Gebruikerslogin

Akkerweetje week 29/01/2019- Studiereis Dornach

TIP: Naar jaarlijkse gewoonte is er volgende week in het Zwitserse Dornach opnieuw een biodynamische landbouwconferentie. Dit jaar zijn we daar als Kollebloem present.
Shari, Manuel, Ruben en Lindsay trekken er op uit om zich onder te dompelen in de verhalen en ervaringen van biodynamische boeren van over de hele wereld.
De boerderij zal dus even op minimale bezetting draaien. Geen paniek, de winkel blijft open, zij het met het vrolijke gezicht van Inge achter de toog, en de pakketten blijven doorlopen.
Wie meer wil weten over ons Zwitsers avontuur kan een kijkje nemen via deze link: https://www.sektion-landwirtschaft.org/lwt/2019/


Nieuws

Gegroet Iedereen,

zoals alle jaren ben ik de laatste weken bezig geweest met de opkuis van mijn bloemzaden. Dit zijn er een hele hoop geworden. Antoine en ik hebben ook een nieuwe bestelling van andere bloemzaden gedaan. Nog een dikke maand en ik kan er aan beginnen. Ik zie ernaar uit.
Ondertussen heeft Arne mijn serre helemaal opgekuist. Ik had dit een beetje verwaarloosd. Mijn serre is nog nooit zo mooi op orde geweest. En proper. Dank u Arne.

Wij hebben trouwens een kleine nieuwe glazen serre aangeschaft die wij binnenkort gaan opbouwen.  Dit ook voor de opkweek van bloemen en kruiden. ’T Is te zeggen, we hebben ze gekregen via vrienden. Zij gingen verbouwen, maar de serre stond in de weg,. En dus mochten wij ze gaan halen. Heel goed voor ons, want we willen meer aan de slag met eigen plantgoed van zaadvaste rassen voor de paprika’s, aubergines en kerstomaten. De eigenaars van de serre waren ook blij. De serre diende in haar vorig leven niet alleen voor groenteteelt. Het was ook een gezellige plek waar oma in de zetel ging zitten bij de eerste zonnestralen van het jaar. En waar de kleinkinderen heerlijke besjes konden proeven en vele uren naar oma’s verhalen luisterden. Het is mooi om deze geschiedenis te kennen, zo ervaren we ook een stukje van die gezelligheid op onze boerderij.

Volgende week gaan Lindsay, Shari, Manuel en Ruben naar Dornach in Zwitserland. Daar is het de internationale conferentie van biodynamische boeren en boerinnen. Elk jaar verzamelen daar honderden boeren van over de hele wereld. Het zijn 4 dagen vol vorming en activiteiten. Met af en toe een exotisch titel zoals ‘Eurithmie in het dagelijks werk’. Maar ook dingen zoals ‘Building partnerships between farmer and consumer’ of ‘Het ABC van associatieve economie’. Kortom, ze zullen zich ginder goed kunnen bezig houden.

En het is ook een beetje avontuur om samen naar daar te reizen, Shari heeft al koffiekoeken besteld voor onderweg. Ze vertrekken dinsdag en komen zondag terug. Benieuw hoe ze terugkomen.
Maar ik heb al teveel verteld. Ik ga jullie nu laten proeven van jullie winters pakket.

Groene groetjes,

Raymond.

Aankondigingen:

Kollebloemfuif: Op 2 maart gooien we opnieuw de beentjes los! Place to be: Wattenfabriek Herzele. Info en kaartenverkoop volgen later. Hou de datum alvast vrij in jullie agenda!

Lezing ‘Boeren voor de toekomst’: 28/3 De werf Aalst, 2/05 De Krook in Gent, 9/05 De bib in Zottegem. Koen Dhoore, lesgever bij bio opleidingscentrum Landwijzer neemt jullie mee in een mogelijk toekomstverhaal voor een voedende landbouw voor iedereen. De Kollebloem boeren staan bij met praktijkervaringen. Meer info via Lindsay@kollebloem.be

Kollebloem boek: Vanaf nu te verkrijgen via: https://www.kollebloem.be/hoevewinkel/het-kollebloem-boek Of via mail naar lindsay@kollebloem.be

