Beste klanten,

eerst wil ik jullie enkele belangrijke data meegeven i.v.m. onze groentepakketten en de winkel:

  • 1 november is onze hoevewinkel gesloten.
  • 11 november is een feestdag en valt op een dinsdag.

Wij leveren die dag wel pakketten. Onze hoevewinkel is gesloten, maar wie zijn/haar pakket ophaalt op de boerderij kan terecht in de koelcel achteraan de parking.

Op enkele depots wordt er op woensdag 12/11 geleverd ipv dinsdag 11/11:

  • Apotheker Vogels
  • De Boom
  • De Gezondheidswinkel
  • De Zonnebloem
  • In De Maeltydt

De klanten van deze afhaalpunten krijgen nog een mail ter herinnering.

Vorige zaterdag kregen we bezoek van een van onze depothouders, Stef Mintiens. Die kwam onder ruime belangstelling zijn nieuwe boek voorstellen: De Herbatheek. Het boek gaat over gezondheid, niet als samenraapsel van doktersadviezen, maar opgebouwd rond heerlijke recepten met pure producten en veel enthousiasme. Wie zich afvraagt waarom wij zo'n grote fan zijn van dit boek: de recepten in het boek zijn opgebouwd en uitgetest met de biodynamische groentjes van De Kollebloem. Te koop in onze hoevewinkel.
Op het land wordt het nu wat rustiger. De herfst voelden we deze week toen we voor het eerst bij ons middagmaal richting kachel schoven. Er is nog geen vorst, de eerste voorbereidingen voor de koude zien we wel. De pompoenen werden alvast naar binnen geschoven. Waar vorig jaar nog de winkel huisde, staan nu grote kisten vol pompoen. De knolselder is van het veld naar de schuur verhuisd. En subtiel maar duidelijk, de pet van Manuel is vervangen door een wollen muts.

Onze bed & breakfast draait ondanks de herfst ook erg goed de laatste tijd. Ongewoon voor deze tijd van het jaar, maar de mooie nazomer brengt mensen toch nog tot een weekendje weg. Of gaan ze op zoek naar een lekker gevuld bord, waar de groenten bijna recht van het veld op je bord vallen? Leen weet alvast hoe ze onze gasten moet verleiden tot een tweede bezoekje, met haar rijkgevulde ontbijttafel of heerlijke maaltijden. We voorzien ook al eens een maaltijd, broodjes of hapjes voor een vergadering of receptie. 
Veel bedrijvigheid dus hier. Sinds enkele weken worden we daarin bijgestaan door 2 stagiairs van Landwijzer, Lien en Stéphanie, twee enthousiaste krachten. Laat het jullie smaken.

Groetjes, Ruben

DEZE WEEK IN JULLIE PAKKET

Klein pakket: bloemkool , savooikool en veldsla van de Kollebloem, puntpaprika van het Landhuis, witloof van Vanderhauwert
Tussen pakket: bloemkool , savooikool en veldsla van de Kollebloem, puntpaprika van het Landhuis, witloof van Vanderhauwert, venkel en postelein van de Zonnekouter
Groot pakket: bloemkool , savooikool en veldsla van de Kollebloem, puntpaprika van het Landhuis, witloof van Vanderhauwert, postelein en venkel van de Zonnekouter
Borstvoedingspakket: bloemkool , veldsla van de Kollebloem, puntpaprika van het Landhuis, witloof en wortelpeterselie van Vanderhauwert, postelein en venkel van de Zonnekouter
Gemengd pakket: savooi van de Kollebloem, witloof van Vanderhauwert, puntpaprika van het Landhuis, kiwi via Biofresh en appels van Billens
Fruitpakket: appels en peren van Billens, bananen en druiven wit via Biofresh
Aardappelpakket: 4 november, 2 december 2014, 13 januari 2015

Aankondigingen

Voedende tafels:

vrijdag 5 december 2014 
Vrijdag 9 januari – 6 februari - 6 maart – 3 april – 8 mei – 5 juni 2015


Receptjes

Geblancheerde savooikool met sojayoghurtdressing (uit Avalon kookboek)
½ savooikool, in fijne reepjes, verwijder de harde nerven, snuifje zeezout, 250 ml sojayoghurt, 1 tl umesu en kruidenzout
Breng water aan de kook met een snuifje zeezout. Kook de savooikoolreepjes 2 tot 3 minuten, zodat ze licht krokant blijven. Schep ze in een vergiet en laat ze kort schrikken onder koud stromend water.
Bereid het sausje door de sojayoghurt op smaak te brengen met umesu en eventueel wat kruidenzout.

Gedroogde savooibladeren met curry (uit Herbatheekboek)
Dit is een heerlijke, makkelijk en gezond alternatief voor tussendoortje zoals chips. Haal de nerven uit de bladeren, en snijd of scheur ze in kleinere stukken. Overstrooi naar smaak met zeezout of groene curry. Laat in de droogoven 12 uur drogen op 42 ° C!

Snelle stampot (uit Herbatheelboek)
1 middelgrote savooikool, 4 grote aardappels, 1 kleine lepel zeezout, oregano, tijm, peper, boter en nootmuskaat
Snijd de kool en de aardappels in stukjes. Doe ze in de ovenschaal. Strooi het zout, de kruiden, en de peper erover. Snijd 100 gram boter in blokjes en verspreid die over de schotel. stoom op 110 ° in steamer gedurende 20 minuten. Neem de stamper en prak alles door elkaar, rasp wat nootmuskaat over het geheel. 
Gratineer even in de oven en dien dampend op met een hazelnoten – veggieburger en een beetje mosterd.

Gezonde griepthee (Leen)
1 citroen, 1 stukje gember 2 cm, kaneel, kruidnagel, tijm, muntthee of groene thee, of salie

Neem een kookpotje met bronwater en breng het tot tegen het kookpunt, leg hierin citroen in stukjes gesneden, gember in stukjes of geraspt, in theebuiltje doe je enkele kruidnagels, tijm, salie, kaneel,
Laat het geheel een 5 tal minuutjes trekken en zeef het door een theezeefje,

Kruip daarna lekker onder de dekentjes, met een goed boek en verwen jezelf met rust en liefde. (doe ik ook vandaag, Leen)