Beste,

De warmste dagen zijn nu gepasseerd, we gaan de herfstdagen tegemoet. Het is een andere periode in het jaar merk ik op. We lopen wat vermoeider rond, de verkoudheden duiken op en meer en meer trekken we ons terug in onze warme huizen. De frisheid in de ochtend maakt ons wakker op het veld, en ook wij beginnen ons goed in te duffelen.

Omdat er zoveel mooie gedichten bestaan over de herfst vond ik dit een goed moment om er eentje uit te zoeken. Ik moest mijn best doen om een gedicht te vinden dat een positieve insteek had, want meestal wordt de herfst vaak geassocieerd met melancholie, somberheid en het afsterven. 
Maar de herfst heeft volgens mij ook heel veel schoonheid en daar wil ik me vooral op richten:

Geniet van de herfst
Het wordt weer herfst, De dagen korten weer. De blaadjes worden goud gekleurd. De bomen leggen hun blaadjes neer
Ze worden kaal, het lijkt wat triest. Maar dit is de natuur
In deze donkere tijd van ’t jaar is ook het weer soms een beetje zuur

Toch is dit een mooie tijd. Van warmte, licht en kaarsjes, Binnenshuis gezelligheid. En sommigen leggen een kaartje
Zo heeft ieder jaargetij, Zijn heerlijke momenten. Bekijk het van de mooie kant.
Want nog even, dan komt de lente

Deze week zit er opnieuw savooi in jullie pakket. De savooikool is typerend voor de herfst, net als heel wat andere kolen. Het blad van de savooikool is gebobbeld of gesavooid en gekruld, de bladrand gekroesd. Het is een sterke kool die tot op zekere hoogte tegen de vorst bestand is. Men maakt een onderscheid tussen groene en gele savooi. In jullie pakket is het de groene, die vergeleken met de gele (voornamelijk bekend in Nederland) minder vast en zwaar is. 
Late groene savooien kunnen tijdens de winter zelfs blijven staan op het veld. Zij verdragen heel wat vorst, maar door een té lange vorstperiode zouden ze wel wat ‘afgeleefd’ raken. 
De savooi, heerlijk in de hutsepot! Geniet ervan!

Yana-Cheyenne

OPROEP: Kom mee Toekomst Zaaien nu zondag 19/10/2014

Zondag willen we met zoveel mogelijk mensen samen rogge en spelt zaaien op ons veld.

Door mee te zaaien, toon je dat je betrokken bent voor een toekomst met biologische, ggo-vrije landbouw. Boeren en burgers werken samen voor de kwaliteit van ons voedsel die in grote mate wordt bepaald door de keuze van het zaad. Zaden gaan al duizenden jaren mee en vormen de bron van ons voedsel. Het is essentieel om daar trouw en zorgzaam mee om te springen. Zodat we zelf en onze kleinkinderen nog puur, authentiek en ecologisch voedsel kunnen blijven eten in de toekomst.

Wij doen voor de tweede keer mee en willen graag met zoveel mogelijk volk, jong en oud, samen zaaien op het veld. Een leuke activiteit en tegelijk een krachtige boodschap dat zaad vrij moet zijn.

Zondag van 14u - 17u op De Kollebloem

Meer info: www.toekomstzaaien.be

Verslag van de oogstdag:

Zaterdag kwamen 11 moedige mannen, vrouwen en kindjes onze knolselder helpen oogsten. In de ochtend werden ze overspoeld door de gietende regen. Maar niemand gaf op, integendeel, ’s middags een goed bord spaghetti, gemaakt door Raymond, natte kleren in de droogkast, opwarmen aan de kachel en na het eten kwam de zon er helemaal door. Iedereen was gelukkig en ging vol goesting terug aan het werk. Om te eindigen nog even flink wat stretch oefeningen verzorgd door een Thaïse yoga meester, dat deed ons allen deugd. En stilletjes wordt er in mijn oren gefluisterd…’het is hier altijd fijn om terug te komen’…meer hadden we eigenlijk niet nodig!

