Gebruikerslogin

Akkerweetje 6/11/2018 - Bestel vanaf nu je cadeaumand vol bio lekkers!

TIP: Hier op De Kollebloem zijn we al een beetje in feeststemming. Wil je graag voorbereid zijn op de cadeautjestijd, dan helpen we je graag!
Na het grote succes van vorig jaar, kan je opnieuw cadeaumanden bestellen.

Met liefde samengezocht en klaargemaakt door Shari, vol biologisch en biodynamisch lekkers!

Bestel hier:
https://www.kollebloem.be/hoevewinkel/cadeaumand


Nieuws

Dag iedereen,

Vorige week zijn John, Lode en ik nogmaals op bezoek geweest bij Bas en Martina, die drie jaar geleden een klein BD-groenten en bloemenbedrijfje opstarten in de buurt van Praag. Boeiend waar te nemen hoe dit tuinbouwbedrijf zich tijdens de voorbije twee jaar na ons vorige bezoek langzaam ontwikkeld.
Voor mij hartverwarmend te zien hoe de akker en de boer zich samen ontwikkelen en groeien aan mekaar. Hoe de gewassen meer en meer veerkracht vertonen.
Niet onbelangrijk in tijden van een sterk veranderend klimaat.

Op woensdag zijn we dan aan de slag gegaan met het opzetten van een composthoop.
Boeiend om tijdens het groeien van de hoop ook eens stil te staan bij wat er gebeurt in
en rond de hoop. De gedachten even stil te zetten en het hoofd leeg te maken,
om zo in contact te komen met de wezens die vol vreugde aan de slag gaan
met het omzetten van mest en groenafval tot volwaarde voeding voor de bodem. De warmte-
uitstralen met gans het lichaam fysiek te voelen.

Zover het fysieke deel van ons verblijf, daar Bas en Martina toch ook met heel wat vragen en
bedenkingen zitten rond hun bedrijf. Voor jonge boeren blijft er  steeds de uitdaging
om financieel te overleven. De werkdruk wordt steeds maar groter met het gevolg dat
er voorbij gegaan wordt om wakker genoeg rond te lopen op je land, te blijven waarnemen
en de tijd te nemen om goed  te kijken van hoe gezond is mijn gewas, hoe weerbaar
is het in minder goede omstandigheden.

Dit alles brengt me steeds weer terug bij mezelf, als oudere boer, van hoe kan ik er zijn
voor de jonge mensen, zodat ze met vreugde iedere dag opnieuw hun droom kunnen
waarmaken en verdiepen. De jonge generatie boeren heeft onze steun meer dan nodig.
Wij, allen tesamen, kunnen hen helpen om te ontwikkelen aan de landbouw en zorg te
dragen voor onze levenskrachtige voeding van elke dag.

Een verwarmende knuffel,
Antoine

Aankondigingen

Werkkalender: De Werkkalender voor 2019 is vanaf nu te verkrijgen bij Shari in de winkel.
Kollebloem boek: Vanaf nu te verkrijgen via: https://www.kollebloem.be/hoevewinkel/het-kollebloem-boek Of via mail naar lindsay@kollebloem.be
Infoavond 15/11/2018: Boeren voor de toekomst – voedende landbouw voor iedereen? Infoavond met gastspreker Koen Dhoore. Meer info en inschrijven via: https://www.kollebloem.be/agenda/2018/info-avond-boeren-voor-de-toekomst...

Deze week in jullie pakket

Klein pakket: Hertshoornweegbree, pompoen klein, Prei, Raapjes, Savooi Kool, Groene Selder van De Kollebloem (VROENTE)
Tussen pakket: Mosterdblad blond, Prei, Raapjes, Savooi Kool, Groene Selder van De Kollebloem (VROENTE), Romanesco van Koen Wyers, Nieuw Zeelandse spinazie van Halsberg
Groot Pakket: Mosterdblad, Prei, Raapjes, Savooi Kool, Groene Selder van De Kollebloem (VROENTE), Romanesco van Koen Wyers, Nieuw Zeelandse spinazie van Halsberg
Borstvoedingspakket: Mosterdblad, pompoen, Groene Selder, Warmoes Gekleurd van De Kollebloem (VROENTE), Kervel van De Zonnekouter (VROENTE), Princesseboontjes van Ourobouros (VROENTE), Nieuw Zeelandse spinazie van Halsberg
Gemengd pakket: Prei, Savooi Kool, Groene Selder van De Kollebloem (VROENTE), Appels jonagold, Peren conference van Billens, clementines van Biofresh
Fruitpakket: Peren conference, Appels jonagold van Billens, Ananas, Clementines, Kaki van Biofresh
Aardappelpakket: Alouette van De Speiboerderij

Recepten

Ovenschotel met aardappelen, savooi en linzen (donderdagveggiedag)
Ingrediënten: 1 blik linzen (of 200 g gedroogde linzen, die je dan nog moet koken), 10 aardappelen,1savooi, 400 ml melk 100 ml(soja)room of haverroom, cayennepeper, 4 teentjesknoflook, 1/2 tl kurkuma, 1/2 tl gemalen koriander, versgemalen peper, kruidenzout, 6 takjespeterselie, 2 el maizena
Bereiding: Snijd de aardappels in fijne schijfjes en kook ze (niet te plat, want ze gaan nog in de oven). Snijd de savooikool in kleine stukjes en blancheer deze ca 5 min. Mix de melk, de room, de cayennepeper, knoflook, kurkuma, koriander, peper, kruidenzout en peterselie tot je een gladde saus hebt en voeg maizena toe. Doe eerst een beetje van de saus op de bodem van een ovenschaal om aanbakken te voorkomen. Werk vervolgens in laagjes: aardappels - linzen – savooikool. Giet een beetje van de saus over deze laagjes. Maak opnieuw laagjes: aardappels - linzen - savooikool. Giet dan de rest van de saus erover. Zet een half uurtje in de oven.

Stoofpotje van prei en selder met toets van sinaasappel (wordfit.be)
Ingrediënten:4 preien, 1 selder (of ook wel bleekselderij genoemd), halve appelsien,1 of 2 blaadjes laurier, peper en zout, water, olijfolie, kokosvet of een andere vetstof (druivenpitolie, koolzaadolie, …), groenten)bouillonblokje. 
Bereiding: Snijd het groen van de preien en was de overgebleven delen schoon onder de kraan. Snijd de preien in ringen van ongeveer een centimeter breed. Doe hetzelfde met de selder. Zet een (stoof)pan op het vuur en doe er vetstof in. Stoof zowel de prei als de selder aan gedurende een 5-tal minuten. Voeg een beetje water, het bouillonblokje en de laurierblaadjes toe. Laat dit geheel nog een 10 tot 15 minuten sudderen. Op het einde rasp je wat van de schil van de appelsien uit over het geheel en voeg je nog het sap van een halve appelsien toe. Afkruiden met peper en wat zout.