Gebruikerslogin

De Kollebloem steunt alle klimaatbetogers van vrijdag 15 maart

Wekelijks zit ik samen met Raymond vele uren in de camionette om groentepakketten te leveren aan onze klanten. We horen daar met stijgende bewondering nieuws over klimaatjongeren, klimaatmarsen en nu over de klimaat staking van 15 maart.

Vele jaren geleden miste ik 1 middelbare schooldag (incl wiskundetoets) om te gaan betogen tegen een ontmoeting van de G8 in Gent. Elke keer als ik over de scholieren hoor die alweer gaan betogen denk ik daar aan terug. Vol overtuiging samen de wereld wakker schudden. Niet 1 keer, maar elke week. We krijgen kippenvel in de camionette als we de jongeren horen spreken op de radio.

De klimaatspijbelaars, bosbrossers of klimaatstakers doen meer dan een korte wake up call. Ze houden vol. Ze brengen mensen in vervoering. En ze houden de politiek een spiegel voor.

Iedereen heeft een mening over de actie. Je kan veel dingen zeggen en denken bij middelbare scholieren die wekelijks een dag van hun waardevolle onderwijs missen. Maar daar zullen vooral zij zelf de gevolgen van dragen.

Het is aan de volwassenen van vandaag, om daar door te kijken. Want jongeren weten, mede dankzij dat onderwijs, dat hun toekomst op het spel staat. Zij doen nu wat volwassenen al hadden moeten doen, aandacht geven aan onze aarde.

Als biodynamische boeren mogen we zeggen dat we dit elke dag doen. Ook andere bedrijven binnen en buiten de biosector zijn bezig met duurzaamheid en willen oprecht zorg dragen voor onze wereld. Maar net zoals vegetariƫrs of mensen die weigeren te vliegen, kunnen biobedrijven niet alleen de wereld veranderen. We kunnen zelf ons stinkende best doen, als het beleid niet verandert blijven het druppels op een hete plaat.

Daarom steunen wij de klimaatacties met heel ons hart. Omdat ze van de zorg voor onze aarde een thema maken.

Los van politieke overtuigingen zal dit thema belangrijk zijn en blijven in de toekomst. Elke nieuwe regering moet hiermee aan de slag, of ze nu links of rechts afslaat. Onze aarde heeft behoefte aan zorg. We kunnen het niet alleen. Daarom dank aan de klimaatjongeren om de boel op te jutten. En aan alle politici van na 26 mei, doe uw stinkende best!

Ruben van biodynamische boerderij De Kollebloem