Gebruikerslogin

Akkerweetje: Heerlijke Herfsttafel op 12 oktober

Tip: Gastentafels 12 oktober

Na een geslaagde zomer editie staat er nu een gezellige herfsttafel klaar voor jullie. Een uitgebreid menu op basis van seizoensgebonden biologische en vegetarische ingrediënten van topkwaliteit. Zoveel mogelijk van eigen boerderij of van onze biologische collega's. 
Voor een beperkte groep van 10-14 personen. Biokokin Leen leeft zich uit in de keuken.
Met vele jaren ervaring en verschillende opleidingen (oa De Zonnekeuken) staat ze garant voor een fijne en gezonde smaak.

Wees er snel bij, de plaatsen zijn beperkt!

Info via: https://www.kollebloem.be/agenda/2019/gastentafels-12-oktober 
Reserveren via: lindsay@kollebloem.be


NIEUWS

Beste klanten,

de eerste herfstkoude laat zich al voelen, op de fiets heb ik vandaag voor de eerste keer mijn handschoenen aangetrokken. Op de boerderij is het nog een beetje mistig als we aankomen, de koffie is weer een welgekomen opwarmer.

We beleven nu de drukste oogstperiode van het jaar. Alle vruchtgewassen zijn er nog en alle buitenteelten zijn er ook. Van aubergines en kerstomaat over knolselder tot bosbiet, pompoen en boerenkool. Dit jaar hebben we eindelijk nog eens mooie pastinaak en wortelpeterselie, naast ons bedje oxhella wortelen. Dat laatste is de bevestiging van een proef van vorig jaar. Mooie stevige wortelen, een nieuwe teelt, en ook wel een beetje Arne’s trots. Voorlopig enkel in onze hoevewinkel te krijgen!

Veel oogstwerk dus, en daarom nodigen we jullie dit jaar nog eens uit voor een oogstdag op de boerderij. Op 12 oktober van 9u tot 16u kan iedereen mee de rijkdommen van ons veld komen halen. Elk jaar is het met een grote of kleine groep een bijzondere ervaring. Voor ons is het een kans om het gezicht van onze klanten te leren kennen. Voor jullie voorzien we een lekkere lunch, gratis fitness en prachtige herfsttaferelen op het land.

Op dezelfde dag kan je ‘s avonds ook komen genieten van onze gastentafels. Hoevekokkin Leen en haar kookbuddy Alphonse voorzien weer een prachtig gedekte tafel op zaterdagavond 12 oktober. Een volledig menu met al het beste wat onze boerderij te bieden heeft. Hiervoor dien je te reserveren, want de plaatsen zijn beperkt. Voor 45 euro krijg je een aperitief met hapje, soep, hoofdschotel en dessert → www.kollebloem.be/gastentafels of via lindsay@kollebloem.be

Na het oogsten ligt ons veld er zo leeg bij. In de biodynamische landbouw zien we dat niet graag. Daarom gaan we op zaterdag 19 oktober weer Toekomst Zaaien. Iedereen kan mee spelt komen inzaaien op ons veld van 14u-16u. We zijn in goed gezelschap, want op heel wat boerderijen in België en Nederland wordt er in de maand oktober gezaaid. We zaaien spelt zoals elk jaar. Van de oogst van vorig jaar bakken we deze keer heerlijke koekjes voor alle zaaiers. Meer info via: https://www.toekomstzaaien.nl Graag een seintje als je komt via lindsay@kollebloem.be

En dan zijn we nog niet klaar. Want Antoine gaat vrijdag 25 en zaterdag 26 oktober aan de slag met onze composthoop. Samen met enkele vrienden zetten ze dit jaar een bijzonder composthoop op. En ook daar kan je aan meedoen. Antoine zal er zelf wat meer info over geven in een volgend akkerweetje. Hou het in de gaten!

