Gebruikerslogin

Akkerweetje week 45: Vernieuwde website hoevetoerisme!

Tip: Zin in een paar dagen rust en ontspanning op de boerderij?
Neem dan een kijkje op onze vernieuwde Hoevetoerisme website!

Meer info: https://www.kollebloem.be/hoevetoerisme


Nieuws

"Herfst is de tijd van vermoeden, niet van weten.
Van tasten, niet van grijpen.
Van eerst met mijn duim het waas wegvagen van een purperen pruim en van voelen en van dàn pas eten.
Herfst is rustig doende, niet als zomer doende was, met dat druk ondernemen, proclameren en oprichten en met uitbreiden en met weer iets anders stichten. Herfst vertraagt een ogenblik de pas.
Een krekel zit nog vol te houden in het gras. En op de grintweg snort een laatste bij.
Wat vorig jaar nog komen moest, is nu voorbij.
Maar de geest is vrij, om te berekenen en te weerleggen en te ijken.
En om te rangschikken en te bevragen, te beschouwen en te kijken.”             
Herman de Coninck

Beste klanten,

Dit gedicht van Herman De Coninck geeft weer wat de herfst in en rondom ons  in beweging brengt. Tijdens een flinke herfstwandeling of tijdens het oogstwerk  op het veld worden dingen bevraagd, gerangschikt, is er  tijd om te ordenen wat we verder willen  meenemen de winter in, en wat we willen achter laten. Het oude  wat niet meer dienend is wordt losgelaten, zoals de wind al het overtollige  wegblaast en plaats maken voor nieuwe ontwikkelingen, groei  en beschouwingen.  Ook hier is de herfst in al onze vezels voelbaar.

De meest gevoelige groenten, de knolselder en pompoenen, liggen nu netjes opgestapeld in de bewaarruimten. Stilaan wordt ook de koestal voorbereid om de koeien binnen te laten. Onze boeren komen soms druipnat binnen onder de modder en het slijk, maar op hun gezicht is het nog altijd een beetje zomer. De voorbije week was het nog flink zonnig en dat wordt gretig vast gepakt. Zo hebben we nog elke dag buiten aan onze lange tafel de maaltijd genoten wat heel uitzonderlijk is in de periode.

Maar de herfst nodigt ons ook allemaal uit om te berekenen, te weerleggen en te ijken. Te rangschikken en te bevragen, te beschouwen en te kijken. Ieder doet dat voor zich, maar hier uit zich dat ook in cijfers bekijken van voorbije kwartaal, nieuw teeltplan opstellen terugblikken en herorganiseren. En niet te vergeten, we hebben zo ons maandelijks Metaforum met Koen Dhoore. Eén keer per maand kijken we heel bewust met z’n allen naar “het wezen van onze boerderij” , wie is de Kollebloem nu eigenlijk, wat doet de Kollebloem met onszelf en wat doet onze omgeving met de Kollebloem. Wie ben ik voor de Kollebloem, wat kom ik hier brengen en wat brengt de Kollebloem mij. We eten dan samen iets lekkers en daarna luisteren we en gaan we gezamenlijk in de verdieping, dan rollen er parels ….en oogsten we onze rijkdom. Met grote dank aan Koen die ons hierin begeleidt.

Op de Kollebloem  wordt ook nog altijd tweewekelijks gezongen  in onze yurt die vorige week een nieuw dak kreeg.  Sinds enkele weken heeft ons koor serieuze Kollebloemwortels gekregen. Onze boer Manuel en Kaya zijn vriendin versterken de bassen en de sopranen, waarvoor we zeer dankbaar zijn.
21 maart 2021 vieren we ons 10 jarig bestaan in de kerk van Sint Lievens – Esse, in samenwerking met Ishtar, onder muzikale begeleiding van Michel Vangheluwe, noteer alvast deze datum.

