Afbeelding
koken

Basta Sia Buono

Basta Sia Buono

Veronique is onze supersympathieke koekjesbakster van zowat de lekkerste vegankoekjes.
Ze komt eigenlijk uit een totaal andere sector en is pas in 2017 beginnen bakken. Haar ouders hadden een kleren- en schoenenwinkel en zo kreeg ze mode met de paplepel ingegeven. Haar droom als kind was dan ook niet bakster worden, maar verder gaan in de mode. Dat deed ze ook, maar na een uitgebreide carrière voelde ze dat de tijd gekomen was om dit hoofdstuk langzaam af te sluiten en een nieuwe start te maken. Zelf had ze nog geen idee wat dat ging worden, maar zonder het te beseffen sloop het koekjes bakken er onopgemerkt in.

Veronique heeft een goeie band met Italië, gezien haar man Italiaans is. Een bevriende Italiaanse patissier liet haar ter plekke een koekje proeven dat “heel speciaal” moest zijn. Nieuwsgierig nam ze een hap, maar ze kon qua smaak niets bijzonders opmerken. En dat was net het speciale eraan. Het koekje was namelijk volledig vegan maar smaakte toch niet anders dan het gemiddeld Italiaans koekje.
Omdat Veronique geboeid is door gezonde voeding en graag kookt, vond ze dit meteen een koekje dat aangepast is aan de toekomst van meer plantaardig eten zoals dat nu al heel sterk in opmars is.

De Italiaanse vriend opperde dat ze deze kon gaan bakken in België, al zag Veronique dat in eerste instantie toch niet helemaal zitten.
Maar enthousiast als ze was over deze koekjes, kwam het idee om koekjesdeeg te maken en dit aan koffiebars te verkopen. Het deeg moest juist nog even uitgerold en in de oven gezet worden om dagverse koekjes te kunnen presenteren bij de koffie. Na een proefperiode bleek al snel dat het afbakken te tijdrovend was voor de uitbaters, maar er was wel vraag naar het afgewerkt product. Ondanks haar initiële bezwaren (te veel gedoe met het verpakken, een te groots idee om uit te voeren, ...) is Veronique dus toch beginnen bakken.

Ze is oprichtster en trekker van de vegan-koekjes onder de naam van Basta Sia Buono. Samen met 1 vaste werkkracht en 1 flexibele werkkracht is dit een prachtig vrouwenbedrijf. Zoë,  medechef-patissier, is de bezielster van de immens populaire Amaretti-koekjes en Daniëlle maakt het nog wat internationaler met haar Amerikaanse roots. De koekjes zijn allemaal op traditionele Italiaanse recepten gebaseerd, maar de 3 dames pasten deze aan tot heerlijke vegan smaakbommetjes. 100% BIO en lokaal in België geproduceerd.

Wie haar koekjes proefde kan al raden dat dit als een trein ging. En nog steeds! Haar toekomstdroom? Een investeerder vinden die het mogelijk maakt om al wat nu handmatig gekneed wordt een beetje meer te mechaniseren. Zo kunnen ze aan de steeds groter wordende vraag beantwoorden.. en komt er eindelijk terug wat meer tijd vrij voor andere dingen.

 

Afbeelding
vernonique Basta Sia Buono

Onze producenten

hinkelspel

Hinkelspel

Samenvatting

We laten jullie kennismaken met de kaasmakerij het Hinkelspel. ‘Give real cheese a chance’ lezen we op de website. Dat maakt ons nieuwgierig: wat is voor het Hinkelspel échte kaas?

hannes en betse

De Daalkouter

Samenvatting

Misschien hebben sommigen onder jullie het goede nieuws al gehoord: vanaf deze maand bieden wij in onze winkel kakelverse eitjes aan van biologische kippen die zowaar op Herzeelse gronden rondscharrelen!

Mieke Lateir (foto Astrid Agemans)

Mieke Lateir

Samenvatting

Heel graag zetten we Mieke Lateir dit keer in de kijker. Ze is misschien geen echte ‘producent’, maar speelt wel een belangrijke rol in het Biodynamische traject dat De Kollebloem aflegt.

de zonnekouter arne

De Zonnekouter

Samenvatting

Toen de dieren nog spraken, verwoestte orkaan Daria (155km/u!) het dak van de boer-loze boerderij, waar nu de Zonnekouter in leeft. In 2001 trotseerden An en Walter de enorme uitdaging om de ruïne nieuw leven in te blazen.

ourobouros

Ourobouros

Samenvatting

Klanten die nieuwsgierig zijn naar de herkomst van de groenten in onze winkel, hebben zeker al Ourobouros en De Zonnekouter  op de labels zien staan. Wist je dat De Kollebloem zijn krachten verenigt met deze 2 boerderijen, in de coöperatieve De Vroente?