Gebruikerslogin

Ten aanval met geurende kruidenkoekjes en modderige zaadbollen

Datum: 
dinsdag, 24 mei, 2016
Blogbericht: 

Na drie weken pauze stonden alle kinderen van 't Essenhofje en de Vlindertuin weer te springen om aan het werk te gaan op de boerderij. Ze kwamen tot de vaststelling dat de slakken lekker gesmuld hadden van hun moestuintje. Maar met nieuwe moed staken ze de handen uit de mouwen en plantten de eerste groepjes samen met juf Lynn en juf Rebecca hun eigen spinazie en suikermais uit. Deze waren al mooi gegroeid tot stevige plantjes.

Het andere groepje ging met An aan de slag om een compostbak in elkaar te steken. De meetlat werd boven gehaald en vakkundig werd er een raster gemaakt op een bak. Zo konden er gaatjes geboord worden op de kruisingen. Die kleine boorgaatjes zijn nodig om het wormensap in de onderste bak op te vangen. De grotere gaatjes zorgen er dan weer voor dat de wormen naar boven kunnen kruipen, wanneer hun voedselresten op zijn en er zo dus wormencompost gemaakt is.

De andere groep trok met Nicolas de keuken in om kruidige koekjes te maken. De handjes werden gewassen en het recept werd bekeken. Al snel gingen ze aan de slag en maakten ze het deeg. Deze werd uitgerold en zo konden de koekjesvormen er in geduwd worden. Vervolgens gingen ze de oven in. Maar wat ging de tijd snel!

Tijdens de pauze werd er rond gegaan met de koekjes. Iedereen vond ze heel lekker! Ook werd de melk opgewarmd voor de lammetjes. De kinderen stonden te springen om met de papflesjes bij de schapen te gaan. Twee groepjes van vijf mochten de lammetjes melk geven. Wat waren ze gulzig!

Na de pauze wisselden de groepjes. Nu was het aan de anderen om samen met hun leerkracht naar de tuintjes te gaan om daar aan het werk te beginnen. Zo werd ook de rode biet en de pompoen uitgeplant.

De ene groep ging met Nicolas mee en kreeg ook de vakkundige uitleg over composteren en het maken van een compostbak. De andere groep ging met An aan de slag om zaadbommmen in elkaar te steken. Maar liefst 8 verschillende bloemenzaden werden gemengd: klaprozen, berenoor, safflour, akelei, goudsbloem, kattensnor, ridderspoor en engelwortel. Deze zaadjes weren vermengd in een goedje van klei, potgrond en water. Er werd een stevig balletje van gerold en volgende week zullen ze hard zijn en klaar voor gebruik. Spannend!

Wat een dag vol nieuwe belevingen. Tot volgende week.

An en Nicolas

Fotos dinsdag: