Gebruikerslogin

Akkerweetje 30/4/2019 - Boeren voor de toekomst, laatste kans!

TIP: Deze week de laatste kans om de lezing 'Boeren voor de toekomst' bij te wonen.

Wil je er bij zijn? Dan kan nog op:  2 mei in De Krook in Gent of op 9 mei in de bib van Zottegem!

Meer info via: https://www.vormingplus-vlad.be/boeren-voor-de-toekomst-0


Nieuws

Beste klanten,

waar zijn de kabouters als je ze nodig hebt?

Twee weken geleden was ik ziek thuis. Sinds vorige week is Shari ziek en vandaag kreeg Manuel rugpijn. ‘t Was me wel een weekje tot nu toe. Tegelijk hadden we een boerenmarkt in Herzele en waren hier drie dagen lang de leerlingen van Mariagaard op bezoek. Hun jaarlijkse bezoek aan onze boerderij is altijd een boeiende belevenis. Telkens 20 jongeren uit het vierde middelbaar die een kookworkshop volgen, de boerderij leren kennen en in groep discussieren over bio, gezondheid en klimaat. Sinds dit jaar lijkt dat vanzelfsprekend, met wekelijkse bosbrossers en consorten, maar Mariagaard uit Wetteren komt al zeker 5 jaar bij ons op bezoek. Ze zijn daar dus een paar jaar voor op hun tijd!

Tegelijk kwamen er heel wat kleine plantjes toe die in de grond moesten en staat de couveuse van Raymond boordevol bloemen en kruiden die staan te popelen om geplant te worden. Gelukkig kreeg Raymond voor de bloemen een fijne extra helpster.

Gelukkig kunnen we wel wat aan hier op De Kollebloem. Arne en Lotte verkeren in topvorm en oogsten en planten wat ze kunnen, bijgestaan door stagiair Heleen van Landwijzer. Lindsay begeleidde de groepen voor het eerst en sprong in in de winkel en B&B op zaterdag. Antoine reed de pakketten toer in mijn plaats en Leen ondersteunde waar ze kon. En zelf mocht ik na een korte vakantie ook ineens mijn mooiste glimlach boven halen voor de winkel.

Andere keren kon ik hier over de kabouters schrijven, die prachtige houten paden aanlegden of kippenrennen verplaatsten. Maar vorige week heb ik ze nog niet gezien. Hebben ze last van hun rug of is het lentemoeheid? De start van het seizoen is altijd een hectische periode. We hebben mooi weer en dan kan er ineens heel wat gebeuren. Opletten dat we ons kruit niet te snel verschieten, en onze motoren goed opwarmen voor we volle gas geven. Met een nat en koud voorjaar is het vaak omgekeerd en worden we zenuwachtig omdat we niet kunnen planten.

Een paar kabouters zouden dus zeer welkom zijn. Al is het maar om ons eraan te herinneren dat we ons goed moeten verzorgen en ons werk goed moeten indelen, zodat we niet alleen het voorjaar, maar ook de mooie zomer met plezier kunnen werken.

Tot binnenkort, Ruben.

Aankondigingen

Lezing ‘Boeren voor de toekomst’:  2/05 De Krook in Gent, 9/05 De bib in Zottegem. Koen Dhoore, lesgever bij bio opleidingscentrum Landwijzer neemt jullie mee in een mogelijk toekomstverhaal voor een voedende landbouw voor iedereen. De Kollebloem boeren staan bij met praktijkervaringen. Meer info via Lindsay@kollebloem.be

Workshop biografiek: Ik- In mijn seizoenen. Creatieve introductie met biografiek door Leen in de yurt van de Kollebloem. 15 juni  – 21 september – 14 december 2019 –  14 maart 2020    - telkens van 9.30 tot 16.30 uur. Je kan inschrijven per workshop, of meteen voor de 4 verspreid over een heel jaar. Meer info via: https://www.kollebloem.be/agenda/2019/workshop-biografiek

