Gebruikerslogin

Akkerweetje 7/05/2019 - Inschrijven workshop 'Back to veggie basics'

TIP: Onze eerste les van de kookworkshop 'Back to veggie basics' met Tine Tomme was een succes!
We hebben nog drie lessen in het verschiet waar jij kan bij zijn.

De lessen zijn opgedeeld per thema, dus kunnen afzonderlijk bijgewoond worden. Volgende les op dinsdag 14/5 om 19u.

Meer info en inschrijving via mail naar: lindsay@kollebloem.be


Nieuws

Er zijn akkerweetjes
Er zijn akkervergeetjes

Dit laatste is zo eentje
Eentje dat is vergeten
Eentje dat nooit was
Het verscheen
Net voordat het weer verdween

Het gaat over mij
Mijn naam is Koolrabi
Is dat een vergeten groente?
De Kollebloem Is mijn hoofdteler bij de Vroente.
Tstaat zo toch op de lijst
Zo werd het afgesproken
Gezellig onder elkaar
En nu is het zover, tis echt echt waar!
De koolrabi is klaar!

Ja ik ben...
Een vreemde verschijning
Kleine doch stevige wortel
Dan het lichaam...een onvolledige bol
Harde schil. Maar oh vanbinnen! Zo sappig zo subtiel die smaak! 
Enkele kwetsbare, iet wat vlezige stengels
En een mooi donkergroen prachtig golvend blad
Zo hebben we het ongeveer gehad.
En ja wat ik nog vergat

Ik groei hier op de kollebloem.
Maar zoals al gezegd werd
Dit is een akker vergeetje
Het berust louter en  alleen op zelfonderzoek

Ik ben zoals een vrouw
Je kunt me niet begrijpen
Je kunt me enkel liefhebben.

Eet me!
Vergeet me!
Liefs, De koolrabi

Aankondigingen

Lezing ‘Boeren voor de toekomst’:  9/05 De bib in Zottegem. Koen Dhoore, lesgever bij bio opleidingscentrum Landwijzer neemt jullie mee in een mogelijk toekomstverhaal voor een voedende landbouw voor iedereen. De Kollebloem boeren staan bij met praktijkervaringen. Meer info via Lindsay@kollebloem.be

Workshop biografiek: Ik- In mijn seizoenen. Creatieve introductie met biografiek door Leen in de yurt van de Kollebloem. 15 juni  – 21 september – 14 december 2019 –  14 maart 2020    - telkens van 9.30 tot 16.30 uur. Je kan inschrijven per workshop, of meteen voor de 4 verspreid over een heel jaar. Meer info via: https://www.kollebloem.be/agenda/2019/workshop-biografiek

Gastentafels: Laat je verwennen door de kookkunsten van biokokin Leen in het gezellige kader van De Kollebloem. Maaltijden zijn vegetarisch en worden met liefde klaargemaakt met producten van eigen boerderij of van bio boeren uit de omgeving. Reserveer snel je plaatsje aan onze gezellige tafel op 18 mei (VOLZET) of 29 juni. Meer info via: https://www.kollebloem.be/hoevetoerisme/gastentafels-op-de-kollebloem

Zomerkamp: Ook dit jaar kan jouw kroost van het echte leven op de boerderij proeven. Onze zomerkampjes gaan door van 8-12 juli en 12-16 augustus. Inschrijven kan vanaf nu via deze link: https://www.kollebloem.be//inschrijving-boerderijkamp

Kollebloem boek: Vanaf nu te verkrijgen via: https://www.kollebloem.be/hoevewinkel/het-kollebloem-boek
Bio Rundsvlees: Onze pakketten zijn allemaal de deur uit. Wel hebben we nog bio gehakt aan 14,5 euro/kg.
Courgette curry: Onze zelf ingemaakte courgetten curry potten vliegen de deur uit. Wil je er nog graag een paar? 3,6euro per pot, koop je er 2, dan krijg je de 3e gratis! Haast je naar de winkel, Shari helpt je verder.

Deze week in jullie pakket

Klein pakket: Spinazie van De Kollebloem (VROENTE), Krulsla rood en Paksoi en Knolvenkel met loof (serre) van De Zonnekouter (VROENTE), witloof van Vanderhauwert

Tussen pakket: Krulsla rood en Mosterdblad blond en Spinazie van De Kollebloem (VROENTE), Paksoi van De Zonnekouter (VROENTE), Prei van BBO (Bio Brugs Ommeland), Rettich van Ourobouros (VROENTE), witloof van Vanderhauwert

Groot Pakket: Krulsla rood en Landkers en Spinazie van De Kollebloem (VROENTE), Paksoi van De Zonnekouter (VROENTE), Prei van BBO (Bio Brugs Ommeland), Rettich van Ourobouros (VROENTE), witloof van Vanderhauwert

Borstvoedingspakket: Krulsla rood, Mosterdblad blond en Spinazie van De Kollebloem (VROENTE), Prei van BBO (Bio Brugs Ommeland),  witloof van Vanderhauwert, Warmoes Gekleurd van De Zonnekouter (VROENTE), Raapsteel mizuna van Ourobouros (VROENTE)

Gemengd pakket: Spinazie van De Kollebloem (VROENTE), Krulsla rood van De Zonnekouter (VROENTE), Prei van BBO (Bio Brugs Ommeland), appels Elstar en peren conference van Biofresh

Fruitpakket: Kiwi, meloen galia, peren conference, appels Elstar van Biofresh

Recepten

Rettich= Daikon
Rettich wordt veel gebruikt in Aziatische gerechten, maar de kans is groot dat je er zelf niet al te vaak mee kookt. Want wat is die grote witte wortel en wat kan je er eigenlijk allemaal mee doen? Rettich is de grote broer van radijs en heeft een soortgelijke scherpe, ietwat bittere smaak. Rettich wordt ook wel daikon genoemd en ziet er uit als een enorm grote witte wortel.

Stamppot van wortel en rettich
Ingrediënten: 1/2kg aardappelen, 1 eetlepel oregano, beetje tijm, 200 g wortel, in stukken, 200 g rettich, in stukken, beetje boter, wat melk, zout en peper
Bereiding: Was de aardappelen en snij in kwarten. Kook ze voor 20 minuten tot ze gaar zijn. Voeg wat tijm toe aan het water. Na 10 minuten voeg je de wortel en rettich toe en laat ze nog 10 minuten meekoken. Giet af en laat uitstomen.
Stamp het groentenmengsel, samen met een klontje boter, een eetlepel oregano en wat melk. Kruid goed af met zout en zwarte peper.