Een flinke boterham. De vakantie ligt duidelijk achter ons. Ik loop snel naar buiten nu, om al dat lekkers van ons veld te halen. Zodat het met veel zonnekracht via het pakket op jullie bord geraakt.

Hartelijke groet

Ruben

Deze week in jullie pakket

Klein pakket: Boerenkool, Koolrabi, Snijselder van De Kollebloem (VROENTE), Warmoes Groen van Ourobouros (VROENTE), Radijs van BBO, 

Tussen pakket: Boerenkool, Koolrabi van De Kollebloem (VROENTE), Wortelen van De Zonnekouter (VROENTE), Warmoes Groen van Ourobouros (VROENTE), Ajuin Marc Vanderhouwert, Champignons, Radijs van BBO

Groot Pakket: Suikermais, Boerenkool,  Koolrabi van De Kollebloem (VROENTE), Wortelen van De Zonnekouter (VROENTE), Radijs van De Zonnekouter (VROENTE), Warmoes Groen van Ourobouros (VROENTE), Champignons van BBO

Borstvoedingspakket: Kerstomaat,  Koriander, Suikermais van De Kollebloem (VROENTE), Wortelen van De Zonnekouter (VROENTE), Warmoes Groen van Ourobouros (VROENTE), Champignons en Radijs van BBO

Gemengd pakket:   Aubergine zwart, Koolrabi van De Kollebloem (VROENTE), appels van Billens, Warmoes Groen van Ourobouros (VROENTE), Frambozen van Daniël Vandevoorde 

Fruitpakket: Appels, peren conference van Billens, Frambozen van Daniël Vandevoorde, Bananen en mango van Biofresh

Recepten

Auberginekaviaar (kookboek: Lekker ecologisch)

Lekker als broodbeleg, dip of sausje

Ingrediënten: 2 kleine aubergines, 80ml magere yoghurt, 1 zoete aardappel, 1el citroensap, 2 teentjes knoflook, 1tl tahin, 1tl gemalen komijn, 0,5tl sesamolie, 2el fijn gehakte verse koriander

Bereiding: Halveer de aubergines in de lengte en leg de helften op een bakplaat. Bak ze bij 200°C ongeveer 35 min in de oven tot ze zacht zijn. Stoom intussen de zoete aardappel, giet af en laat samen met de aubergines afkoelen. Verwijder de schil van de aubergines. Mis de aubergines met de aardappel en alle andere ingrediënten in de keukenmachine. Dek het mengsel af en zet 30min in de koelkast. 

Pasteitjes van koolrabi met dille (Biologisch boerenkookboek ‘van eigen erf’)

Ingrediënten: 2 koolrabi’s schoongemaakt en geschild. Verse peper en zout, 20gr boter, 20gr bloem, 300ml melk, ½ bouillonblokje, blaadjes van ½ bosje dille fijngeknipt, 3 theelepels kappertjes, grof gehakt, 2 beschuitbollen, doormidden gesneden. 

Bereiding:  Snij de koolrabi in plakken, daarna in dunne frietjes. Bren een pan met ruim gezouten water aan de kook en kook de koolrabifrietjes in ongeveer 5 min net gaar. Spoel af in een vergiet onder de kraan en laat ze uitlekken.

Smelt de boter in een kleine pan. Roer de bloem er door en blij een minuutje roeren tot het pruttelt. Haal de pan van het vuur en klop met een garde beetje bij beetje koude melk en verkruimelde bouillon erdoor tot er een klonterloze saus ontstaat. Zet de pan weer op het vuur en laat 3 minuutjes zachtjes koken en binden, blijf intussen roeren. Meng de koolrabi, dille en kappertjes onder de saus en breng op smaak met peper en zout.

Rooster de halve beschuitbollen en verdeel ze over 4 bordjes. Schep de koolrabisaus er half overheen, garneer met wat overgebleven dille. 

Tip, je kan de beschuiten ook eerst beleggen met wat biologische zalm, roer eventueel wat garnalen mee in de saus.