Beste klanten,

“Eten en geven” (uit voedsel voor de ziel – Heinz Grill)
Eten is geven, daarin komt de hoogste vorm van activiteit tot leven. 
Geven heeft een buitengewoon verstrekkende en diepe betekenis. De term ‘geven’ en de betekenis ervan kunnen niet door middel van een oppervlakkige beschouwing worden gedefinieerd. Het gaat namelijk niet zozeer om een zichtbare handeling, maar veeleer om een diepgaand bewustzijnsproces, een proces dat de mens zich geleidelijk meer moet eigen maken.

De uiterlijke handeling van het eten is uitdrukking van een innerlijke wil. Ieder mens heeft de behoefte en de noodzaak om te eten, evenals eenieder ernaar streeft actief en met persoonlijke inzet aan het dagelijkse leven deel te nemen. Met elke bezigheid is een innerlijke, vaak onbewuste wens verbonden. Nu ervaren we in het leven van alledag gewoonlijk niet de diepe kracht van ons naar buiten gerichte handelen. Geven ligt qua ware aard onder de drempel van het zichtbare en is alleen in het hart te vatten als een diep- menselijke impuls van liefde.”

Waarom dit stukje uit Heinz Grill? Omdat het zo mooi uitdrukt wat ik voel!

Zaterdag genoten we met z’n allen op het boerderijfeest van onze collega’s op de Zonnekouter. Het is altijd bijzonder een ander bedrijf te bezoeken, de collega boeren te ontmoeten die samen rijkelijk genieten van vruchten die collegiaal geteeld worden. De Zonnekouter, die sinds kort ook een coöperatie of CVBA -geworden is, net als de Kollebloem, nam het initiatief om de coöperatieve gedachten ook concreet vorm te geven door alle bezoekers uit te nodigen om zelf hun kookpotje mee te brengen. Wat was daar een overvloed aan lekkers! 

Eten is geven! Geven was hier duidelijk een diep – menselijke impuls van liefde. Die lange, kleurrijk gevulde tafel met zoveel verscheidenheid van gerechtjes, écht in overvloed, was het resultaat van allemaal mensen die hun liefde wilden uiten voor dit bedrijf. Ze verdienen het oprecht! 

Onze felicitaties gaan naar de jonge vennoten, Katrien, Lien en Arne, drie jonge mensen die zich er helemaal in gooien en op eigen krachten dit boerderijfeest hebben vorm gegeven. 

Maar wat Walter en An, hiervoor ondergaan om als overdragers zich zachtjes los te wikkelen verdient even veel waardering. Onlangs werd ons nog bevestigd dat dit één van de grootste offers zijn, die overdragers te ondergaan hebben. 

En daar kunnen we volmondig van meespreken!

Stevige boerinnengroet, leen

DEZE WEEK IN JULLIE PAKKET

Klein pakket: boerenkool, knolselder, koolrabi, pompoen van de Kollebloem, broccoli van Mouton, vleestomaten van Hebben

Tussen pakket: boerenkool, knolselder, koolrabi, peterselie, pompoen, sla van de Kollebloem, vleestomaten van Hebben, en broccoli van Mouton

Groot pakket: boerenkool, knolselder, koolrabi, peterselie, pompoen, en sla van de Kollebloem, broccoli van Mouton, en vleestomaten van Hebben.

Borstvoedingspakket: broccoli van Mouton, knolselder, knolvenkel, koolrabi, peterselie, pompoen, sla van de Kollebloem, vleestomaten van Hebben

Gemengd pakket: blauwe bes van de Bezigaard, knolselder, en koolrabi en pompoen vande Kollebloem, peren van Billens,

Fruitpakket: appel en peren van Danny Billens, bananen Biofresh, blauwe bes De bezigaard

Aardappelpakket: 9 september

Neem je gezondheid in eigen handen,’ geschreven door Stef Mintiens, - HERBATHEEK Gent – 
Op zaterdag 25 oktober 11 uur boek presentatie, handtekenen en een workshop 
Het boek ligt te koop in onze boerderijwinkel, met succes!

Zaterdag 11 oktober oogstdag op de boerderij, iedereen die wil kan samen met de boeren de oogst binnenhalen, een belangrijk moment van dank voor alles wat de zomer ons geschonken heeft.

Zondag 19 oktober : toekomst zaaien ! meer info volgt later

Receptjes (uit Avalonkookboek)

Geblancheerde boerenkool met tahindressing – 4 p
1 boerenkool – snuifje zeezout – 
Tahindressing: 120 ml tahin – 120 ml water - 1 th citroensap – ½ teentje knoflook geraspt – ½ tl zeezout
Breng water met en flinke snuif zeezout aan de kook in een kookpot. Haal ondertussen de harde nerven uit de boerenkoolbladeren en spoel de zachte bladeren die overblijven onder stromend water. Gooi de boerenkoolbladeren in de pot zodra het water kookt en laat ze minuut koken. Haal ze meteen uit de pot en spoel ze kort onder stromend water. Maak de tahindressing door alle ingrediënten in een hoge beker te mixen met de staafmixer. Dien de boerenkool op met tahinsaus.
Tip: boerenkool is ook zeer lekker als je ze wokt in geroosterde sesamolie en afwerkt met een snuifje zout en geroosterde sesamzaadjes.

Geblancheerde koolrabi en wortel met witte misomosterddressing
1 koolrabi, 3 wortelen, snuifje zeezout, 
witte miso –mosterddressing: 2 el witte miso, 2 eetl mosterd, 4 eetl water , meng de ingrediënten met een klopper
Breng in een kookpan water aan de kook en voeg een snuifje zeezout toe. Schil de koolrabi en snij hem in balkjes van ongeveer 1 cm dik. Schrob de wortelen en snij ze in plakjes van maximum een halve cm dik. Blancheer eerst de koolrabibalkjes door ze 4 à 5 minuten te koken, uit het water te scheppen en kort te latenschrikken onder koud stromend water. Gooi de wortelplakjes in hetzelfde water en kook ze 2 tot 3 minuten , schep ze uit de pan en spoel onder koud stromend water. Het klookvocht kun je gebruiken om er bijvoorbeeld soep van te maken,
Serveer met de witte miso- mosterddressing