Gebruikerslogin

Akkerweetje 5/3/2019- Lezing 'Transitie naar een nieuwe voedingscultuur' op 18 maart

TIP: Lezing Peter Vandermeersch 'Transitie naar een nieuwe voedingscultuur': Ben je bewust bezig met je voeding en kies je (vaak) voor biologisch voedsel? Dan kies je niet enkel voor een gezondere levensstijl, maar draag je onbewust bij aan een nieuwe voedingscultuur. Koksdocent Peter Vandermeersch legt uit wat daar allemaal bij komt kijken en hoe dit nog kan versterkt worden.

Deze keuzes gaan gepaard in een groter bewustzijnsproces dat invloed heeft op alle levensdomeinen. Waar deze invloeden dan doorwegen in je dagelijkse leven, legt kok Peter je uit in deze boeiende lezing. Wil je er graag bij zijn op 18 maart? Schrijf je dan in via deze link: https://www.kollebloem.be/agenda/2019/transitie-naar-een-nieuwe-voedings...

 

 

Nieuws

Beste klanten,

Het was de moeite, mijn eerste winter als boerin op het veld! De aarde hield zijn adem in en al het leven trok zich terug ondergronds. Luidruchtige windwaaierige dagen wisselden zich af met zacht sneeuwgekraak onder de voeten en kletterende regenbuien in het gezicht. Wat een verademing om dit alles niet van binnen achter een raam te beleven maar warm ingeduffeld buiten het seizoen aan de levende lijve te ondervinden. Koude en natte vallen echt beter mee dan gevreesd. Danku, thermisch ondergoed en regenfrak.

De winter heeft best wel wat fysiek werk in petto voor de boer. Wilgen en hagenkanten snoeien, de koeienstal met de riek uitmesten en een composthoop opmaken, véél kilo's aardperen en knolselders heffen van daar naar ginder, dikke kluiten warmoes uitstekken en verplaatsen naar de serre, ... Mijn slappe 'bureaujob-armspieren' van weleer zijn klaargestoomd voor het nieuwe seizoen.

Vorige week werd onze 70 ton zware, dampende mesthoop als voorbode van het nieuwe seizoen gekeerd en uitgereden door de loonwerker die over zwaar geschut beschikt. Ik keek toe hoe een traktor met kar op enkele uren tijd heel wat werk kan verzetten, en mijmerde weg bij mijn eigen droom om een kleinschalige, traktorloze groentenpluktuin op te richten. Dat betekent compost rondvoeren met de kruiwagen en riek - vrijwilligers om te helpen mogen zich alvast aanmelden ;-)

Groetjes,

Heleen


Oproep: We zijn op zoek naar een poetshulp die 4 uur per week kan helpen om De Kollebloem te doen blinken.
Voel jij je geroepen om ons team te vervoegen? Meer info: info@kollebloem.be.                                            
Omdat wij een bedrijf zijn, kunnen we jammer genoeg niet werken met dienstencheques.

Aankondigingen:

Film in de yurt: Na een eerste succesvolle editie, nodigen wij jullie graag uit voor een even fijne avond vol film en gezelligheid op vrijdag 15 maart. Als inkom kan u een kleine bijdrage doen voor de vrije grond. Wij zorgen voor popcorn! Inschrijven via lindsay@kollebloem.be

Lezing ‘Boeren voor de toekomst’: 28/3 De werf Aalst, 2/05 De Krook in Gent, 9/05 De bib in Zottegem. Koen Dhoore, lesgever bij bio opleidingscentrum Landwijzer neemt jullie mee in een mogelijk toekomstverhaal voor een voedende landbouw voor iedereen. De Kollebloem boeren staan bij met praktijkervaringen. Meer info via Lindsay@kollebloem.be

Kollebloem boek: Vanaf nu te verkrijgen via: https://www.kollebloem.be/hoevewinkel/het-kollebloem-boek

Bio Rundsvlees: Er zijn nog een aantal pakketten bio rundsvlees te verkrijgen. Pakketten van 5kg aan 72,5 euro.

Lezing ‘Transitie naar een nieuwe voedingscultuur’: Lezing door Peter Vermeersch waarin de nieuwe voedingscultuur in verband wordt gebracht met de mens. We bekijken hierbij de mens niet enkel op fysisch vlak maar ook als een wezen op zoek naar ontwikkeling, verbinding en perspectief. 18/3 van 19u30 tot 21u 30 in De Kollebloem. Deelnameprijs 12 euro.