Gastentafels: Laat je verwennen door de kookkunsten van biokokin Leen in het gezellige kader van De Kollebloem. Maaltijden zijn vegetarisch en worden met liefde klaargemaakt met producten van eigen boerderij of van bio boeren uit de omgeving. Reserveer snel je plaatsje aan onze gezellige tafel op 18 mei of 29 juni. Meer info via:https://www.kollebloem.be/hoevetoerisme/gastentafels-op-de-kollebloem

Zomerkamp: Ook dit jaar kan jouw kroost van het echte leven op de boerderij proeven. Onze zomerkampjes gaan door van 8-12 juli en 12-16 augustus. Inschrijven kan vanaf nu via deze link: https://www.kollebloem.be//inschrijving-boerderijkamp

Kollebloem boek: Vanaf nu te verkrijgen via: https://www.kollebloem.be/hoevewinkel/het-kollebloem-boek

Bio Rundsvlees: Onze pakketten zijn allemaal de deur uit. Wel hebben we nog bio gehakt aan 14,5 euro/kg.

Courgette curry: Onze zelf ingemaakte courgetten curry potten vliegen de deur uit. Wil je er nog graag een paar? 3,6euro per pot, koop je er 2, dan krijg je de 3e gratis! Haast je naar de winkel, Shari helpt je verder.

Deze week in jullie pakket

Klein pakket: Andijvie, Koolrabi, Krulsla rood van De Kollebloem (VROENTE), Rucola van De Zonnekouter (VROENTE), Aubergine grafftii van Bio Brugs Ommeland

Tussen pakket: Rucola, Andijvie, Koolrabi van De Kollebloem (VROENTE), Warmoes Gekleurd, Kropsla groen van De Zonnekouter (VROENTE), pijpajuin van Ourobouros (VROENTE), Aubergine grafftii van Bio Brugs Ommeland

Groot Pakket: Andijvie, Koolrabi van De Kollebloem (VROENTE), Kropsla groen, Rucola, Warmoes Gekleurd van De Zonnekouter (VROENTE), pijpajuin van Ourobouros (VROENTE), Aubergine grafftii van Bio Brugs Ommeland

Borstvoedingspakket: Andijvie, Rucola van De Kollebloem (VROENTE), Kropsla groen, Radijs, Warmoes Gekleurd van De Zonnekouter (VROENTE), tomaten coeur de boeuf, Komkommer (Lang) van Bio Brugs Ommeland

Gemengd pakket: Andijvie, Koolrabi van De Kollebloem (VROENTE), Aubergine grafftii van Bio Brugs Ommeland, appels, peren van Biofresh

Fruitpakket: Appels, avocado, bananen, peren, sinaas gewoon van Biofresh

Recepten

Koolrabi met gember en komijn (Odin.nl)
Ingrediënten: 1 koolrabi, 25 g boter, 1 el citroensap, 1 tl honing, ½ tl. Komijnzaadjes, 10 g verse gemberwortel
Bereiding: Koolrabi schillen, in blokjes snijden en in een laagje water met wat zout in ongeveer 15 minuten beetgaar koken. Maak een warme saus van de overige ingrediënten. Voeg de afgegoten koolrabi blokjes bij de saus. Eventueel garneren met peterselie.

Salade van gestoofde andijvie (Gastronomix.com)
Ingrediënten: 1 dikke stronk andijvie (vers), 75 ml. olijfolie, 2 rode uien, 10 gedroogde abrikozen, 10 kalamata olijven, peper en zout
Bereiding: Snijd de rode uien in brunoise. Snijd de abrikozen in fijne blokjes. Ontpit de olijven en snijd in stukjes. Was de andijvie en droog in een keukendoek. Snijd de andijvie in grove stukken. Verwarm de olijfolie in een pan en voeg de grofgesneden andijvie toe. Laat kort slinken maar stoof niet door en door gaar. De andijvie moet nog krokant blijven. Kruid met peper uit de molen en zeezout. Dresseer de andijvie op het bord. Garneer met de overige ingrediënten.