De hindernissen in het leven zijn niet bedoeld
Om je te verlammen, maar om je te helpen
Te ontdekken wie je werkelijk bent. 
(Bernice Johnson Reagon)

De herfst is in het land en tijd voor een paar extra lagen en een regenjas bij aan te doen. Hoe alles lekker ruikt als het regent. De bodem die geurt naar bos en zichtbaar meer tot leven komt. De groenten die meer karakter, meer eigenheid uitstralen. De dichte nevel ’s morgens over de akker, de natte fonkeling van al die tinten grijsgroen als de zon doorbreekt. De groenten die alsmaar dikker en zwaarder worden. Het grote geven van de aarde is nooit zo aanwezig als in dit seizoen. En je hoort de boeren niet klagen, ze kunnen op een rustige en aangename manier de oogst van het veld halen, zonder al te veel schade aan de bodem te brengen. De akkers komen steeds maar leger en de voorraadruimtes voller.

En jawel, de ideeën en de plannen voor het volgende jaar worden reeds, tijdens het oogsten, gesmeed. Vorige week zijn we dan ook al effectief gestart met onze teeltplanning voor volgend seizoen. Steeds opnieuw boeiend om terug te blikken op wat is geweest en wat er moet veranderen voor volgend seizoen. De grote krijtlijnen van de Kollebloem worden bekeken om daarna te toetsen binnen het groter geheel van de Vroente. Wie teelt wat om te zorgen voor een zo groot mogelijke diversiteit.

Zondagnamiddag, genietend van de najaarszon, ben ik mijmerend blijven staan bij de door zovele breidwillige handen van groot en klein ingezaaide rogge en spelt. Hoe mooi is het de groene stengels te bewonderen. Met welk een groeikracht deze zich ontwikkelen en oprichten naar de Kosmos.

Zo voor volgende zomer ons voorzien van gezonde voeding. Dat is echt genieten, geloof me.

Geniet nog van de heerlijke najaarszon af en toe.

Antoine

PS: lees zeker de filmtip bij de aankondigingen

DEZE WEEK IN JULLIE PAKKET

Klein pakket: Groenlof, rode kool, spitskool, veldsla van de Kollebloem, witloof van Vanderhauwert, wortelen van de Zonnekouter
Tussen pakket: Groenlof, bloemkool, rode kool, spitskool, veldsla van de Kollebloem, witloof van Vanderhauwert, wortelen van de Zonnekouter
Groot pakket: Groenlof, bloemkool, veldsla, spitskool, rode kool van de Kollebloem, witloof van Vanderhauwert, wortelen van de Zonnekouter
Borstvoedingspakket: bloemkool, groenlof, veldsla, pastinaak, rammenas van de Kollebloem, witloof van Vanderhauwert, wortelen en kervel van de Zonnekouter
Gemengd pakket: appels van Billens, groenlof en spitskool van de Kollebloem, druiven wit via Biofresh, uien van Noë en wortelen van de Zonnekouter
Fruitpakket: appels en peren van Billens, druiven wit en sinaasappels via Biofresh, 
Aardappelpakket: 
Volgende data : 2 december 2014, 13 januari 2015

AANKONDIGINGEN

"Dansen met Gehoornde Dames": filmvoorstelling op di 25/11 om 20u in Studio Skoop
Een inspirerende film over eigenzinnige karaktervolle koeien en boeren die samen creatief hun weg zoeken naar een nieuwe veehouderij: antibioticavrij, in harmonie met het leven, en met als kers op de taart onovertroffen rauwmelkse kazen.Reserveren op   info@oikos.be
Meer info via deze link:  http://oikos.be/component/ohanah/docu-dansen-met-gehoornde-dames-onno-gerritse?Itemid=221

Voedende tafels

vrijdag 5 december 2014 
Vrijdag 9 januari - 6 maart – 3 april – 5 juni 2015

Kooklessen met Peter van de Zonnekeuken:

Donderdag 12 -26 februari – 5 – 26 maart – 23 april - 7 – 18 mei – 18 juni 2015, 
telkens van 19 – 22 uur
inschrijven via Vorming Plus Vlaamse Ardennen: code 15011HE (is snel volgeboekt ! niet te lang wachten)

Receptjes

Groenlof, 
een minder bekend familielid van witloof, wordt ook suikerbrood genoemd. Het is een bladgroente met een gesloten krop van langwerpige bladeren.
Je kan Groenlof rauw of bereid eten. Het heeft een bittere smaak. 
Stoven in een beetje ghee of olijfolie, tot het beetgaar is, je kan er voor de bittere smaak te verzachten, wat nootjes of rozijntjes aan toevoegen.


Spitskool op Oosterse wijze
½ spitskool – 1 rode paprika – 1 teentje look – 2 eetl. sesamzaad – 2 eetl sesamolie – 1 eetl sojasaus – 1 k.l. gemberpoeder of vers geraspte gember
Snij de kool end e paprika in dunne reepjes. Verhit de sesamolie in de pan, voeg de kool toe en laat al roeerend 5 ‘ bakken. Voeg de paprika, geperste look ,gember en sojasaus toe en bak samen verder gaar (ongeveer 10’). Blijf roeren. Bestrooi eventueel met sesamzaad.

Rammenas
wordt ook wel eens zwarte radijs genoemd. Deze ronde of langwerpige wortel met zwarte schil smaakt scherper dan radijsjes. De schil wordt meestal verwijderd.
Je kan rammenas rauw eten of warm.
Rauw is het lekker met een appeltje of een peer, samen fijn hakken en mengen met wat nootjes of geroosterde zonnebloempitten, en mengen wat een vinaigrette of wat mayonaise of yoghurt.