Kookworkshop 'Back to veggie basics': In deze boeiende reeks van 4 basiskooklessen laat Tine Tomme u kennis maken met verrassende granengerechten, aantrekkelijke groentebereidingen en heerlijke vleesvervangers. Lessen gaan door in de Kollebloem op dinsdagen 30/4- 14/5- 28/5- 11/6 dit van 19-21.30u. 180 euro voor lessenreeks. Les gaat door na inschrijving van minimum 10 personen. Info en inschrijving via: Lindsay@kollebloem.be- https://www.kollebloem.be/agenda/2019/kookworkshop-back-veggie-basics

Zomerkamp: Ook dit jaar kan jouw kroost van het echte leven op de boerderij proeven. Onze zomerkampjes gaan door van 8-12 juli en 12-16 augustus. Inschrijven kan vanaf nu via deze link: https://www.kollebloem.be//inschrijving-boerderijkamp

Deze week in jullie pakket:

Klein pakket: Kervel, De Kollebloem (VROENTE), Schorseneren, Groene Selder De Zonnekouter (VROENTE), Prei, Wortel BBO

Tussen pakket: Kervel, Hertshoornweegbreevan De Kollebloem (VROENTE), Schorseneren, Groene Selder, Radijzenloof van De Zonnekouter (VROENTE), Prei van Bio Brugs Ommeland, Savooi Kool van Biofresh

Groot Pakket: Hertshoornweegbree, Kervel van De Kollebloem (VROENTE), Radijzenloof, Schorseneren, Groene Selder van De Zonnekouter (VROENTE), Savooi Kool van Biofresh, Prei van Bio Brugs Ommeland

Borstvoedingspakket: Kervel, Winterpostelein, Hertshoornweegbree van De Kollebloem (VROENTE), Radijzenloof, Groene Selder van De Zonnekouter (VROENT, Aubergine zwart, Suikermais van Biofresh

Gemengd pakket: Hertshoornweegbree van De Kollebloem (VROENTE), Groene Selder van De Zonnekouter (VROENTE), appels van Billens, Prei van Bio Brugs Ommeland, sinaasappels van Biofresh

Fruitpakket: appels van Billens, peren conference, avocado, citroenen, sinaasappels van Biofresh

Recepten:

Gesauteerd radijsgroen met knoflook (Vegetus.nl)
De radijzen wilden niet goed groeien bij de collega’s van De Zonnekouter, het loof was echter te mooi om te laten verloren gaan. Blijkt het loof ook zeer bruikbaar in de keuken en gezond (met calcium, ijzer, vitamine A en C).
Ingrediënten: 1 flinke theelepel sesamolie of olijfolie, 3 tenen knoflook, in plakjes of stukjes, 2 bosjes radijsgroen, goed gewassen en uitgelekt, 1 theelepel sojasaus of een snufje zout

Bereiding: Verhit in een brede (koeken)pan de olie op middelhoog vuur en bak de knoflook ongeveer één minuut, maar laat hem niet bruin worden. Voeg nu het radijsgroen en de sojasaus toe en bak die al omscheppend 2-5 minuten mee (afhankelijk van hoe zacht je de steeltjes wil), tot de blaadjes geslonken zijn.

Schorseneren in witte saus (Een van de lievelingsgroenten van onze boer Antoine!)
Ingrediënten: schorseneren 0,5kg, ei 1, melk 0,5 l, azijn , bloem 1 el, peterselie 1 el, peper, zout

Bereiding: Snij de uiteinden van de schorseneren weg en borstel ze goed schoon onder de waterkraan. Schil ze met een dunschiller en snij ze in stukken van ongeveer 5 cm. Leg ze vervolgens meteen in water met een flinke scheut azijn.
Breng in een diepe kookpan een halve liter water aan de kook met een halve liter melk. Doe er de schorseneren bij. Laat 30 minuten zachtjes koken onder deksel. Giet ze af en laat ze uitlekken in een vergiet.
Breek de bloem in een half kopje water. Breng de rest van de melk aan de kook. Schenk er het bloempapje bij en roer glad. Laat 2 minuten zacht doorkoken, blijf intussen omroeren. Zet van het vuur. Voeg het losgeklopte ei bij de saus. Roer glad. Breng de saus op smaak met een flinke snuif nootmuskaat, peper en zout. Doe de schorseneren bij de melksaus. Laat nog heel even goed doorwarmen maar niet meer koken, want dan stolt het ei en zitten er vlokjes in de saus.  Strooi er de peterselie bij. Serveer goed heet.