variant : schrob de aardperen schoon en sla het schillen en bijsnijden over.

Puree van Pastinaak
400 gr pastinaak – 2 uien – ½ dl melk – 1 eetl. olijfolie – eetl gehakte peterselie – ((kruiden) zout
Schrob de pastinaak schoon en snij in plakjes. Snij de ui. Verwarm de olijfolie en fruit de ui; Voeg de pastinaak en een bodempje water toe. Laat gaar stoven. Voeg kruidenzout en melk toe en mix fijn. Bestrooi met de peterselie.

Variant: pastinaaksoufflé: voeg 4 stijfgeklopte eiwitten, 80 gr gemalen gruyère kaas en 1 ei toe, plaats ongeveer 30 ‘ in de oven (220 ° C)