Beste klanten,

wat een weer, wat een weer. Het lijkt wel alsof de herfst één lange nazomer wordt. Raymond heeft al 3 keer “voor de laatste keer het gras afgereden”. Het blijft daardoor ook aangenaam werken op het veld. De lage stand van de zon zorgt voor erg mooie kleuren 's ochtend en 's avonds.

Voor ons is dit weer heel aangenaam. We kunnen ons vragen stellen bij hoe normaal dit weer is op deze tijd van het jaar. Het is vast en zeker niet normaal. Is het een van die tekenen van de klimaatopwarming? Of krijgen we soms ook nog gewoon toevallige warmtepieken, waar we dan van mogen genieten? Soms denk ik, een mens kan niet altijd op zijn hoede zijn.

De voorbije week werd er door Leen en Antoine weer flink nagedacht, met de hulp van de doordenkgroep (een groepje wijze vrouwen en mannen die meedenken met de boerderij). De vraag luidde: Hoe moet het nu verder met de grond? En wat met het patrimonium van de gebouwen? Beide zijn nog voor een groot deel privé eigendom, wat voor ons jonge boeren een fikse financiële dobber kan worden.
In 2009 hebben we hier een erg geslaagde actie opgezet met stichting Land-In-Zicht. Er werd toen 1,75 ha landbouwgrond gekocht met de hulp van klanten en sympathisanten. Meer dan 45.000 euro werd op een paar maanden tijd bij elkaar gebracht onder de vorm van schenkingen en renteloze leningen. De grond werd aangekocht met de bedoeling hem nadien nooit meer te verkopen en onder te brengen in stichting Land-In-Zicht. Die private stichting heeft als doel om landbouwgrond ter beschikking te stellen van biologische of biodynamische boeren. De gedachtengang hierover kunt u nalezen op onze website: www.kollebloem.be/achtergrond

Die actie van 2009 mogen we een succes noemen. Na 5 jaar werd bijna het volledige bedrag aan schenkingen ontvangen. En ondertussen werd zelfs nog een tweede kleiner stuk grond op dezelfde manier 'vrij' gekocht. 'Vrij' tussen aanhalingstekens, omdat we ons als boeren wel engageren om de grond biologisch te gebruiken, met duidelijke afspraken tav de Stichting. Maar wel duidelijk vrij van de economische mallemolen die de landbouwgrond op een onwelvoegelijke manier in waarde laat stijgen, ten opzichte van een landbouwgebruik dat zulke waardestijgingen nooit kan volgen. Grond en vastgoed lijken in onzekere economische tijden de laatste 'zekerheden' om kapitaal te plaatsen, maar zijn wel broodnodig voor ons voedsel. Land-In-Zicht toont dat we daar als mensen toch oplossingen voor kunnen bedenken en tot een goed resultaat brengen. Daarom is stichting Land-In-Zicht voor De Kollebloem een belangrijke partner die de toekomst van de boerderij mee helpt verzekeren.

Om terug te keren naar de vraag: Hoe moet het nu verder met de grond? Het succes van de actie met Land-In-Zicht toont dat we daarmee een degelijke oplossing voorhanden hebben. 
Dankzij vele mensen die een bedrag willen schenken of lenen, en een solide stichting om grond te beheren kunnen we erg ver komen. 
Wat nu rest is een plan opmaken om hier ook handen en voeten te geven. De ervaring leert dat zulk een plan niet alleen door ons gedragen wordt, maar door een brede groep mensen die zich verbinden om het mee mogelijk te maken.

“Vrijkopen van grond leidt tenslotte ook tot verbondenheid. Verbondenheid van grond en bedrijf, verbondenheid van mensen met de grond die hen voedt, verbondenheid van alle betrokkenen met de ontwikkeling van wat we “het bedrijfsorganisme” zouden kunnen noemen.” (Koen Dhoore, 2009, www.kollebloem.be/achtergrond).

