Gebruikerslogin

Tussen wormencompost en kruidenthee

Datum: 
dinsdag, 3 mei, 2016
Blogbericht: 

Wat een stralende dag om naar de boerderij te komen! De kinderen van basisschool ' 't Essenhofje' maakten gebruik van de fiets. Uitgedost met helmen en fluohesjes kwamen ze vrolijk toe. De fietsen werden aan de kant geplaatst en de kinderen verzamelden in de yurt, waar ook de kinderen van basisschool 'De Vlindertuin' zaten.

Na de verwelkoming en de uitleg van de verschillende activiteiten gingen we al snel terug naar buiten. De groep onder begeleiding van An bouwde een wormencompostbak. An gaf uitleg over de rode compostwormen en wat ze lekker vinden. Blijkt dat de inhoud van onze groene GFT-vuilnisbak ze wel kan bekoren. Wat is dat handig zeg! Om een lekkere thuis te maken voor de wormen boorden we om de 2 centimeter luchtgaatjes in de plastieken bakken. Blijkt dat er in elk van ons een goede vakman of – vrouw schuilt!

De groep onder begeleiding van Rebecca maakte een lekkere thee met kruiden uit de tuin. Ze plukten paardebloemen, salie, tijm, venkel en drop. Van al dit lekkers maakten ze een smaakvolle thee. Nog een paar lepeltjes honing en klaar! Tijdens de pauze kon iedereen proeven, mmmm!

In de tuintjes gingen Nicolas en Violijn aan de slag. De bedjes werden klaargemaakt en op de paadjes werd er stro gelegd, zo zijn ze duidelijk zichtbaar. De meters en de koordjes werden zorgvuldig afgespannen zodat er een combinatieteelt geplant kon worden. Het ziet er best al mooi uit! De volgende keer kunnen onze eigen zaailingen geplant worden, spannend he!

Plotseling weerklonk trompetgetoeter! Dat betekende dat het tijd was voor een hapje en een lekker theetje. We genoten samen van het zonnetje en al dat lekkers. Maar we bleven niet lang zitten, want er moest nog veel gedaan worden!

Na de pauze ging er een groep aan de slag bij Nicolas om een wormen 'lokbak' te maken door middel van een emmer en koffiegruis. Wat een leuk experimentje! Ook deze groep leerde met de boormachine werken en maakte deskundig gaatjes in de emmer. In deze emmer werd het koffiegruis gedaan. Vervolgens werd hij begraven naast de tuintjes. De volgende keer hopen we daar een heleboel compostwormen te vinden, we zijn benieuwd.

De groep van Violijn trok samen de kruidentuin in en ging op zoek naar de verschillende soorten kruiden. Tijdens de pauze hadden ze al kunnen proeven, nu konden ze ook zelf plukken en ruiken. Wat een beleving! De kruiden werden op een blad papier geplakt met de naam er bij. Ook werd het kruid nagetekend, zo konden ze van dichtbij eens planten bestuderen. Dit werd samen gebundeld, zo ontstaat er een herbarium. Tijdens de rest van de boerderijklassen kan dit steeds worden aangevuld.

De andere twee groepen hadden nog heel wat tuinwerk te verrichten. Ook zij legden paadjes aan in hun tuintjes en bewerkten de grond met de schoffels en de harkjes, wat een werkje!

En toen was het helaas al weer tijd om naar huis te gaan, de tijd vliegt hier zo snel! Tot de volgende keer!

An & Nicolas

Fotos dinsdag: