Beste klanten,

Eerst even een rechtzetting: in het akkerweetje stond een fout bij de inhoud van het groot pakket. De correcte inhoud van het groot pakket vinden jullie in deze mail.

De laatste dagen waren weer mooi, en ik hoorde dat deze week ook nog droog blijft. We krijgen dus toch nog onze nazomer, na een onheilspellend einde van augustus. Op het land wordt volop geoogst, de laatste aardappelen zijn vorige week van ons veld gekomen en de pompoenen liggen te blinken op de akker. Maar er wordt ook nog gewerkt aan het nieuwe, de tunnels worden opgekuist en er wordt spinazie en veldsla gezaaid. De herfst is in aantocht, maar de winter houden we dus nog wel even op afstand.

Deze week zijn Leen en Antoine een weekje weg voor een welverdiende vakantie. Het is deze week dus aan ons om de boel draaiende te houden. Dat wil vooral zeggen dat we nu extra werk hebben met opvolgen van mails, klaarzetten van bestellingen, transport, en vele kleine dingen waar we anders nooit aan denken. Een goede oefening. En 'ons', dat zijn Manuel, Yana, Erwin, Lot en Ruben. Gelukkig is er nog Raymond om ons in de gaten te houden en ons deze week af en toe een schouderklopje te geven.

Volgende zondag gaan we naar Geraardsbergen, om een stand op te zetten tijdens de autoloze zondag. Er is dan veel te doen in het centrum. Kom gerust eens langs voor een tas lekkere soep.

Geniet van de nazomer en de groentjes,

tot volgende week,

Ruben

DEZE WEEK IN JULLIE PAKKET

Klein pakket: sla, suikermaïs, witte kool van de Kollebloem, bleekselder van Ourobouros, tomaten van Hebben, waswortel van de Zonnekouter,
Tussen pakket: sla, suikermaïs van de Kollebloem, bleekselder van Ourobouros, tomaten van Hebben, waswortel van de Zonnekouter, ui van Noë
Groot pakket: sla, suikermaïs, witte kool van de Kollebloem, bleekselder van Ourobouros, tomaten van Hebben, ajuinen van Carlo Noë, waswortel van de Zonnekouter.
Borstvoedingspakket: sla, suikermaïs, warmoes van de Kollebloem, bleekselder van Ourobouros, aubergines en tomaten van Hebben, waswortel van de Zonnekouter,
Gemengd pakket: appels van Danny Billens, bleekselder van Ourobouros, druiven wit via Biofresh, suikermaïs van De Kollebloem, uien van Noë, en waswortel van de Zonnekouter,
Fruitpakket: appel en peren van Danny Billens, kiwi en druiven wit, Biofresh, 
Aardappelpakket: oktober

Activiteiten

Neem je gezondheid in eigen handen,’ geschreven door Stef Mintiens, - HERBATHEEK Gent – 
Op zaterdag 25 oktober 11 uur boek presentatie, handtekenen en een workshop 
Het boek ligt te koop in onze boerderijwinkel, met succes!

Zaterdag 11 oktober oogstdag op de boerderij, iedereen die wil kan samen met de boeren de oogst binnenhalen, een belangrijk moment van dank voor alles wat de zomer ons geschonken heeft.

Zondag 19 oktober : toekomst zaaien ! meer info volgt later

Receptjes

Gewokte witte kool (uit Avalonkookboek)
Olijfolie, ½ witte kool of kleine, snuifje zeezout en 3 eetl water
Verhit de olie in een kookpan en stoof de kool 3 minuten aan. Voeg er een flinke snuif zeezout aan toe en laat gedurende 15 minuten op zeer laag pitje verder stoven. Mocht de kool gaan aanbakken, doe er dan 3 eetlepels water bij. Roer intussen zo’n drie keer om.

Witte kool salade met hazelnoten, karwijzaad en karnemelk (de Zonnekeuken – Heinz Grill)
We snijden de witte kool doormidden en verwijderen de middelste harde nerf. We snijden de kool in fijne middellange slierten. We nemen wat hazelnoten en roosteren ze in de oven voor ongeveer 25 minuten op maximum 135 graden. We hadden ze nadien grof. We fruiten op zacht vuur wat karwijzaad in olijfolie en voegen dan de koolslierten toe samen met wat zeezout. Onder regelmatig roeren laten we de kool zacht worden. Wanneer de kool beetgaar is, doen we deze in een kom, laten dit kort even staan en overgieten dit dan met karnemelk. We voegen dan ook grof gehakte hazelnoten toe. Brengen dit op smaak indien nodig met nog wat zeezout en kunnen deze kool bereiding op middelwarme temperatuur serveren.

Gepureerde aubergines , met warmoesbladeren en tomaten (uit de Indische keuken)
0.5 kg Aubergines, 250 gehakte warmoesbladeren, 500 gr tomaten, 5 eetl ghi of olijfolie , 1 gedroogd Spaans pepertje, ½ thl kurkuma, 1 theel korianderzaad, ½ theel asfoedita, 1 ½ dl water, 1 theel rijststroop of rietsuiker, 2 ½ theel zeezout, ½ theel garam masala
Verhit de ghi of olijfolie in een grote pan en bak de Spaanse peper en de koriander een paar seconden. Voeg daarna de andere poederspecerijen toe en bak alles nog een paar seconden, doe er dan meteen de aubergineblokjes bij. Bak ze boven een matig hoge vlam terwijl u voorzichtig roert, tot de aubergine boterzacht is en de zaadjes er uit beginnen te vallen. Roer er nu de warmoesbladeren, de tomaten en het water doorheen. Dek de pan gedeeltelijk af en laat de groenten ongeveer 20 minuten doorkoken, totdat de spinazie, de aubergine en de tomaten samen een dikke, fluweelachtige saus vormen. Tenslotte de pan van het vuur halen, suiker of stroop en garam massala toevoegen en doorroeren. Voorbereiding en kooktijd: 40 min