De groenten die jullie in het pakket vinden komen van 'vrije' grond, zowel vanop De Kollebloem als vanop De Zonnekouter waar Land-In-Zicht haar eerste project realiseerde. 
Laat het jullie smaken.

Groetjes

Ruben

–-> voor info over Land-In-Zicht, schenkingen, renteloze leningen of legaten, mail naar info@land-in-zicht.be

–-> dit jaar werd er, met steun van Land-In-Zicht en De Kollebloem, ook een coöperatief grondfonds opgericht om soortgelijke projecten ook voor andere boerderijen mogelijk te maken. Het Wijveld in Gent is hun eerste succesvolle project. Meer info: De Landgenoten CVBA – www.delandgenoten.be

DEZE WEEK IN JULLIE PAKKET

Klein pakket: Chinese kool, pompoen, prei en veldsla van de Kollebloem, spruiten van de Zonnekouter, uien van Carlos Noë
Tussen pakket: Chinese kool, knolselder, pompoen, prei en veldsla van de Kollebloem, spruiten van de Zonnekouter, uien van Carlos Noë
Groot pakket: Chinese kool, knolselder, pompoen, prei en veldsla van de Kollebloem, spruiten van de Zonnekouter, uien van Carlos Noë
Borstvoedingspakket: Asian salad, bloemkool, knolselder, pompoen, veldsla en warmoes van de Kollebloem, wortelen van de Zonnekouter, zoute Bataat via Biofresh
Gemengd pakket: appels en peren van Billens, Chinese kool en prei van de Kollebloem, spruiten van de Zonnekouter
Fruitpakket: appels en peren van Billens, clementines en pompelmoes via Biofresh
Aardappelpakket: Agria van de Kollelboem
Volgende data voor aardappelpakket : 2 december 2014, 13 januari 2015

AANKONDIGINGEN

Voedende tafels : vrijdag 5 december 2014 
Vrijdag 9 januari – 6 februari - 6 maart – 3 april – 8 mei – 5 juni 2015

Receptjes

Pompoensoep met roodlof en tarwekorrels (receptje uit de kookles met Mireille,)

Nodig: 125 g hele tarwekorrels (of gerstvlokken of havervlokkken), 4-5 eetl olijfolie, 2 teentjes knoflook, 1 ui, 6 bladen salie (in reepjes gesneden), 500 g pompoen in blokjes, 1,5 l groentenbouillon, 150 g roodlof of witlof, zout en peper, flinters oude kaas
Tarwekorrels (havervlokken of gerstvlokken) 10 à 12 uur weken in koud water. In een grote soeppan de olie verwarmen en de geperste knoflook geurig meebakken. Ui en salie 8 min zachtjes meebakken, uitgelekte tarwe eveneens even meebakken. Pompoen toevoegen en al omscheppend zachtjes bakken. Na ca 10 min bouillon erbij gieten en de soep zachtjes gaar laten koken. Roodlof in fijne reepjes snijden en 3-4 min zachtjes laten meekoken. Soep op smaak brengen met peper en zout. Lekker met flinters oude kaas.

Prei met linzen en mosterdsausje

Ingrediënten: bussel prei, 100 gr bruine of groene linzen, olijfolie, 2 tomaten, 200 gr licht gerijpte geitenkaas, 4 eetl. vinaigrette (3 eetl. olijfolie, 1 eetl. rode wijnazijn, peper, zout, 1 eetl. mosterd, 1 flinke k.l. oregano) tijm, bonenkruid en laurier
Kook de linzen met tijm, bonenkruid en laurier. Maak de prei schoon en snij hem in stukken van 1 cm. Stoom de prei beetgaar. Maak intussen de vinaigrette volgens recept. 
Ontvel de tomaten en snij ze in stukken. Meng de gestoomde (warme) prei met de linzen en de tomatenblokjes, schep de warme groenten in een ovenschotel en overgiet met de vinaigrette. 
Snij de geitenkaas in plakjes en verdeel ze over de schotel en plaats de schotel in een voorverwarmde oven (180-200°C) onder de grill tot de geitenkaas lichtjes kleurt.