Oproep van het basisschool het Essenhofje:

Onze school het Essenhofje in Sint-Lievens-Esse neemt deel aan een gsm-inzamelactie. Helpen jullie hen om zo veel mogelijk mobiele telefoons in te zamelen? Je kan deze toestellen vanaf 16 september deponeren in de inzamelbox van Recupel in de inkomhal. 
Voor meer inlichtingen kan je terecht bij de ICT-coördinator ( annelies.vandenberghe@gbsherzele.be)

DEZE WEEK IN JULLIE PAKKET
Klein pakket: bloemkool, koolrabi, pompoen oranje, sla en warmoes van de Kollebloem, waswortel van de Zonnekouter
Tussen pakket: broccoli, koolrabi, pompoen oranje, sla en warmoes van de Kollebloem, waswortel en venkel van de Zonnekouter, paprika gekleurd van Ourobouros
Groot pakket: broccoli, koolrabi, pompoen oranje, sla en warmoes van de Kollebloem, waswortel en venkel van de Zonnekouter, 
Borstvoedingspakket: andijvie, broccoli, koolrabi, pompoen oranje, sla en warmoes van de Kollebloem, waswortel van de Zonnekouter, paprika gekleurd van Ourobouros
Gemengd pakket: appels en peren van Danny Billens, koolrabi, pompoen oranje en sla van de Kollebloem, 
Fruitpakket: appels en peren van Danny Billens, witte druiven en bananen via Biofresh 
Aardappelpakket: 4 november, 2 december 2014, 13 januari 2015

Aankondigingen

Voedende tafels : vrijdag 24 oktober om 18.30 uur ipv 31 oktober, volzet! 
Volgende data : vrijdag 5 december 2014 
Vrijdag 9 januari – 6 februari - 6 maart – 3 april – 8 mei – 5 juni 2015

Neem je gezondheid in eigen handen,’ geschreven door Stef Mintiens, - HERBATHEEK Gent – 
Op zaterdag 25 oktober 11 uur boek presentatie, handtekenen en een workshop 
Graag inschrijven vooraf zodanig dat we zicht hebben op het aantal deelnemers

Zondag 19 oktober : toekomst zaaien ! Een niet te missen dag! Zie: http://www.toekomstzaaien.be/kollebloem_2014

Receptjes

Gewokte warmoes: uit kookboek van Avalon1 eetl olijfolie, 4 warmoesbladeren, in fijne reepjes wit en groen, 1 tl vers gembersap (van geraspte gember) snuifje zeezout
Verhit de olie in de wok, voeg de warmoes toe en roerbak 3 minuten. Voeg er dan het gembersap en zeezout bij, roer nog eens goed op en dien op.

Geblancheerde koolrabi en wortel met witte miso mosterddressing (Avalonkookboek)
1 koolrabi, 3 wortelen, snuifje zeezout, witte miso – mosterdressing
Breng in de kookpan water aan de kook en voeg een snuifje zeezout toe. Schil de koolrabi en snij hem in balkjes van ongeveer 1 cm dik. Schrob de wortelen en snij ze in plakjes van maximum een halve cm dik. Blancheer eerst de koolrabibalkjes door ze 4 à 5 minuten te koken, uit het water te scheppen en kort te laten schrikken onder koud stromend water. Gooi de wortelplakjes in hetzelfde water en kook ze 2 à 3 minuten, schep ze uit de pan en spoel onder koud stromend water. Het kookvocht kun je gebruiken om er bijvoorbeeld soep mee te maken.

Witte miso – mosterddressing: 
2 eetl witte miso, 2 eetl graantjesmosterd – 4 eetl water of kookvocht van groenten
Meng al de ingrediënten met een klopper, verrukkelijk bij geblancheerde groenten en salades

Paprika – pepercondiment (Avalon)
1 eetl olijfolie, 1 middelgrote ui in kleine stukjes, snuifje zeezout, 4 eelt rijst of gerstmiso – 6 eel water – 1 rode paprika in kleine stukjes – 1 scherpe rode peper zonder de zaadjes, in kleine stukjes
Verhit de olie in een steelpannetje op een middelhoog vuur. Voeg er de ui aan toe en fruit gedurende 5 minuten. Voeg er eren snuifje zout aan toe en laat gedurende 10 minuten zachter verder garen op een zeer laag vuurtje. Als de uit te droog wordt, voeg je 1 of 2 eetl water toe. Los ondertussen de miso op in het water. Voeg na 10 min de rode paprika, rode peper en opgeloste miso aan de ui en laat alles een halfuurtje garen.