Bio Rundsvlees: Er zijn nog een aantal pakketten bio rundsvlees te verkrijgen. Pakketten van 5kg aan 72,5 euro , bestellen via: https://www.kollebloem.be/bestelformulier-vlees

Zomerkamp: Ook dit jaar kan jouw kroost van het echte leven op de boerderij proeven. Onze zomerkampjes gaan door van 8-12 juli en 12-16 augustus. Inschrijven kan vanaf nu via deze link: https://www.kollebloem.be//inschrijving-boerderijkamp

Lezing ‘Transitie naar een nieuwe voedingscultuur’: Lezing door Peter Vermeersch waarin de nieuwe voedingscultuur in verband wordt gebracht met de mens. We bekijken hierbij de mens niet enkel op fysisch vlak maar ook als een wezen op zoek naar ontwikkeling, verbinding en perspectief. 18/3 van 19u30 tot 21u 30 in De Kollebloem. Deelnameprijs 12 euro. Meer info: https://www.kollebloem.be/agenda/2019/transitie-naar-een-nieuwe-voedings...

Deze week in jullie pakket:

Klein pakket: Veldsla (serre) van De Kollebloem (VROENTE), Ajuin geel en witloof van Vanderhauwert, champignons kastanje en Savooi Kool van Bio Brugs Ommeland

Tussen pakket: Veldsla (serre) van De Kollebloem (VROENTE), Ajuin geel en witloof van Vanderhauwert, champignons kastanje, Savooi Kool en zoete bataat van Bio Brugs Ommeland, Wortelpeterselie van Groenlof

Groot Pakket: Veldsla (serre) van De Kollebloem (VROENTE), Ajuin geel en witloof van Vanderhauwert, zoete bataat, champignons kastanje en Savooi Kool van Bio Brugs Ommeland, Wortelpeterselie van Groenlof

Borstvoedingspakket: Veldsla (serre) en Winterpostelein van De Kollebloem (VROENTE), witloof van Vanderhauwert, champignons kastanje, Rode Biet en zoete bataat van Bio Brugs Ommeland, Wortelpeterselie van Groenlof

Gemengd pakket: Veldsla (serre) van De Kollebloem (VROENTE), appels en peren van Billens, witloof van Vanderhauwert, Savooi Kool van Bio Brugs Ommeland

Fruitpakket: Appels en peren van Billens, clementines, kiwi en pompelmoes van Biofresh

Recepten:

Stoofpotje met witloof (lekker van bij ons- 4 personen)
Ingrediënten: 2 stronkjes witloof, 2 wortelen, 1 pastinaak, 150 g groene kool, 1 lente-uitje, 100 ml kippenbouillon, 4 teentjes knoflook, gepeld en gehalveerd, 3 takjes tijm, 2 takjes rozemarijn, 4 blaadjes marjolein, sap van ½ citroen
Bereiding: Snijd alle groenten in reepjes en de lente-ui in schijfjes. Stoof de lente-ui en knoflook in een pan samen met de tijm, rozemarijn en marjolein. Voeg er dan de wortelen en de pastinaak aan toe. Laat even stoven en doe er dan de groene kool en het witloof bij. Kruid met peper en zout. Voeg de bouillon toe en laat even sudderen tot de groenten beetgaar zijn. Besprenkel met het citroensap en serveer als bijgerecht.

Ovenschotel met penne en savooi (lekker normaal- 4 personen)
Ingrediënten: 300g penne (volkoren), 1 savooikool, 400g champignons, 2 uien, 100g geraspte kaas, 2 tenen look
Bereiding: Kook de pasta beetgaar volgens de aanwijzing op de verpakking. Verwijder de buitenste harde blaren van de kool, alsook de harde kern. Was en snij de bladeren in fijne reepjes. Kook de kool beetgaar in licht gezouten water. Laat goed uitlekken. Borstel de champignons schoon en snij in plakjes. Snipper de ui fijn, bak tot champignons gaar zijn. Voeg op het laatste de geperste look toe en bak nog even mee. Breng op smaak met goed wat peper.Meng de pasta met de kool en de champignons en verdeel over een ovenschaal. Strooi er de kaas over en zet nog zo'n 15-20 minuten in een voorverwarmde oven op 200°C tot de kaas een mooi bruin korstje vormt.