Gebruikerslogin

Den boer op met Manuel

Datum: 
donderdag, 12 mei, 2016
Blogbericht: 

Wat een gedroomde dag voor een bezoek aan De Kollebloem. De leerlingen van 'De Kersentuin' arriveerde opgetogen in de, door hen inmiddels gekende, yurt. -Bij het eerste bezoek werd de yurt door enkele leerlingen nog een circustent genoemd, nu weten ze wel beter.
Aan circus doen we hier niet, natuurlijk wel aan landbouw.
.
Dit werd gauw bevestigd toen Isabelle en Nicolas aangaven dat het namiddagprogramma veranderd was. Niet door het slechte weer deze maal, wel door boer Manuel.
Manuel had deze ochtend aangegeven dat het vandaag ideaal was om prinsessenbonen te zaaien. Hiervoor had hij graag onze hulp ingeroepen.

Na een enthousiast antwoord van de leerlingen mochten 'De Ronde Bolletjes' en 'De Gezonde Patatjes' met Boer Manuel en hulpboer Bavo mee naar het veld.
Het veld was met de tractor en de rol klaargelegd waardoor we gauw in de weer gingen met de emmers vol bonen. Zes per putje en mooi afdichten. Het was fijn om met de boer samen te werken, hij weet immers veel interessante dingen te vertellen over de bonen.
    Hoeveel brengen ze op?
        hoelang moeten ze kiemen?
            Waarom 6 bonen tegelijk?
                    Enzovoort.. .

Ondertussen hadden 'De Rode Radijzen' de keuken ingepalmd. Waar zij ons vandaag een lekkere kruidenthee zouden maken. Na de voorbeeldkruiden te hebben bestudeerd en deze op te zoeken in de kruidenencyclopedie gingen ze zelf op zoek.
In Raymonds kruidentuin konden ze oogsten, ruiken en proeven...
Hun keuze viel op het op het maken van tijm-, paardebloem-, en dropplantthee.
Los van vele heilzame werkingen, bleken ze ook nog lekker.
Met een zekere trots werden de brouwsels aan de andere leerlingen aangeboden.
Zij konden wel een lekker drankje gebruiken na het werk met boer Manuel.
De tijmthee viel het meest in de smaak.

Na de pauze wisselden de groepen;
De Ronde Radijzen trokken nu naar het veld om de laatste meters in te zaaien, waar ze net op tijd in slaagden!
Het is wel een veld van 100 meter hé!
Een pluim voor iedereen!

Ondertussen verdiepten 'De Ronde Bolletjes' zich in de wereld van de compost. Isabelle gaf uitleg over composteren en toonde wat voor interessante zaken er allemaal gebeuren in die-niet-altijd-wel-ruikende bak. Na de uitleg begonnen ze aan hun eigen wormencompostbak. Deze zal tegen het einde van dit schooljaar af zijn. De lokemmer waarin we compostwormen willen lokken zit nog altijd in de grond. We wachten tot we meer wormen hebben verzameld alvorens we ze in onze bakken kunnen doen.

In tussentijd gingen 'De Gezonde Patatjes' verder met het verkennen van de wondere kruidenwereld. Ze gingen zelf opzoek naar de kruiden die ze tijdens de pauze proefden in de thee. Ze vulden deze ook nog aan met venkel en salie. Deze werden bestudeerd en op een blad papier geplakt. Zo startte ook 'De Kersentuin' zijn herbarium. Elke groep zal hier de komende weken met nieuwe vondsten en ontdekkingen toe bijdragen.

Amaai, opnieuw trompetgeschal.. Wat vloog de tijd weer razendsnel voorbij.
Maar het einde van dit fijn lied, mochten we afsluiten met een ander fijn liedje. We zongen allemaal samen de eerste strofe van het liedje 'Groei, zaadje groei'. Een mooi eind van een mooie dag en dit met een waar engelenkoor.

Dank jullie wel
    en tot volgende week!

Isabelle en Nicolas.

Fotos dinsdag: 
Fotos donderdag: