Afbeelding
slider evelien

Akkerweetje 8 februari: Interview met boer Manuel

Beste klanten,

elke maand maken onze winkeliers een ‘Winkelnieuwtje’, met nieuwe producten, acties, kortingen en ook een verhaal van een van onze producenten. Deze maand is dat een interview met onze eigen boer Manuel. Iets wat we zeker ook met jullie willen delen. Vele zorgzame handen telen liefdevol de planten op onze gronden, maar wie zijn de personen achter deze handen?

De klanten die “anciens” zijn in onze winkel, kennen natuurlijk allemaal Antoine. Hij startte begin jaren 1980 met biologisch telen en is nooit gestopt. Hij is zogezegd al een tijdje met pensioen, maar ja, eens een boer, altijd een boer. Languit in zijn zetel gaan genieten van zijn “oude dag” zit er voorlopig niet in. Daarvoor is hij te energiek, te enthousiast en te verbonden met de magie van het groeiend leven in de aarde. Hij heeft zijn eigen veld(je) op de Kollebloem, “kunsten en trucjes”, waar hij zijn nieuwsgierigheid en eigenzinnigheid kan op loslaten, en volop kan experimenteren. Daardoor belanden in onze winkel vaak kleine verrassingen, zoals de peultjes van afgelopen zomer bijvoorbeeld. En bovenal is Antoine een vat vol kennis, wijsheid en inspiratie. Zijn jarenlange ervaring geeft hij graag door aan de jongere generatie.

De spilfiguur van deze jongere generatie boeren, is Manuel. Zijn ouders hebben een boerderij, waardoor het logisch leek dat hij zelf ook die richting zou uitgaan. Toch was dat voor Manuel niet zo vanzelfsprekend. Wat wél duidelijk was voor hem, was dat hij “iets met zijn handen” wou doen. Hij startte een opleiding houtbewerking, maar kwam uiteindelijk toch in de landbouw terecht. Het bloed kruipt waar het niet gaan kan, zegt men dan. Alleen boeide de gangbare landbouw hem niet zoveel. Onkruidbestrijding, plagenbestrijding, het gevoel van altijd te moeten ingrijpen, … Dat “klopte” niet voor hem. Het was pas in de opleiding Biologische en Biodynamische Landbouw bij Landwijzer dat de puzzelstukjes in elkaar pasten, dat er een wereld voor hem openging. De natuur zoekt zelf voortdurend zijn eigen balans terug op, en in de intensieve landbouw wordt dit ritme verstoord, waardoor ziektes ontstaan, waarop vervolgens weer moet ingegrepen worden, … Het is een vicieuze cirkel. Maar wanneer we de aarde en dieren de ruimte en voeding geven om dit evenwicht te behouden, dan kan het leven zich ontvouwen zoals het bedoeld is. En dàt is de kwaliteit van bio-dynamische landbouw.
Op het eerste zicht lijkt Manuel een man van weinig woorden. En dat is ook deels waar. Een intuïtief, stil water met diepe gronden. Maar vraag hem eens naar de weersomstandigheden van elk seizoen in de voorbije 10 jaar (daar kan Frank Deboosere niet tegenop!), de uitdagingen die er geweest zijn op het land, de lessen die hij daaruit geleerd heeft. Of vraag hem naar “zijn” koeien, of naar zaadteelt. Dan stromen de woorden uit zijn mond, en ontdek je hoeveel kennis en wijsheid er in hem schuilt.

Sinds 2021 is Evelyn bij het team gekomen, en zij werd meteen een vaste waarde op het land. Een mooie tandem met Manuel ook. Met haar laten we jullie graag een volgende keer wat dieper kennismaken.
Uiteraard doen Manuel en Evelyn niet al het werk helemaal alleen, maar kunnen ze ook rekenen op een uitgebreid en wisselend team van seizoenarbeiders en zorggasten, die vol enthousiasme en “goesting” de planten en bloemen verzorgen. Ook al worden hun namen niet genoemd, zij vormen een wezenlijk deel van de gezonde dagelijkse werking van de boerderij, net als verschillende anderen die achter de schermen het reilen en zeilen organiseren, structureren en inspireren. De Kollebloem leeft, en de mensen binnen het hele team zijn even vitaal en energiek als de groentjes op jullie bord.

Smakelijk!