Gebruikerslogin

Akkerweetje 7/07/2020: Nieuw afhaalpunt | Vakantie | 5-daagse

Nieuw afhaalpunt: Feelkeshof, Sint-Goriks-Oudenove

Vanaf woensdag 15 juli kan je onze pakketten ook afhalen bij de ambachtelijke bakkerij Feelkeshof in Sint-Goriks-Oudenove. Bakker Hans bakt heerlijke desembroden en experimenteert met onze biodynamische spelt.
Kruiswaterplein 18, 9620 Zottegem. https://www.feelkeshof.be/

Proefpakket bestellen: https://www.kollebloem.be/proefpakket

Vakantie

Ga je op vakantie en wil je je pakket even onderbreken?
Denk er dan tijdig aan om dat te melden: voor donderdagavond voor je vakantie.
Gebruik het handige formulierhttps://www.kollebloem.be//vakantie

Vijfdaagse ontdekking in de natuur met je Zelf

Leen Verwimp en Helga Wohlmutter organiseren een 5-daagse ontdekking in de natuur met je Zelf op De Kollebloem
Dagelijks is er een moment met yoga en meditatie, wandelen en natuurbeleving, samen een gezonde lunch in elkaar steken met biodynamische hoeveproducten,
biografisch werk in de vorm van (eenvoudige) kunstuitingen, plezier maken, rusten...

Meer info vind je hier: https://biografiek.be/blog/17


NIEUWS

Beste klanten,

dit weekend las ik een boeiend artikel in De Standaard. Een interview met de Britse Carolyn Steel. Zij is auteur van het boek De Hongerige Stad (2008) over de relatie tussen voeding en steden. Net voor Corona kwam haar nieuwe boek uit, Sitopia. Daarin stelt ze voor om voeding weer centraal te stellen in onze economie, en zo tal van problemen op te lossen.

Al heel mijn leven krijg ik de boodschap: Bio Is Duur. Als het goedkoper zou zijn, zou iedereen eten kunnen kopen dat gezond is voor zichzelf en de omgeving. Het antwoord: “Gangbaar is te goedkoop.” is geen oplossing. Want als gangbaar even duur wordt als bio, is al het eten ineens te duur. Ik zit dus met een groot probleem. Ik wil dat iedereen toegang krijgt tot goeie voeding, maar ik kan het niet goedkoper maken. En net daar begint het verhaal van Carolyn Steel.

Kort gezegd ziet Steel 3 basisnoden van de mens: eten, gezond blijven en betekenis vinden. In Europa hebben we dankzij onze technologie veel goedkoop voedsel. Maar we zijn niet allemaal zo gezond en vinden alsmaar minder betekenis in ons leven. “Aristoteles wist al dat elke technologische vooruitgang een herijking vraagt om de balans tussen technologie en filosofie terug te vinden.” Bij elke stap voorwaarts zouden we ons dus moeten afvragen: Waarom doen we dit? Wat brengt het ons bij op vlak van voeding, gezondheid en betekenis? 

Wat hebben we dus aan al dat goedkoop voedsel? Steel zegt: “Daar beginnen de problemen.” Wanneer De Standaard haar voorlegt dat goedkoop voedsel een zegen is voor arme mensen, antwoordt ze: "Ja, maar arm zijn is geen zegen. Het is de redenering op zijn kop." ... "Goedkoop voedsel is een excuus om niets te moeten doen aan het echte probleem, namelijk ongelijkheid."

Hoe brengen we dat weer in balans? Volgens Steel is het dus: eerst een duurzame landbouw bedenken, met veel meer mensen die erin werken, en dan de rest. 

Misschien moeten we dat eens proberen.

Gegroet, Ruben.

Deze week in jullie pakket

Klein pakket:  Spitskool, Eikebladsla, Bosbiet Chioggia van De Kollebloem (VROENTE), Knolvenkel met loof van De Zonnekouter (VROENTE), Komkommer van De Zaailing

Tussen pakket:  Bosbiet Chioggia, Rucola, Spitskool van De Kollebloem (VROENTE), champignons kastanje van Bio Brugs Ommeland, Groene Selder van Groenlof, Komkommer, Eikebladsla van De Zaailing, Wortelen van Sinature

Groot Pakket:  Spitskool, Bosbiet Chioggia, slamix bussel van De Kollebloem (VROENTE). champignons kastanje van Bio Brugs Ommeland, Groene Selder van Groenlof, Komkommer, Eikebladsla van De Zaailing

Borstvoedingspakket:  Bosbiet Chioggia, slamix bussel, aubergine wit van De Kollebloem (VROENTE), champignons kastanje van Bio Brugs Ommeland, Groene Selder, Komkommer, Eikebladsla van De Zaailing

Gemengd pakket:  Bosbiet Chioggia, slamix bussel, Spitskool van De Kollebloem (VROENTE), blauwe bes van De Bezegaard – O'Bio, sinaas gewoon van Sinature

Fruitpakket:  nectarines, bananen van Biofresh, blauwe bes van De Bezegaard – O'Bio, appels van Sinature

Recepten

Spitskool met feta, zonnebloempitjes en koriander (www.odin.nl)

Ingrediënten: ½ spitskool, 150 g feta, 50 g zonnebloempitjes, ½ bosje verse koriander of peterselie, klein scheutje ketjap manis, olijfolie.

Bereiding: Spitskool in smalle reepjes snijden en in ongeveer 10' gaar stoven in olie en een klein scheutje water.

Zonnebloempitjes roosteren in een droge koekenpan. Koriander fijn hakken. Feta in kleine blokjes snijden en samen met de koriander door de spitskool roeren. Zonnebloempitjes afblussen met ketjap en over de groente strooien. Lekker met rijst en een wortelsalade.

Gemarineerde chioggiabiet met een pesto van dropplant of netel (De Hippe Vegetariër)

Ingrediënten (voor 4 personen): 2 chioggia bieten, 6 eetlepels witte balsamicoazijn, 2 eetlepels honing, 200 gram walnoten, 1 teen knoflook, 10 gram verse dropplant of netel, 2 dl extra vierge olijfolie (extra vierge), peper en zout

Bereiding:

Snijd de chioggia bieten in dunne plakjes. Roer de azijn en de honing door elkaar en marineer de biet hierin. Doe voor de pesto de knoflook met de walnoten en de dropplant of netel in de keukenmachine en maal alles fijn. Giet terwijl de machine maalt voorzichtig de olijfolie erbij tot er een smeuïg mengsel ontstaat. Voeg peper en zout naar smaak toe. Schik de plakken biet op een schaal en verdeel de pesto hierover. Combineer met sla en brood of rijst om er een lunch of avondmaaltijd van te maken.