Gebruikerslogin

Akkerweetje 6/8/2019: Bezoek onze vernieuwe hoevewinkel!

TIp: Breng een bezoekje aan onze vernieuwe hoevewinkel.

De vakantieperiode bracht een nieuwe, frisse wind in de winkel.

Kom het zelf ontdekken, Shari maakt je wegwijs!

Open op dinsdag en woensdag van 14-19u en op zaterdag van 9-14u.


Nieuws

Dag iedereen,

Begin augustus, de periode van hoogzomer en terwijl ik dit neerschrijf geniet ik  van een heerlijke warme zon. Een zachte verwarmende zomerbries zorgt ervoor dat de veldvruchten zich openen voor de omgeving. De gewassen op het veld worden van zoveel kracht en leven voorzien om uit te groeien tot een vitale groente, die ons later alles geeft om ook ons volop van voedende levenskrachten te voorzien.

De akkers zijn nu ingezaaid en geplant, bijna alle buitenteelten kunnen volop
aan de groei. Nu breekt dan ook het moment aan om te zorgen dat de niet gewilde planten ruimte maken aan de groenten om te kunnen groeien. Dus voor de boeren volop het moment om te schoffelen en te wieden.

Opendeur op 31 augustus, nog een klein maand te gaan en te zorgen dat ook jullie,
samen met de kollebloemers, mogen meegenieten en meeproeven van de weldadige, levenskrachtige omgeving hier. De vormkrachten van de gewassen diep in te ademen, de zachte trillingen tussen hemel en aarde binnen te laten stromen.

Vorige week werd onze spelt, door zovele handen van groot en klein ingezaaid tijdens
toekomstzaaien, geoogst. Wat een zalig gebeuren, wat een rijke oogst aan graankorrels
voor ons mensen en goudkleurig stro voor onze boerderijdieren. En noteer alvast 
19 oktober in jullie agenda om terug samen de levenskrachtige speltkorrel in te zaaien.

“Leef als een kind
van de wind en van
de liefde.
Dans met de maan
sla je armen
om de sterren.
Vrij met de zon en
verdrink in al zijn stralen
ga je dromen achterna
op de maat van
de seizoenen.”
         Liesbeth List

Warme groet
Antoine
–--
Extra in ons aanbod: Courgettes!

Zoals elke zomer geven de courgetteplanten enorm veel vruchten. Wie graag extra courgettes besteld om in te vriezen of te verwerken in soep of om ze op de BBQ te gooien, dat kan. En wel met korting: 1,95 euro per kg ipv 2,40 euro.
Mail voor extra courgettes naar pakketten@kollebloem.be (minimumbestelling 1 kg).

Aankondigingen

Workshop biografiek: Ik- In mijn seizoenen. Creatieve introductie met biografiek door Leen in de yurt van de Kollebloem.  21 september – 14 december 2019 –  14 maart 2020    - telkens van 9.30 tot 16.30 uur. Je kan inschrijven per workshop, of meteen voor de 4 verspreid over een heel jaar. Meer info via: https://www.kollebloem.be/agenda/2019/workshop-biografiek

Kollebloem boek: Vanaf nu te verkrijgen via: https://www.kollebloem.be/hoevewinkel/het-kollebloem-boek

Bio Rundsvlees: Onze pakketten zijn allemaal de deur uit. Wel hebben we nog bio gehakt aan 14,5 euro/kg.

Hooi te koop: 2.5euro per kleine bot, wil je er graag eentje? Mail naar Lindsay@kollebloem.be of vraag Shari er naar in de winkel.

Opendeurdag: Op zaterdag 31 augustus open wij onze deuren voor jou! Welkom van 11-15u voor een dag vol lekkers, leuks en moois!

Opendeurdag Veggie lunch: Onze biokokin Leen leeft zich uit in de keuken, proeven van haar talent kan aan 15 euro per persoon (7,5 euro voor kinderen jonger dan 12 jaar), vooraf reserveren via Lindsay@kollebloem.be

Opendeurdag helpers gezocht: Zin om zelf je handen uit de mouwen te steken tijdens onze opendeurdag en ons op die manier te steunen? Dan krijgen we graag een mailtje van jou via Lindsay@kollebloem.be

Deze week in jullie pakket

Klein pakket: Eikebladsla, Kerstomaat, Koolrabi, Warmoes  van De Kollebloem (VROENTE), Tomaat Speciaal van De Zonnekouter (VROENTE)

Tussen pakket: Snijboontjes, Eikebladsla , Kerstomaat, Koolrabi, Warmoes, Weegbree van De Kollebloem (VROENTE), Tomaat Speciaal van De Zonnekouter (VROENTE)

Groot Pakket: Snijboontjes, Eikebladsla, Kerstomaat, Koolrabi, Warmoes, Weegbree van De Kollebloem (VROENTE), Tomaat Speciaal van De Zonnekouter (VROENTE)

Borstvoedingspakket: Eikebladsla, Snijboontjes, Gele Biet, Kerstomaat, Warmoes, Weegbree van De Kollebloem (VROENTE), Tomaat Speciaal van De Zonnekouter (VROENTE)

Gemengd pakket: Eikebladsla, Gele Biet, Kerstomaat, pruimen van De Kollebloem (VROENTE),  meloen van De Zaailing

Fruitpakket: pruimen van De Kollebloem (VROENTE), blauwe bes van De Bezegaard – O'Bio, meloen van De Zaailing, sinaas gewoon van Biofresh

Recepten

Weegbree (onkruid om te eten) - Omelet met weegbree
Ingrediënten: 1 kleine ui, 1 tomaat, 2 eieren, 1 handvol jonge weegbreebladeren, zout en peper, olie of boter

Bereiding: Nadat je de olie of boter hebt verhit, voeg je de ui toe tot deze glazig wordt. Doe de gehakte weegbreeblad, en tomaat samen met het geklopte ei erbij, zout en peper naar behoefte. En bak tot een goudbruine omelet.

Koolrabi (als sla, in de wok, in een ovenschotel of gekookt) – Koolrabiquiche
Ingrediënten: kruimeldeeg, koolrabi, 200ml room, 1 potje zure room, 3 eieren, 50g parmezaan (geraspt), 3 el bladpeterselie, 2el zonnebloempitten, bloem, boter, 6 el zonnebloemolie, 2 el citroensap, 2 el bieslook, peper, zout

Bereiding: Verwarm de oven voor op 180°C. Schil de koolrabi en snij in plakjes. Blancheer ze een paar minuten in licht gezouten kokend water. Giet af en laat uitlekken. Klop de eieren los met de room en de zure room. Meng met de parmezaan en de peterselie. Kruid met peper en zout. Beboter een taartvorm en bestuif met bloem. Schik er het deeg in. Prik enkele gaatjes in de bodem. Beleg het deeg met de koolrabi en schenk er het eiermengsel over. Zet 25 minuten in de oven. Bestrooi dan met de pitjes en zet nog 20 minuten in de oven. Roer een dressing van de olie, het citroensap en de bieslook. Kruid met peper en zout en serveer bij de quiche.