Ik geloof dat je je tijd op de juiste manier gebruikt 
als je andere mensen en andere bewuste wezens helpt. 
Als je de aarde koestert als je kind en kleinkind. 
En als dat niet mogelijk is, doe ze dan op z’n minst geen kwaad.

Beste,

Zondag 19 oktober is het terug zover en gaan we, samen met ieder die het wil en kan, toekomst zaaien op De Kollebloem. Het veld ligt klaar om de levende zaden te ontvangen en ikzelf zie ons in een lange rij, groot en klein, naast mekaar de akker inzaaien om zo nieuw leven doen ontstaan.
Toekomst zaaien is, denk ik, het levenspatroon van iedere boer. De weelderige vruchten zijn nog niet van het veld en er wordt reeds gedacht aan wat er verder moet, wat er kan veranderd en verbeterd worden.

Al een aantal jaren zijn Leen en ik, samen met vele anderen, met de toekomst van het bedrijf bezig. Hoe moet het verder met De Kollebloem. Hoe kunnen we zorgen dat de Kollebloem gedragen kan worden door velen. De realisatie van eenmansbedrijf naar een coöperatieve samenwerking. En dan…Vele vragen die langzaam antwoorden krijgen. Ikzelf wil na 30 jaar boeren met nog zoveel andere dingen aan de slag, wetende dat ik waarschijnlijk niet alles nog zal kunnen realiseren in dit leven.

Voorbije zondag ben ik op bezoek geweest naar De Groenen Hof, een zaadveredeling en zaadvermeerdering biologisch dynamisch tuinbouwbedrijf in Nederland van René en Gineke. En dan kriebelt de microbe om de tijd te vinden om er hier ook mee aan de slag te gaan. Zaadvaste bedrijfseigen groenten op het bedrijf, de Kollebloem-prei, de Kollebloem-rode biet en zovele andere. Waarnemen, voelen, ruiken, proeven van deze heerlijke gewassen, doet mijn hart opborrelen van levensvreugde. Dus zeker allen welkom op 19 oktober, laat de yurt te klein zijn om jullie te ontvangen. We maken er samen een mooie en inspirerende dag van.
Meer inlichtingen op www.toekomstzaaien.

En niet te vergeten: zaterdag 11 oktober samen de oogst van het veld halen. Zalig ! Graag je deelname bevestigen tegen vrijdag, voor onze voorbereidingen van de maaltijd! Er zijn al flink wat kandidaten! Dat wordt genieten! Ook jij bent welkom om samen met onze boeren de knolselder van ons veld te halen!
Groeten, Antoine

DEZE WEEK IN JULLIE PAKKET

Klein pakket: broccoli, Chinese kool, rode biet en suikermaïs van de Kollebloem, kervel en kropsla van de Zonnekouter
Tussen pakket: broccoli, Chinese kool, rode biet, landkers, puntpaprika en suikermaïs van de Kollebloem, postelein en kropsla van de Zonnekouter
Groot pakket: broccoli, Chinese kool, rode biet, puntpaprika en suikermaïs van de Kollebloem, postelein en kropsla rood en groen van de Zonnekouter
Borstvoedingspakket: broccoli, rode biet en suikermaïs van de Kollebloem, landkers, postelein, sla rood van de Zonnekouter, paprika geel van Ourobouros
Gemengd pakket: appels Elstar van Danny Billens, mango via Biofresh, broccoli, Chinese kool en suikermaïs van de Kollebloem, 
Fruitpakket: appels Elstar en peren van Danny Billens, blauwe druiven en mango via Biofresh appels 
Aardappelpakket: 7 oktober ‘vandaag’ Frieslander van de Kollebloem
Verder: 4 november, 2 december 2014, 13 januari 2015

AANKONDIGINGEN

Voedende tafels : vrijdag 24 oktober om 18.30 uur ipv 31 oktober, volzet!

Neem je gezondheid in eigen handen,’ geschreven door Stef Mintiens, - HERBATHEEK Gent – 
Op zaterdag 25 oktober 11 uur boek presentatie, handtekenen en een workshop 
Het boek ligt te koop in onze boerderijwinkel, met succes!

Zaterdag 11 oktober oogstdag op de boerderij, iedereen die wil kan samen met de boeren de oogst binnenhalen, een belangrijk moment van dank voor alles wat de zomer ons geschonken heeft. Graag je deelname bevestigen voor maaltijd!

Zondag 19 oktober : toekomst zaaien ! Een niet te missen dag!

Receptjes

Rode biet met rucola en pijnboompitten
Nodig: 500 g gekookte rode bietjes, 4 el olijfolie extra vierge, 1 1/2 el balsamicoazijn, 2 tl appelstroop, peper, zout, 5 el pijnboompitten, 75 g rucola 
Ontvel de bietjes en snijd ze in blokjes. Klop een dressing van de olie, de azijn, de appelstroop en peper en zout naar smaak. Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan lichtbruin, schud ze op keukenpapier en laat ze afkoelen. Schep de bieten met de rucola en de dressing door elkaar. Strooi de pijnboompitten erover.