Graag doen we een oproep in dit Akkerweetje naar goeie bassen en sopranen om ons koor te versterken. Enkele mensen is voldoende, maar als jij zin hebt of iemand weet die goed en graag zingt, neem dan zo spoedig mogelijk contact op met Leen. Het is nu het moment om in te stappen en samen met ons te  genieten van prachtige liederen. Niets werkt zo helend en goed voor het hart, dan samen zingen in een warme geborgen sfeer. Wij worden er altijd heel  blij van! Bel  gerust voor meer informatie. 0474/236715.

Deze week in jullie pakket

Klein pakket: Winterpostelein, Knolselder, Cavolo nero (palmkool), Prei van De Kollebloem (VROENTE), Daikon van De Zonnekouter (VROENTE), Groene Selder van De Zaailing

Tussen pakket: Knolselder (stuk), Cavolo nero (palmkool), Prei, Winterpostelein van De Kollebloem (VROENTE), Daikon van De Zonnekouter (VROENTE), Knolvenkel, Warmoes Gekleurd van Ourobouros (VROENTE), Groene Selder van De Zaailing

Groot Pakket: Knolselder (stuk), Cavolo nero (palmkool), Prei, Winterpostelein van De Kollebloem (VROENTE), Daikon van De Zonnekouter (VROENTE), Knolvenkel met loof van Ourobouros (VROENTE), Groene Selder van De Zaailing

Borstvoedingspakket: Groenlof, Hertshoornweegbree, Knolselder (stuk), Winterpostelein, Wortelen oxhella van De Kollebloem (VROENTE), Daikon van De Zonnekouter (VROENTE), Knolvenkel met loof van Ourobouros (VROENTE), Groene Selder van De Zaailing

Gemengd pakket: Knolselder (stuk), Prei, Winterpostelein van De Kollebloem (VROENTE), appels en peren van Billens, mango van Biofresh

Fruitpakket: appels en peren van Billens, druiven italia, Kiwi Gold en mango van Biofresh

Recepten

Kruidenrisotto met winterpostelein (moestuin.nl)
Ingrediënten: 100 g abroriorijst of ronde rijst 2BIO, 1 sjalotje, 100 ml witte wijn, 300 ml groente- of kippenbouillon, handvol verse peterselie, handvol verse dragon, winterpostelein,  4 el Parmezaanse kaas, olijfolie, peper en zout

Bereiding: Doe een beetje olijfolie in een kookpot, laat heet worden en voeg er de rijst en de fijngesneden sjalot aan toe. Laat stoven tot het geheel glazig wordt. Blus met de witte wijn en laat de alcohol verdampen. Voeg er wat bouillon aan toe en roer even door. Wacht tot de rijst de bouillon volledig heeft opgenomen en voeg dan opnieuw wat bouillon toe. Doe dit tot de rijst mooi gaar is. Hak de kruiden fijn en roer deze onder de risotto, de er tot slot de Parmezaanse kaas onder, roer goed en laat de risotto van het vuur nog even uitdampen onder het deksel. Serveer met wat winterpostelein en enkele druppels olijfolie.

Winters stoofpotje met palmkool en puree (ekomenu.be)
Ingrediënten: 500 g  Aardappels, kruimig, 2 st Knoflookteen, 1 st Rode ui, 250 g  Wortels, Tofu (og gehakt),
2 tl Tijm, 200 g  Palmkool, gesneden, 200 ml Cherrytomaten in tomatensaus

Bereiding: Breng water aan de kook voor de aardappels. Was of schil de aardappels en kook in 15-20 minuten gaar. Giet daarna het water af en vang het kookvocht op. Pureer de aardappels met een pureestamper en voeg wat kookvocht toe voor een smeuïge puree. Proef en breng op smaak met zout en peper.Pel intussen de knoflook en snijd fijn. Pel de ui en snijd in partjes. Was of schil de wortels en snijd in lucifers. Verhit bakolie in een diepe koekenpan en bak daarin de ui en het rundergehakt. Pers de knoflook erboven uit en breng op smaak met tijm, zout en peper. Roerbak de wortels en gesneden palmkool enkele minuten mee. Doe de cherrytomaten in tomatensaus erbij en laat afgedekt 10-15 minuten sudderen totdat de groenten beetgaar zijn. Serveer de stoofpot met de aardappelpuree.