Gebruikerslogin

Vlierbloesemsiroop, de aanleg van een kruidenherbarium en veeeeel modder!

Datum: 
dinsdag, 31 mei, 2016
Blogbericht: 

Na een druilerige maandag met bijzonder veel regen, was het op dinsdag gelukkig al veel beter. Toch moesten we de botjes nog aantrekken, want het was behoorlijk modderig op de boerderij.

De groepen werden zoals gewoonlijk terug verwelkomd door An en Nicolas in de yurt. Omdat de ene school net iets vroeger was dan de andere, hadden we een beetje tijd om het Kollbloemlied nog eens te zingen. Oh, want konden ze het al goed! Op het ouder-en grootouderfeest kunnen jullie zelf naar jullie spruitjes luisteren, spannend!

Toen de andere school ook gearriveerd was, konden we aan de slag gaan. De ene groep mocht op kriebeldiertjes verkenningstocht, terwijl anderen zaadbommen mochten maken. Ook werd er vlierbloesemsiroop gemaakt en werd er een kruidenherbarium aangelegd. Omdat alles mooi in bloei stond hadden de kinderen de mogelijkheid om heel veel verschillende soorten kruiden en bloemen te leren kennen en op te plakken. Het zijn allemaal mooie kleurenpalletjes geworden!

De verkenningstochten op de boerderij verliepen best spannend. De botjes zakten geregeld door de modder, waardoor het soms wat trekken en sleuren was. Maar ook dat hoort bij een boerderij natuurlijk! In het hoge gras en langs de kanten van de akkers konden we heel wat kriebeldiertjes vinden. Ze werden in de loupepotjes gestoken om vervolgens van dichtbij te bekijken. Ook zochten we op de zoekkaarten wat voor diertjes we nu eigenlijk in onze potjes hadden. Het was soms niet gemakkelijk om te determineren, maar moeilijk gaat ook he!

Om de vlierbloesemsiroop te maken, moest er eerst op de volgende vraag een antwoord worden gezocht: “Wat is dat nu eigenlijk, die vlierbloesem?”. We gingen daarom op pad om de vlierbloesems te plukken. Op zoek dus naar een vlierbessenstruik! Langs de akkers konden we een aantal struiken vinden. De bloesems stonden mooi in bloei en geurden heerlijk. De handjes konden al vlug aan het werk gaan om enkele vlierbloesemschermen te plukken. Samen met onze oogst trokken we de keuken in. Om de siroop te maken hadden we verder nog 1,5kg suiker en 1,5 liter water nodig. Dit werd zorgvuldig afgewogen en afgemeten. Om de siroop ook verder op smaak te brengen, sneden we een citroen en een appelsien. Dit goedje werd aan de kook gebracht en moest vervolgens een dagje trekken. Wij zijn alvast benieuwd naar het resultaat, jullie ook?

Ook bij de zaadbommen werden de mouwen naar omhoog gestroopt om aan het werk te gaan. De kinderen leerden verschillende bloemen kennen en maakten hun eigen zadensamenstelling voor hun zaadbom. De zaden werden vervolgens vermengd met klei- en potaarde. Met een beetje water erbij kon er een stevig bolletje van gerold worden. Sommige zaadbommen zijn ferme kanjers geworden! Daar zullen mooie bloemenbedjes van komen, daar zijn we zeker van!

Volgende week is het de laatste keer boerderijschool. Als sluitstuk heten we jullie van harte welkom op ons ouder- en grootouderfeest op donderdag 9 juni van 19u tot 21u. Dan krijgen jullie een rondleiding van de groep en kunnen zij naar hartelust vertellen wat ze allemaal beleefd hebben op de boerderij. Wij kijken alvast uit naar onze laatste dag met jullie spruitjes komende dinsdag!

Groetjes,
An & Nicolas

Fotos dinsdag: